Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Selvitys: Ratakujan tunnelin hinta noussut 15 miljoonaa euroa – vaihtoehto olisi silti paras reitti ratikalle Tikkurilassa

Vantaan ratikan paras reitti kulkisi Tikkurilassa Ratakujan alle louhittavan tunnelin kautta.

Asia tulee esiin kaupunkiympäristön toimialan selvityksestä.

Kaupunginhallitus päätti joulukuussa 2019, että ratikan reitin päävaihtoehdoksi suunnittelutyössä valitaan Ratakujan linjaus. Toisena vaihtoehtona oli, että ratikka kulkisi Lummetietä, niin ikään osin maan alla.

Samassa yhteydessä kaupunginhallitus kuitenkin päätti, että reittivaihtoehdoista tehdään selvitys. Se käsittelee selvitystä kokouksessaan maanantaina.

Selvityksestä käy ilmi, että Ratakujan tunnelin hinta-arvio on noussut vuonna 2019 arvioidusta 62 miljoonasta arviolta 77 miljoonaan euroon. Kustannusten kasvu johtuu selvityksen mukaan muun muassa siitä, että tunnelien rakennustapa on tarkentunut. Myös tarkentuneet pelastusturvallisuuden vaatimukset ovat nostaneet hintaa.

Samassa suhteessa ovat kasvaneet myös Lummetielle suunnitellun tunnelin kustannukset.

Lue myös: Ratikan paras reitti Tikkurilan aseman ohi kulkee tunnelissa – Se on kallein ja vaikein toteuttaa

Ratakujan tunnelin edut liittyvät ennen kaikkea sen sijaintiin. Vaihtoyhteydet juniin ja busseihin olisivat hyvät, sillä ratikan reitti pysäkkeineen kulkisi aivan Tikkurilan matkakeskuksen alta. Ratikkapysäkiltä pääsisi suoraan liukuportailla tai hissillä bussiterminaaliin.

Ratikan suunnittelussa on arvioitu, että Ratakujan reittivaihtoehdoissa matkustajamäärät olisivat vuorokaudessa noin 20 000 suuremmat kuin Lummetien tunnelin vaihtoehdossa.

Lue myös: Ratikkahankkeen uusi pomo suitsuttaa raitiotien hyötyjä vantaalaisille

Lue myös: Ratikan tulo Vantaalle nytkähti eteenpäin – Nyt halutaan varautua myös ratikkareitin jatkamiseen Länsi-Vantaalle