Iso joukko nuoria urheilijoita ylsi kisoissa top kymppiin – Vantaan hiihtoseuran kaudesta tuli lähihistorian paras

Urheilu: Hiihdon kilpailukausi saatiin pakettiin puolitoista viikkoa sitten, kun Vuokatissa vielä kilpailtiin nuorten SM-mitaleista. Vantaan Hiihtoseuran menestys oli hyvä, samoin kuin sitä edeltäneen viikonlopun Hopeasompa-loppukisoissakin.

Vaikka Anna Kerkon N14-sarjan sprinttipronssi Hopeasommassa jäikin huhtikuun kisaviikonloppujen ainoaksi Vantaan Hiihtoseuran nuorten mitaliksi, saa vastaavaa kokonaissaldoa hakea VHS:n lähihistoriasta pitkälti yli 10 vuoden takaa.

– Kausi alkoi hyvin, mutta tammikuun lopulla iski väsymys, Kerko kertoo.

– Ilmeisesti treenaaminen oli mennyt alkukaudesta vähän yli. Kolmen viikon harjoitusjakso ennen ”Hoppareita” meni taas hyvin, ja kaiken kaikkiaan kausi oli sitten ihan ok.

Kerko harrastaa myös yhdistettyä eli hiihdon lisäksi mäkihyppyäkin. Hopeasommassa kaksi vuotta sitten hän voitti yhdistetyn, joka on tytöillä ja naisilla vielä varsin tuore vaihtoehto.

– Tulevaisuudessa aion panostaa enemmän yhdistettyyn, koska lajissa ei vielä ole paljon kilpailijoita, Kerko kertoo.

– Nyt päättyneellä kaudella tuli eniten kehitystä voimapuolella ja pituuskasvun myötä muutenkin, hän jatkaa.

– Mutta voimaa on ylävartaloon saatava jo ensi kaudeksi vielä lisää, ja tavoitteena on tietysti lisää mitaleita Hopeasommasta.

Hopeasommassa Niilo Aivelo oli M15-sarjassa viiden kilometrin perinteisellä kymmenes ja Aino Eronen N15-sarjassa samalla matkalla 13:s. Nuorten SM-kisoissa Lyydia Rainio oli N17-sarjassa 15 kilometrin vapaalla seitsemäs, Eeva Haasanen vuotta vanhemmissa 15 kilometrin vapaalla neljäs ja viiden kilometrin perinteisellä yhdeksäs, Riina Perkiö N23-sarjassa viiden kilometrin perinteisellä kymmenes ja 20 kilometrin vapaalla kahdeksas ja samassa sarjassa Sonja Eskelinen viiden kilometrin perinteisellä kuudes.

VHS:n toiminnanjohtajalla Satu Kalajaisella on syytä hymyyn.

– Talven kotimaisesta kilpailutoiminnasta (Suomen cup, SM-kisat ja Hopeasompa-loppukilpailut) tuli yhteensä 26 henkilökohtaista top20-sijoitusta, joista 16 top10:ssä. Viesteissä tuli kuusi top10-sijoitusta, hän luettelee.

– Eikä sovi unohtaa kansainvälistä menestystä: VHS:n Jasmi Joensuun MM-kisoista tuomaa viestipronssia ja yhdessä Krista Pärmäkosken kanssa saavuttamaansa parisprintin seitsemättä sijaa.

Henkilökohtaisessa MM-sprintissä Joensuu oli 17:s.

Vantaan Hiihtoseuran Jasmi Joensuu haki Rukalta toistaiseksi parhaan maailmancup-sijoituksensa

Moni VHS:n nuori urheilija teki selvän kehitysloikan edelliskaudesta.

– Selvää kehitystä, muutamia tosi hyviä onnistumisia, luonnehtii mennyttä kisakauttaan Lyydia Rainio, joka on myös ampumahiihtäjä.

– Heikkoudet ovat tiedossa, ja niitä lähden ensi kaudeksi parantamaan. Tuloksellisesti tavoitteena on olla vielä lähempänä kärkeä. Varsinkin ampumahiihdossa, joka on päälajini, haluan aivan Suomen terävimpään kärkeen.

– Askelia eteenpäin. Ei isoja steppejä, mutta onnistumisia oli, toki myös epäonnistumisia. Oli kiva saada päättää kausi hyvin menneeseen SM-viikonloppuun. Se on tietysti päällimmäisenä mielessä, Eeva Haasanen puolestaan sanoo.

– Ensi kaudella tavoitteena on SM-mitali. Niin kauan kuin paloa riittää, mennään täysillä.

Aino Eronen sanoo kautensa olleen vaihteleva.

– Harjoituskausi meni tosi hyvin, mutta kisoissa oli paitsi muutamia onnistumisia niin myös monta tosi huonoa kisaa. Perustasoni joka tapauksessa nousi, ja oli kiva, että kauden päätteeksi tuli tosi hyvä onnistuminen. Ensi kaudelle on tavoite saada perustekeminen sellaiselle tasolle, millä se oli nyt parhaimmillaan. Pidemmällä tähtäimellä tarkoitus on päästä niin korkealle kuin se suinkin on mahdollista.

– Kauden aloituskisa Imatralla meni hyvin, mutta sitten tuli kilpailutauko ja sen jälkeen oli aika vaihtelevaa, kertoo Niilo Aivelo.

– Onneksi sain kuntoa kivasti kohennettua ennen ”Hoppareita”, ja sieltä tuli sitten kauden päätteeksi onnistuminen. Ensi kauteen pitää perinteisen tasatyöntöön saada enemmän voimaa ja parannettua vapaan tekniikkaa.

Kaikilla menestyneillä VHS:n nuorilla urheilijoilla tavoitteet ovat siis korkealla. Loppukaneetiksi sopii Aino Erosen laji- ja yksilöriippumaton hieno ohje niihin pääsemiseksi:

– Pitää uskaltaa treenata, mutta pitää uskaltaa myös levätä.

Katso myös:

VHS:n päävalmentajan ansiolistassa komeilevat kolmet olympialaiset

British Airways -yhtiön asiakkuuspäällikkö lennähti Vantaan Hiihtoseuran ensimmäiseksi kokopäiväiseksi toiminnanjohtajaksi

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut