Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muista! Vappumunkkien paistorasva ei sitten kuulu viemäriin – ja huolehdi, etteivät nämä tavarat päädy vessanpönttöön

Kun vappuviikolla paistetaan taas munkkeja, on muistettava että uppopaistamisessa käytettävää rasvaa ei saa kaataa viemäriin.

Viemäritukosten välttämiseksi munkkien paistorasvat on hävitettävä samalla tavalla kuin kinkkurasvatkin. Ne voi kaataa esimerkiksi tyhjään maitopurkkiin tai margariinirasiaan. Kiinni teipatut pakkaukset kuuluvat jäähdyttyään sekajätteeseen.

Viemäriin kaadetut munkkirasvat saattavat tukkia useammankin asunnon yhteisen viemäripätkän.

Vappu kuten muutkin perinteiset juhlapyhät ovat viemäritukosten sesonkiaikaa. Tukos syntyy, kun putkien reunoille jähmettyvä rasva alkaa kerätä kiinteää likaa.

Pesualtaan viemäriin ei kuitenkaan saa kaataa mitä vain.

– Ruoanlaitossa käytettävät rasvat eivät kuulu viemäriin. Kun rasva jäähtyy, se paakkuuntuu putkien seinämiin ja käännöskohtiin. Veteen liukenematon rasva alkaa kerätä itseensä wc-paperia, ruoantähteitä ja muuta kiinteää likaa. Kun lika padottuu, syntyy tukoksia, muistuttaa tiedotteessa Tapio Aaltonen viemäriputkia valmistavan Geberitin teknisestä tuesta.

Tukoksen huomaa siitä, että viemäri ei vedä kunnolla. Wc-istuimeen kaadetut rasvat voivat aiheuttaa tilanteen, jossa vedenpinta nousee ja vesi tulvii pytystä lattialle.

Jos perinteinen karhupumppu ei auta, paikalle kannattaa kutsua putkimies. Syvällä olevien, vaikeiden tukosten avaamiseen tarvitaan järeämpiä keinoja, kuten viemäriputkiston painehuuhtelua.

– Viemäriputkia ei pidä ryhtyä aukomaan itse esimerkiksi metallirassilla. Sillä voi saada vahinkoa aikaiseksi. Kaikkein helpoimmalla pääsee, kun ehkäisee tukokset ennakkoon. Viemäriin ei pitäisi päätyä veden lisäksi juuri muuta kuin wc-paperia ja vessakäyntien tuloksia, Aaltonen toteaa.

Välillä tukosten syyksi paljastuvat wc-istuimeen pudonneet tai heitetyt esineet, kuten meikinpoistoliinat, vanulaput ja lasten lelut.

Yleinen tukoksen aiheuttava esine on wc-raikastin, joka on pudonnut vahingossa paikaltaan.

Viemäriputkien kunto, materiaali ja mitoitus vaikuttavat siihen, kuinka nopeasti tukoksia syntyy. Muovisissa viemäriputkissa tukoksia esiintyy harvemmin, sillä valurautaputkien sisäpinta kuluu ja ruostuu iän myötä.

Pahasti ruostuneissa kohdissa putkien sisämitta pienenee. Epätasaiseen pintaan tarttuu likaa, josta voi ajan kanssa syntyä tukos. Muoviputkien huoltotarve on pienempi, sillä materiaali ei ruostu.

Aaltosen mukaan tukoksia aiheuttaa myös viemäriputkien väärä mitoitus.

– Putkissa pitäisi kulkea oikeassa täyttösuhteessa vettä ja ilmaa. Jos putket ovat liian isoja ja vettä on liian vähän, kiinteä aine ei liiku, vaan jää niin sanotusti matkan varrelle. Näin voi käydä, jos esimerkiksi vanhaan taloon on asennettu uudet, vähemmän vettä käyttävät kylpyhuonekalusteet.

Viemäri ei vedä kunnolla silloinkaan, jos putket ovat liian pieniä ja niissä kulkee liian paljon vettä. Tämän huomaa esimerkiksi siitä, jos pesualtaan viemäri pitää vetäessä hörisevää pulputusääntä. Putkeen syntyvä lappoilmiö saattaa hörpätä vesilukon tyhjäksi ja huoneeseen leviää viemärin hajua.

Yleensä viemäriputkien käyttöikä on noin 40-50 vuotta, mutta remontin tarve voi ilmetä jo aiemminkin.