Suomen suurin skeittiparkki löytyy nyt Myyrmäestä – suunnittelusta vastasi Janne Saario, joka suunnittelee skeittipuistoja ympäri maailmaa

Janne Saarion suunnittelemaan skeittipuistoon mahtuvat niin skeittaajat kuin skuuttajatkin. Johanna Erjonsalo

Jarno Kajova

Ennen uraansa maisema-arkkitehtina Janne Saario skeittasi ammatikseen. Nyt hänen suunnittelemiaan skeittipuistoja löytyy ympäri maailmaa, muun muassa Rotterdamista, Luulajasta ja Columbuksesta Yhdysvalloista.

Saarion suunnittelema, Suomen suurin skeittipuisto löytyy Myyrmäestä. Virallisia avajaisia vietetään todennäköisesti elokuussa, jolloin on tarkoitus juhlistaa paitsi skeittipuistoa, myös Myyrmäen urheilupuiston uutta lähiliikuntapaikkaa.

Maisema-arkkitehti Janne Saario kehuu paikallisten harrastajien aktiivista osallistumista Myyrmäen skeittipuiston suunnitteluun ja kertoo toiveiden näkyvän lopputuloksessa.

– Paikalliset halusivat puistoon Myyrmäki-ilmettä, joten sitä haettiin. Myyrmäen teema on Myyr York. Siellä satsataan katutaiteeseen ja urbaaniin kaupunkikulttuuriin.

Saarion mielestä Myyrmäen uudessa skeittipuistossa mainitsemisen arvoista onkin juuri urbaani ote. Arkkitehtuuri ja istutusaltaiden reunat luovat Myyrmäen parkkiin aidossa katuympäristössä skeittaamisen tuntua.

Myös viime vuosina yhä vahvemmin skeittauksen rinnalle noussut temppupotkulautailu eli skuuttaus on huomioitu suunnittelussa. Esimerkiksi betonikaaren yläpuolelle jäävän hyllytilan suuremmassa määrässä on ajateltu juuri skuuttaajien tarpeita. Suurimmaksi osaksi lajeihin soveltuvat kuitenkin samanlaiset kalusteet.

Myyrmäki on menneistä töistäni top kolmosessa.

Skeittipuiston suunnitellut Janne Saario

Turvallisuus ja toiminnallisuus ovat tärkeitä skeittipuistoa suunniteltaessa. Esimerkiksi kaivonkansien tulee olla sellaisia, että sormet eivät voi joutua niiden rakoihin.

– Ajolinjat eivät myöskään saa ristetä miten sattuu, jotta törmäyksiltä vältytään, Saario lisää.

Suunnittelija huomioi mistä alueelle saavutaan, ja missä siellä on miellyttävä ja turvallinen istua alas katselemaan.

Vantaan panostus Myyrmäen skeittipuistoon saa maisema-arkkitehti Janne Saariolta kiitosta.

– Paljon luonnon kiveä ja pigmentoituja pintoja. Rakentamisen tarkkuus ja laatu ovat todella korkeat. Myyrmäki on menneistä töistäni top kolmosessa, Saario sanoo.

Yksityiskohdaksi ylitse muiden Myyrmäen Skeittipuistosta Saario nostaa alueen keskellä kahdessa tasossa kohoavat istutusaltaat. Altaat on suunniteltu myös täysin skeitattaviksi.

– Skeittipuiston keskelle muodostuva pienoispuutarha on spesiaali yksityiskohta, jollaista en ole aiemmin nähnyt. On mielenkiintoista nähdä, miten se lähtee toimimaan.

Sadevesi on kanavoitu istutuksiin, joiden lajivalinnoissa alueen käyttötarkoitus on huomioitu.

– Se ei saa haitata, jos sinne lauta lentää, Saario kuvailee.

Skeittipuistojen suunnittelu ja rakentaminen ovat erikoisaloja, joilla on omat alaan erikoistuneet ammattilaisensa. Myyrmäen kokonaisuudessa betonisten kaarien valusta ja kalusteiden asennuksesta on vastannut Suomen Skeittibetoni Oy.

Skeittipaikan rakentaminen on osa laajempaa Myyrmäen urheilupuiston uudistamista.

Fakta

Minne skeittaamaan?

Vantaalta löytyy monia eri skeittipuistoja tai -paikkoja. Monessa paikassa voi myös skuutata.

Poimintoja skeittipaikoista:

Ester Koskelaisen puisto (Tuulikintie 31)

Hakunilan urheilupuiston skeittipaikka (Luotikuja 2)

Hiekkaharjun skeittipuisto (Leinikkitie 36)

Kartanonkosken skeittipaikka (Tilkuntie)

Korson skeittipaikka (Kisatie 23)

Kenraalipuiston skeittipaikka (Huovintie 21)

Martinlaakson skeittipuisto (Laajakorvenkuja)

Matarin skeittipuisto (Oskarintie 1)

Rajakylän skeittipuisto (Säilätie 31)

Lähde: Vantaan kaupunki

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut