Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalainen Esko Vähäsöyrinki intoutui hiihtämään tänä talvena 6 000 kilometriä ja aikoo ladulle vappunakin – "Vaimo voi viedä sitten sukset piiloon"

Espoon Oittaalla on voinut hiihtää todella pitkään. Siitä on ottanut ilon irti martinlaaksolainen Esko Vähäsöyrinki, 66.

Tykkilumilatu huollettiin viimeisen kerran huhtikuun viimeisenä päivänä perjantai-iltana. Vappuna ladulle suuntaa ainakin Vähäsöyrinki.

– Pitääköhän teekkarin laittaa tupsulakki päähän, Vähäsöyrinki naureskelee.

Hänen piti lopettaa tämän kauden hiihtokilometrien kerääminen jo aikoja sitten. Vähäsöyrinki puolustelee jatkamistaan sillä, että Espoossa on Suomen parhaiten hoidetut ladut.

– Kun Petri kumppaneineen tekee latua, pakkohan minun on hiihtää.

Vähäsöyrinki ei ole mikä tahansa hiihtelijä. Hänen ennätyksensä on ollut 5 600 kilometriä hiihtoa kaudessa. Se on kahden vuoden takaa.

Nyt se menee rikki.

Kun mies vappuna hiihtää vielä muutaman tunnin ajan 700 metrin tykkilumilatua, tulee täyteen 6 000 kilometriä. Siitä noin kolmasosan hän on sivakoinut Oittaalla.

– En muista, että olisin koskaan aikaisemmin hiihtänyt vappuna. Se on tämän kauden viimeinen hiihto. Sanoin vaimolle, että hän voi viedä sitten sukset piiloon, yleensä 30 kilometriä päivässä hiihtänyt mies hymähtelee.

Hän sanoo, että naapurit varmaan ajattelevat, että hän on hullu, kun laittaa sukset autoon tähän aikaan vuodesta.

Vähäsöyrinki ei ole läheskään ainoa Oittaalla tällä viikolla hiihtänyt. Heitä on vähintään kymmenittäin.

Latupohja on yhä niin leveä, että siinä mahtuu hyvin vetämään rinnakkain, toiset pertsaa ja toiset vapaata.

Viileän yön jälkeen latupohja on aamulla paremmassa kunnossa kuin myöhemmin päivällä. Luisto ei kuitenkaan ole parhaasta päästä. Latu on vetinen.

– Lumi alkaa olla aika likaista. Luisto kärsii, tuumii yksi hiihtoniiloista.

Vähäsöyrinki on pitänyt tälläkin kaudella kirjaa hiihtokilometreistään, joiden kerryttämisen hän aloitti lokakuun alkupuolella.

– Helsingin Kivikon hiihtohallissa 1 200 kilometriä, Lahden säilölumiladulla 180, Vihti Skin tykkilumiladulla 60, Oittaan tykkilumiladuilla tulee täyteen 1 900, Levillä kahdessa viikossa 690, ja kotiladuillani Petikossa, Keimolassa ja Serenassa luonnonlumiladuilla 1 970 kilometriä, mies luettelee.

Hän itsekin kyselee itseltään, että oliko järkeä ajaa Lahteen hiihtämään säilölumiladulle.

– Ja Vihdissä hiihto oli maksullista. Siellä ei tarvinnut käydä kuin vain kaksi kertaa, koska sitten pääsi jo tänne Oittaan tykkiladulle, Vähäsöyrinki kiittelee.

Hän on yleensä tuttu näky Oittaalla, kun latukausi alkaa.

Hän oli edellisvuonnakin jo kärkkymässä paikalla, kun latupohjaa oli vielä hetken aikaa työn alla.

Hiihtokausi alkoi Oittaalle viime vuoden lopulla myöhemmin kuin edellisvuonna. Espoon ulkoilupäällikkö eli talvisin latumestari Petri Forsman harmittelee, että pakkasia tuli vasta joulukuun puolella.

Jos hän saisi päättää, olisi hyvä päästä aloittelemaan tykkilumen tekemistä marraskuun puolivälin jälkeen.

Nyt Forsman perustelee ladun hoidon lopettamista sillä, ettei rullahiihtoradan asvaltti saa vaurioitua. Koneella ei ole enää hyvä siinä touhuta.

– Varmaan tuo tykkiladun alla oleva asvaltti on auttanut siihen, että kausi on jatkunut näin pitkään. Maasta ei ole päässyt kosteus vaikuttamaan.

Vuosien varrella latumestari on tehnyt sen havainnon, että mitä huonompi lumitalvi on, sitä enemmän tykkiladulla on hiihtäjiä. Muualla kun ei pääse hiihtämään.

Tykkiladulla on varikon kohdilla laskuri, joka laskee hiihdetyt kierrokset. Tälle kaudelle niitä on kertynyt noin 400 000.

– Maapallon ympäri on kierretty 14 kertaa, Forsman havainnollistaa.

Hän jatkaa, ettei ole mitään tietoa siitä, kuinka moni on hiihtänyt Oittaalla ja kuinka paljon siitä on kertynyt kilometrejä.

– Koska luonnonladut olivat huikeassa kunnossa, hiihtäjiä oli todella paljon. Kun luonnonlumi tuli, tykkiladulla hiihdettyjen kierrosten määrä tippui yhteen kolmasosaa aiemmasta. Porukka hajosi silloin eri laduille.

Nyt päättyvän hiihtokauden kierrosmääriä ei voi vertaille edellisiin talviin, koska aiemmilta kausilta ei ole vastaavia lukemia.

Tänäkään vuonna tykkilunta ei säilötä kesän yli. Latumestari sanoo, että he saavat tykitettyä lunta niin nopeasti pakkasten tullen, ettei se nopeuttaisi ladun tekoa.

Lue myös: Iso joukko nuoria urheilijoita ylsi kisoissa top kymppiin – Vantaan hiihtoseuran kaudesta tuli lähihistorian paras