Vantaan kuntavaaliehdokkaat eivät lämpene kaupungin palvelujen nykyistä laajemmalle yksityistämiselle – ”Kunnan omat palvelut voidaan tuottaa edullisemmin”

Pitäisikö Vantaan kaupungin palveluja siirtää enemmän yksityisten yritysten tuottamiksi?

Vantaan Sanomien vaalikoneeseen vastanneet kuntavaaliehdokkaat ovat laajalti sitä mieltä, että varsinkin lakisääteiset palvelut pitäisi tuottaa kunnassa.

Yksityisiä palveluja on monen ehdokkaan mielestä jossain määrin järkevää ostaa, kunhan palvelujen hinnat eivät karkaa käsistä.

Vantaan Sanomien vaalikoneen väittämän Kuntani palveluja pitäisi siirtää enemmän yksityisten yritysten tuotettaviksi kanssa eri mieltä oli 58 prosenttia vaalikoneeseen tähän mennessä vastanneista.

Samaa mieltä väittämästä oli 36 prosenttia vastanneista. Loput ehdokkaista eivät osanneet ottaa väitteeseen kantaa.

Lue myös: Vantaan Sanomien vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kunnan p alvelujen siirtämistä laajemmin yritysten tuotettaviksi kannatti odotetusti suuri osa (87 prosenttia) kokoomuksen ehdokkaista.

Väitettä vastustivat puolestaan kaikki vasemmistoliiton vaalikoneeseen vastanneet ehdokkaat ja valtaosa demareista (84 prosenttia). Vihreissä 76 prosenttia vastanneista ja perussuomalaisissa 63 prosenttia vastanneista oli väitteen kanssa eri mieltä.

Muissa puolueissa mielipiteet jakautuvat tasaisemmin puolesta ja vastaan.

– Minusta on aivan järkevää, että julkinen puoli toimii tilaajana ja tuottajana voivat toimia sekä julkinen että yksityinen sektori. Tämä antaa myös virikettä kehittää palveluita ja pitää sitä kautta kulut ja verot alempana, Perttu Koistinen (kok.) toteaa.

Lue myös: Vantaalaisista vaaliehdokkaista moni olisi valmis lisäämään ulkomaalaisen työvoiman määrää kotikaupungissaan – Vihreät ja perussuomalaiset tyystin eri linjoilla keskenään

Ymmärrystä väitteelle riitti silti yli puoluerajojen.

– On toimialoja, joiden toimintaa voidaan tehostaa ja samalla säästää kustannuksissa, jos niitä siirretään osaksi yksityiselle sektorille, Jaakko Laakso (liik.) perustelee.

Vihreiden Joel Linnainmäki totesi, että yritykset tuottavat monia sellaisia palveluja, joita kaupungin ei kannata itse tuottaa.

– Yksityisten yritysten tuottamiin palveluihin ei pidä suhtautua ideologisesti vaan katsoa milloin palvelu kannattaa ostaa ja milloin kaupungin kannattaa itse tuottaa jokin palvelu, hän sanoo.

Perussuomalaisten Arto Päivinen toteaa niin ikään, että asiaa on katsottava tapauskohtaisesti.

– Kilpailutus on keino tuottaa palveluja paremmin asukkaille ja halvemmalla, ja hinnat, kuten niiden kehitys, tulevat läpinäkyvimmiksi.

Enemmistö vastaajista oli väitteen kanssa kuitenkin eri mieltä.

– Yksityiset palveluntarjoajat joutuvat aina tekemään voittoa, jolloin yksityiset palveluntarjoajat käyvät aina kalliimmaksi kunnalle, Tuomas Suihkonen (vas.) muistuttaa.

Palvelujen hinnan nostaa esiin myös Marja Salonius (kd.).

–  Kunnan omat palvelut voidaan tuottaa edullisemmin kuin yksityiset. Tärkeintä ei ole tehokkuuden maksimointi vaan työntekijöiden hyvinvointi. Silloin myös saadaan hyviä ja pysyviä työntekijöitä jopa pienemmällä palkalla kuin yksityiset maksavat, hän sanoo.

Säde Tahvanainen (sd.) toteaa vastauksessaan, että vanhustenhuollossa ja lastensuojelussa suurin osa palveluista on ulkoistettu.

– Tämä on johtanut merkittäviin hinnankorotuksiin eikä se ole veronmaksajan etu. Omaa tuotantoa noilla sektoreilla on lisättävä.

Ulf Dahlman (r.) toteaa, että muutoksesta täytyisi olla hyötyä kuntalaiselle.

– Sopimusteknisesti tulee mahdolliset muutokset tehdä siten, ettei kaupungin maksama hinta pääse hallitsemattomasti nousemaan.

Keskustan Hannu Palmu toteaa, että yksityisiä yrityksiä tarvitaan täydentämään kaupungin palveluita esimerkiksi päivä- ja kotihoidossa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut