Kuorolaulu vappuna on pitkä perinne ja tuli Suomeen Ruotsista – Vantaan vanhin mieskuoro on laulanut vappuisin jo vuodesta 1962

Vantaa ennen ja nyt: Ensi vuonna kuuskymppisiään juhlivan Korson Mieslaulajien vappuperinne alkoi heti kuoron perustamisvuonna 1962.

”Laulu leivon soi, kevät alkaa tulla.”

Laulutervehdykset ja kuorolaulu kuuluvat vapun viettoon. Ensi vuonna niitä ehkä pääsee taas jo kajauttamaan muutenkin kuin virtuaalisesti.

Perinne on omaksuttu suomalaiseen vappuun alun perin eteläisestä Ruotsista, jossa nuoret miehet kiersivät taloissa laulamassa keväisiä lauluja. 1800-luvulla kaduilla laulamisen aloittivat ylioppilaat Turussa ja sitten Helsingissä.

1900-luvun aikana keväinen lauluperinne vakiintui niin ylioppilaiden juhliin kuin myös työväen kuorojen ohjelmistoihin. Nykyisin vappuaamun laulut ovat monien kuorojen vakiohjelmistoa.

Vantaan kaupunginmuseon kuva-arkistoon on vantaalaisesta vapun vietosta tallentunut valokuva kuorolaulusta vappuaamuna. Kevätsää on vapun aikaan vielä arvaamaton, mutta vapputunnelmaa on yleensä haettu säästä huolimatta. Korsossa 1.5.1967 satoi räntää.

Kirkon viereen, Kansallis-Osake-Pankin kapean lipan alle oli kokoontunut Korson Mieslaulajien kuoro. Ikkunan heijastuksista erottuu yleisöä vastapäisen liikerakennuksen katoksen alla. Aitiopaikalla sateensuojassa istuu yksi kuulija viereen parkkeeratun auton kyydissä.

Vuonna 1962 perustettu Korson Mieslaulajat on Vantaan vanhin mieskuoro. Kuoron tausta on Vierumäen koulun miesopettajien kvartetissa, josta se laajeni korsolaisten ja lähialueiden jäsenten muodostamaksi kuoroksi. Korson Mieslaulajien vappuaamun lauluperinne alkoi jo perustamisvuonna ja se on jatkunut 2000-luvulle asti.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiasta kertovia juttuja löydät täältä .

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut