Koronaepidemia rauhoittuu edelleen ja tartunnat vähenevät, vaikka niitä on edelleen paljon – Suomessa tavattu myös Intian varianttia

Uusien koronavirustapausten määrät jatkavat laskemistaan, mikä kertoo siitä, että Suomessa epidemia on toistaiseksi rauhoittumassa.

Suositukset ja rajoitukset ovat tuottaneet tulosta ja estäneet tartuntoja, todettiin torstaina sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilannekatsauksessa.

Parantuneesta tilanteesta huolimatta tartuntoja todetaan edelleen paljon. Heikoin tilanne on edelleen Suomen etelä- ja lounaisosissa. Ilmaantuvuus on kuitenkin pienentynyt useimmissa sairaanhoitopiireissä.

Tilanne voi heiketä nopeasti heiketä, jos ihmisten väliset kontaktit lisääntyvät merkittävästi ja tartunnat pääsevät leviämään väestössä laajemmin, muistutettiin tilaisuudessa.

Valtaosa eli noin 80 prosenttia uusista tartunnoista todetaan alle 50-vuotiailla. Riskitilanteita ovat muun muassa yhteiset ruokailut ja kahvitauot työpaikoilla.

Viime viikolla sairaalaan otettiin 138 potilasta, joista 17 tehohoitoon.

Tartunnoista merkittävä osa on viruksen brittimuunnosta ja Suomessa on tavattu myös herkemmin tarttuvaa Intian varianttia kolmessa tapauksessa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella todettiin viime viikolla 807 uutta tapausta. Edellisellä viikolla niitä todettiin 1 004.

Ilmaantuvuusluku oli viime viikolla 47,4 ja edellisviikolla 58,9. Ilmaantuvuus kertoo tapausten määrästä 100 000 asukasta kohden.

Uusien kotimaisten tartuntojen lähde saatiin selvitettyä viime viikolla edellisen viikon tapaan yli 70 prosentissa tapauksista.

Tartunnoista 27 prosenttia todettiin henkilöillä, jotka olivat tartunnan toteamishetkellä karanteenissa. Karanteenissa olevien henkilöiden osuus tartunnoista on laskenut edellisviikosta, jolloin osuus oli 40 prosenttia.

Viime viikolla karanteeniin asetettiin 6 528 henkilöä, eli suunnilleen sama määrä kuin edeltävällä viikolla.

Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin viime viikolla yli 1 600 uutta koronatapausta, mikä on noin 300 tapausta vähemmän kuin edellisellä viikolla.

Viime viikolla tapauksia oli 67 prosenttia vähemmän kuin viikolla 10, jolloin tapausmäärä oli koko epidemia-ajan korkein, yli 4 900 tapausta.

Uusien tapausten ilmaantuvuus viime viikolla oli 29 tapausta 100 000:ta asukasta kohden, kun edellisellä viikolla luku oli 35.

Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 0,70-0,90, eli se on pysynyt huhtikuun alkupuolelta lähtien alle yhdessä.

Ensimmäisen rokoteannoksensa on saanut 70 vuotta täyttäneistä jo 88 prosenttia ja 50 vuotta täyttäneistä 57 prosenttia.

Arvion mukaan kaikki riskiryhmiin kuuluvat saavat ensimmäisen rokoteannoksen toukokuun puoleen väliin ja kaikki halukkaat yli 16-vuotiaat heinäkuun loppuun mennessä.

Rokotteiden arvioidaan vähentäneen sairaalahoidon tarvetta koronaan sairastuneilla. Sairaalahoidon kuormitus oli suurimmillaan ennen pääsiäistä, jonka jälkeen potilasmäärä on vähentynyt puoleen. Viimeisen viikon aikana lasku on hidastunut.

Keskiviikkona 28. huhtikuuta tehohoidossa oli 33 potilasta. Perusterveydenhuollon osastoilla oli 36 ja erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla 64 koronapotilasta.

Yhteensä sairaalahoidossa oli 133 potilasta koronavirustaudin vuoksi. Sairaalahoidon tarpeen ennustetaan tulevalla viikolla edelleen laskevan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut