"Opettajat heitettiin kuin kylmään veteen" – Vantaan musiikkiopistossa korona-ajan alkusokki muuttui sujuvaksi etäopetukseksi, mutta osa oppilaiden päättösuorituksista siirtyy

Poikkeusaika: Musiikkiopistossa koettiin ensin sokki ja sitten selätettiin se.

Musiikkiopistossa opiskeleva Aino Sipola kaipaa yhteistä livenä tekemistä muiden oppilaiden kanssa. Saman allekirjoittaa musiikkiteatteri-ilmaisua opettava Tanja Hautakangas, sillä yhteisöllisyys ja spontaanius ovat hänen mielestään tekemisen suola. Johanna Erjonsalo
Leena Koivisto

Leena Koivisto

Vantaan musiikkiopistoa käyvä 16-vuotias Aino Sipola summaa menneen vuoden ajaksi, joka on vaatinut sopeutumista kaikkeen. Uusia asioita ja tapoja tehdä on pitänyt oppia paljon.

– Mutta ihan hyvin on mennyt siltikin, hän tuumaa.

Pianoa 7-vuotiaasta asti soittanut Sipola opiskelee sivuaineenaan laulua ja lisäksi musiikkiteatteria.

– Pianotunnit ovat etäopiskeluna sujuneet ehkä parhaiten. Suurin hankaluus on ollut se, että etäyhteyden aiheuttaman viiveen takia opettajan kanssa ei voi soittaa samaan aikaan, ja jos jossain kohtaa vaikkapa sormien asennossa on jotain korjattavaa, sitäkin opettajan on yritettävä sitten selittää sieltä kaukaa.

Musiikkiteatteriin liittyvien tehtävien tekemisen Sipola sanoo sujuvan hyvin kotonakin, mutta jotain merkittävää puuttuu.

– Olen luonteeltani sosiaalinen ja kaipaan muita ihmisiä ja läsnäoloa. On ihan erilaista nähdä muita ruudun kautta, eikä kameroita aina edes pidetä päällä.

Kiinnostus uusiin asioihin ja uuden opetteluun on auttanut harrastusinnon säilymisessä.

– Suurempia haasteita ei ole ollut. Välillä intoon ehkä vähän vaikuttaa se, että päivissä on aiempaa vähemmän vaihtelevuutta. Aamulla herättyä kun kaikki jatkuu aina vain kotona.

Vantaan musiikkiopistossa musiikkiteatteri-ilmaisua opettava Tanja Hautakangas (oik.) ja oppilas Aino Sipola ottavat ilon irti tapaamisesta. - Olen henkisesti varautunut siihenkin, että korona aiheuttama tilanne voi jatkua vielä syksyllä, Hautakangas kertoo. Johanna Erjonsalo

Musiikkiteatteria opettavalle Tanja Hautakankaalle ensimmäisenä poikkeusajan vaikutuksista nousevat mieleen aikataulujen jatkuva muuttuminen ja asioiden perumisesta koituva pettymys.

– Tulee levoton olo tunteesta, että moni asia on jäänyt kesken, hän luonnehtii.

Tekemistä on leimannut jossittelu.

– Nyt kun eletään jo toista kevättä tätä aikaa, tajuaa, ettei jossittelua olisi alun perinkään kannattanut yrittää, Hautakangas naurahtaa ja katsoo tulevaan syksyyn tulee mitä tulee -asenteella.

–  Olen henkisesti varautunut siihen, että tämä voi vielä jatkua. Etäopetuskin on nyt helpompaa, kun on jo kertaalleen laatinut siihen sopivat tuntisuunnitelmat, eikä tarvitse koko pyörää keksiä uudestaan.

Normaalisti opetuksessa korostuvat voimakkaasti ryhmässä toimiminen ja vuorovaikutustaidot.

– Yhteisöllisyyttä, fyysistä ilmaisua ja spontaanisuutta on etäopetuksessa menetetty, mutta toisaalta tilalle on tullut analyyttisyyttä ja tarkempaa tekstin hiontaa, Hautakangas vertaa.

Videoyhteyksiin on pujahtanut kaikenlaisia valopilkkuja.

– On ollut aika hauskaa, kun yllättäen saa nähdä, mitä lemmikkejä kullakin on. Koiria ja kissoja vilisee tunneilla ja välillä taustalta saattaa huikata jotain pikkusisko tai -veli.

Syventävien opintojen oppilaiden kanssa oli täksi kevääksi suunniteltu Risto Räppääjä ja pakastaja-Elvi -esitys.

– Mietimme sen siirtämistä elokuulle, mutta sitten päätimmekin tehdä esityksen kuunnelmaksi, koska olemme harjoitelleet niin paljon ääninäyttelemistä. Näin saamme tallennettua tekemiselle oikean konkreettisen päätöksen ja voimme seuraavana lukuvuonna aloittaa ihan uudelta pohjalta.

Haasteista selviämisessä on Hautakankaan mielestä auttanut opettajien keskinäinen tuki.

– Tietoa, vinkkejä ja ideoita ei pantata. Aina voi kysyä apua kollegalta ja sitä saa varmasti.

Myös musiikkiopiston johdolta on tullut tukea.

– Tänä vuonna on järjestetty ihan vain juttelutuokioita, joihin voivat osallistua kaikki linjoille ehtivät ja jutella ihan mistä milloinkin. Opettajille on myös soitettu ja kyselty pärjäämisestä.

Rehtori Monna Relander myöntää poikkeusolojen alun olleen sokki.

– Tuolloin ei oikein kukaan tiennyt mitään etäopetuksesta ja opettajat heitettiin vähän kuin kylmään veteen ja katsottiin, että osaavatko uida, hän kertoo.

Relanderin mukaan etäopetus lähti kuitenkin yllättävän sujuvasti käyntiin.

– Kevät selvittiin mielestäni hienosti, vaikka välineetkin olivat monilla vähän puutteellisia.

Uudet metodit ovat saaneet osan oppilaista innostumaan itsearviointiin.

– Kun oppilas nauhoittaa opettajalle omaa soittoaan, monesta tulee itse itsensä kriitikko, joka parantelee ja korjailee versiotaan, ennen kuin hyväksyy sen opettajalle lähetettäväksi.

Videotallenteista ja striimeistä on tullut osa opiston arkea. Pari isompaa konserttia on tuotettu Vantaa-kanavan kautta katsottavaksi.

–Nyt kun opettajatkin osaavat tätä tallennuspuolta, varmasti paljon hyvääkin tästä ajasta jää jatkoon.

Huonoihin puoliin lukeutuu, että yhteismusisointia ei ole voitu järjestää lähes ollenkaan. Myös joidenkin oppilaiden päättösuoritukset siirtyvät tulevaisuuteen. Esimerkiksi pop&jazz -laulajat eivät ole päässeet harjoittelemaan bändin kanssa.

Rehtori on kuitenkin toiveikas.

– Jos syksyllä päästään normaaliin, niin kaikki nämä asiat pystytään järjestämään.

Lue myös:

Koronatartunta Vantaan musiikkiopistossa – 25 henkilöä karanteeniin altistumisten vuoksi

Vantaan musiikkiopiston tiloissa sisäilmaongelmia – oppilaat evakkoon vanhainkotiin

Riimittelyä Palefacen kanssa – musiikkiopiston työpajassa valmistuu räppiä tulevaan konserttiin

Perustettu 1964

Vantaan musiikkiopisto

Vantaan kaupungin ylläpitämä, lakisääteistä valtionavustusta saava taiteen perusopetuksen oppilaitos.

Yli 2000 oppilasta. Opettajia yli 100. Lisäksi hallintohenkilökuntaa ja vahtimestareita.

Pienille lapsille musiikkileikkikoulu. Musiikin perusopetusta ja syventävää opetusta. Avoin opetus kaikenikäisille.

Mahdollista opiskella soittoa, laulua (klassinen laulu ja pop & jazz -laulu), musiikkiteatteri-ilmaisua.

Koko kaupungin alueella 20 opetuspistettä.

Pääopetuspisteet sijaitsevat Tikkurilassa ja Myyrmäessä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut