Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuluttaja testasi käsitiskiaineet – tunnetuin brändi ei pärjännyt, voittaja maksaa alle euron putelilta

Allergisoivia säilöntä­aineita ja hajusteita ja muita ei-toivottuja kemikaaleja löytyy useista markkinoilla olevista käsitiskiaineista.

Asia käy ilmi Kuluttajan testistä, jossa selvitettiin myös asianpesuaineiden puhdistus- ja rasvanpoistokykyä. Kuluttaja osti kotimaisista kaupoista 19 käsitiskiainetta ja lähetti ne laboratorioon tutkittaviksi.

Vertailun arvostelu oli tiukka ja pesuaineen pisteitä verotettiin jos se sisälsi esimerkiksi allergisoivia tai ympäristölle haitallisia ainesosia.

EU:n pesuaineasetus edellyttää, että tiskiaineissa käytettävät likaa poistavat tensidit eli pinta-aktiiviset aineet ovat biohajoavia, Kuluttaja toteaa. Sen sijaan tuotteissa käytetyt hajusteet tai väriaineet eivät välttämättä ole biohajoavia. Hajusteilla ja väriaineilla ei ole myöskään vaikutusta pesutulokseen.

Astianpesuaineiden merkeistä todennäköisesti tunnetuin on Fairy. Sitä voi jo lähes sanoa käsitiskiaineen synonyymiksi.

Kuluttajan tiukassa testissä Fairy kuitenkin jäi kauaksi kärjestä, sijalle 11. Sijoitusta pudotti etenkin se, että se sisältää allergisoivaa bentsisotiatsolinoni-säilöntäainetta ja allergisoivaa linalooli-hajustetta. Tuotteella ei ole ympäristömerkkejä tai Allergiatunnustakaan.

Fairy Platinum Original on kuitenkin testin riittoisin ja hyvin rasvaa poistava pesuaine, mutta myös noin 2,5 kertaa testivoittajaa kalliimpi. Litra Fairya riittää 20 000 lautasen pesuun.

Testivoittajaksi 19 astianpesuaineen joukosta nousi Allergiatunnuksella ja Joutsenmerkillä varustettu Rainbow Sensitive astianpesuaine, joka keräsi Kuluttajan testissä 68 pistettä sadasta.

Rainbowin puolen litran pullo maksaa vajaan euron, eli litrahinnaksi muodostuu alle kaksi euroa. Litralla Rainbow Sensitiveä saa pestyä 15 000 lautasta, ja tiskiaineen pesuteho on hyvä, Kuluttaja toteaa. Tuotteessa ei ole lainkaan ei-toivottuja kemikaaleja, eikä se sisällä hajusteita.

Toiseksi yltää 66 pisteellä Rainbow Aloe Vera, joka on samanhintainen testivoittajan kanssa. Litralla saa pestyä noin 13 000 lautasta. Rainbow Aloe Veran rasvanpoistokyky on testivoittajaakin parempi, koko testin kärkeä. Aloe Veralla ei ole Allergiatunnusta, sillä tuote sisältää hajusteita, mutta Joutsenmerkki sillä on.

Halvimmin tiskit hoituvat Lidlin W5-astianpesuaineilla sekä S-ryhmän Rainbow-pesuaineilla.

Rasvanpoistokyvyltään kaikista paras on testin toiseksi viimeiseksi jäänyt Sun Astianpesuainetiiviste Lime. Sun sisältää peräti seitsemää allergisoivaa tai ympäristölle haitallista ainesosaa. Litralla Sunia saa pestyä vain noin 5 000 lautasta.

Useimmilla testin pesuaineilla litran riittoisuus on noin 10 000 lautasen suuruusluokkaa. Heikoimmin pärjäsi 13. sijalle päätynyt Xtra Astianpesuaine, jolla litra riittää vain 1 900 lautasen pesuun.

Testin pesuaineista neljälle on myönnetty Allergiatunnus, yhdelle EU-kukka ja seitsemälle Joutsenmerkki.

Kuluttajan juttuun pääsee tästä.