Kansallinen todistus koronarokotuksesta otetaan käyttöön toukokuun lopulla. Todistus sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi rajanylityksissä niissä EU-maissa, jotka todistuksen hyväksyvät.
Matkustajalle koronatodistus on helppo saada ja esittää – ja se voi helpottaa matkustamista jo toukokuussa. Jokainen voi esittää todistuksen omalta mobiililaitteeltaan tai tulostaa sen paperille. Todistus on maksuton.
Terveydenhuollon ammattilaisia ei tarvita todistuksen myöntämiseen, sillä todistus muodostuu automaattisesti Omakanta-palvelussa.
Heinäkuussa otetaan käyttöön EU:n yhteinen koronatodistus, joka sisältää todistuksen koronarokotuksista, todistuksen negatiivisesta testituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista.
EU:n jäsenmaiden tulee ensin hyväksyä sähköistä koronatodistusta koskeva asetus.
Suomen oma kansallinen todistus koronarokotuksista valmistuu ensin eli toukokuussa, koska sen kehittäminen ja tekeminen ovat pitkällä, tiedottaa Kela. Tietoja annetuista koronarokotuksista on jo saatavilla Kanta-palvelusta.
EU-maiden on helppo lukea saapuvien matkustajien koronatodistukset, jotka ovat yhteneväiset koko EU:ssa. Maat päättävät itse, mitä todistuksia edellyttävät maahan saapuvilta ja edellyttävätkö ne esimerkiksi yhtä tai kahta rokoteannosta.
EU-asetuksen mukaan jäsenmaiden on hyväksyttävä EU:n yhteinen koronatodistus, jos jäsenmaa hyväksyy myös muita vastaavia todistuksia.
Koronatodistus tehdään Suomessa Omakantaan, koska se on kansalaisille tuttu ja tietoturvallinen käyttöympäristöä. Viime vuonna Omakannalla oli 2,7 miljoonaa käyttäjää.
Omakanta on verkkopalvelu, joka ainoana Suomessa näyttää kaikkialla terveydenhuollossa kirjattuja ja Kanta-palveluun tallennettuja hoitotietoja. Palvelun käyttö ei kuitenkaan ole pakollista.
Jos ei käytä tai pysty käyttämään Omakantaa, henkilö saa halutessaan Omakannan koronatodistuksen rokotuksen antaneelta taholta. Jo nyt henkilö voi halutessaan saada koronatodistuksen terveydenhuollosta.