Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Auto valitaan ennen kaikkea käyttövoiman mukaan, selviää kyselytutkimuksesta – Ympäristöystävällisyyden merkitys putosi

Kun suomalainen lähtee autokauppaan, tärkein valintakriteeri on käyttövoima. Tieto on peräisin vakuutusyhtiö Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Käyttövoima on tärkein tai yksi tärkeimmistä kriteereistä kolmelle neljästä suomalaisesta. Tulos on sama kuin vuosi sitten.

Vaikka yhä useampi kallistuu hybridiin tai kevythybridiin, käyttövoimien ykkönen on edelleen bensiini. Bensa-auton nimiin vannoo joka neljäs (24 prosenttia) suomalainen, kun itselataavan hybridin tai kevythybridin valitsisi joka viides (20 prosenttia). Ladattava hybridi keräsi 13 prosentin kannatuksen.

– Kevythybridillä voidaan vähentää polttoaineenkulutusta tarvitsematta itse muuttaa tutuksi tullutta autoilu- ja tankkaustapaa millään tavalla, joten kynnys niihin siirtymiseen on matala. Muutos on yhä enemmän myös väistämätöntä, sillä valtaosassa automerkkien uusia malleja on jo mukana jonkinlainen kevythybriditekniikka. Hyppäys varsinaiseen sähköautoon sen sijaan on monelle henkisestikin iso, sillä kaikkiaan vasta hyvin pienellä osalla suomalaisista autoilijoista on omakohtaista kokemusta ladattavista autoista, analysoi tiedotteessa ajoneuvovakuutusten johtaja Eero Färkkilä Ifistä.

Sen sijaan diesel käyttövoimana on jäänyt hybridien jalkoihin, sen valitsisi vain 9 prosenttia auton ostajista. Yhtä moni päätyisi täyssähköön.

Toiseksi tärkein tekijä autokaupoilla on moottorin teho ja suorituskyky (55 prosenttia vastaajista). Etenkin diesel-kuskit painottavat tätä kriteeriä.

Sen sijaan ympäristöystävällisyyden merkitys näyttää vähentyneen: sen mainitsi tärkeäksi kriteeriksi 53 prosenttia, kun luku viime vuonna oli 59 prosenttia. Ympäristöystävällisyyttä pitävät tärkeänä erityisesti naiset ja yli 50-vuotiaat.

Kyselytutkimuksen teetti If ja toteutti YouGov Finland.

Tutkimukseen vastasi 1 503 suomalaista helmikuussa 2021.

Lähtöotos muodostettiin ja lopullinen vastaajajoukko painotettiin suomalaista aikuisväestöä vastaavaksi iän (18v.+), sukupuolen ja asuinalueen mukaan. Vertailutulokset ovat helmikuussa 2020 vastaavalla otoksella toteutetusta tutkimuksesta.