Vantaalaispainija Elias Kuosmanen päätti siirtyä raskaaseen sarjaan – "Monissa kisoissa hyvä kunto on sulanut painonpudotukseen"

Urheilu: Elias Kuosmanen jäi kakkoseksi taistelussa painin 97-kiloisten sarjan olympiaedustuksesta. Nyt hän pyrkii Tokioon 130-kiloisissa.

Heikki Löfman

Painin kaksinkertainen 97-kiloisten EM-pronssimitalisti Elias Kuosmanen teki hiljattain kovan päätöksen siirtyä 97-kiloisista pysyvästi 130 kilon sarjaan. Päätös oli muhinut vantaalaisen mielessä jo muutaman vuoden ajan mutta konkretisoitui vasta nyt, kun Arvi Savolaisen valinta Suomen 97-kiloisten olympiaedustajaksi Tokioon sai sinettinsä.

– Olen innoissani uudesta sarjasta ja projektista. Nyt ei enää tarvitse painojen kanssa niin paljon kitkutella. Samalla pääsen mittaamaan potentiaaliani ilman rajoitteita. Olen kokenut, että monissa kisoissa hyvä kunto on sulanut painonpudotukseen. Nyt sitä ongelmaa ei ole, ja pääsen laittamaan kaiken fokuksen kisaan ja suorituskyvyn maksimointiin.

Helsingin Hakaa edustava Kuosmanen on edelleen sitä mieltä, että olisi ansainnut näyttöpaikan Tokion olympialaisten 97-kiloisiin ennen kuin Suomelle maapaikan hankkineen, Lahden Ahkeraa edustavan Savolaisen kisapaikka lyötiin lukkoon.

– Mitali Tokiosta olisi ollut itsellenikin realistisin 97-kiloisissa, Kuosmanen pohtii. Samaan hengenvetoon hän sanoo, että tärkeintä on, että joku suomalainen pärjää.

– Maajoukkuetasollahan projekti onnistui, sillä Tokioon on lähettää 97-kiloisissa painija, jolla on mahdollisuus mitaliin. Koen olleeni siinä isossa roolissa – keskinäinen kilpailu oli kovaa ja kehitti meitä molempia. Arvi vain onnistui yhdessä karsintakisassa paremmin.

Sarjan vaihtuminen 97-kiloisista raskaaseen sarjaan on painissa isoin mahdollinen sarjaloikka. Paikkaa Tokion olympialaisiin maailman olympiakarsintaturnauksessa tällä viikolla Bulgarian Sofiassa jahtaava Kuosmanen tietää, että hyppy isojen poikien sarjaan tuo omat haasteensa.

– Tie 130-kiloisissa ei varmasti ole heti ruusuilla tanssimista – tarvitsen lisää voimaa ja massaa.

Sofiaan Kuosmanen ei kuitenkaan lähtisi, jos ei aidosti uskoisi olympiasaumaan.

– Sarjan parhaat painijat eivät ole siellä – he ovat paikkansa Tokioon jo varmistaneet. Siinä on noin top 6 -kaveria, jotka ovat täysiä 130-kiloisia lihaskasoja. Siihen, että voittaisin heitä vastaan puolet kymmenestä ottelusta, menee varmasti noin 1–3 vuotta riippuen siitä, miten massaa alkaa itselleni tarttua.

– Sitten sarjassa on kavereita, jotka eivät ole 130-kiloisia ja joilla painoa tulee rasvan mukana. He ovat nopeammin voitettavissa. Näitä kavereita on mukana Sofiassa, jossa on jaossa vielä kaksi olympiapaikkaa. En lähtisi reissuun, jos en uskoisi pystyväni heitä yllättämään.

Kuosmanen laskee, että parhaat saumat 130-kiloisten olympiamitaliin hänellä on Pariisissa 2024.

– Olen asettanut tavoitteeksi, että kroppa, fysiikka ja painotasot ovat silloin sitä luokkaa, että pystyn tässä sarjassa mitaleista tappelemaan. Mutta maailmassa on nähty isompiakin ihmeitä kuin minun pääsemiseni Tokioon ja mitali jo sieltä. Se vaatisi todennäköisesti myös vähän arpa- ja kaavio-onnea. Jos noista top 6 -jätkistä neljä osuisi toiselle puolelle kaaviota, niin yhden kovan jätkän yllättämällä voisi olla jo mitaliottelussa. Henkseleitä en paukuttele, mutta mahdotonta se ei ole.

Bulgarian-olympiakarsintaan Kuosmanen ei ole lähtenyt kiireellä nostamaan painoaan tai lisäämään lihasmassaa.

– Siinä olisivat kestävyys, herkkyys ja nopeus kadonneet. Ne ovat vahvuuteni nyt, eikä muutosta kannattanut tällä aikataululla alkaa tehdä.

– Myöhemmin on tarkoitus nostaa painoa ja saada lisää lihasmassaa sarjan tarpeisiin. Sivutuotteena tulee väkisin rasvaa, mutta se kuuluu sarjan luonteeseen.

Erittäin tärkeää on se, miten Kuosmanen pystyy jalostamaan hankitun lihasmassan lajivoimaksi.

– Jokainen pystyy tekemään massaa, mutta se on saatava lajivoimaksi niin, että nopeus säilyy. Ja vieläpä niin, että jaksat kunnolla painia ja harjoitella.

Maailman olympiakarsintaturnaus Bulgarian Sofiassa 6.–9. toukokuuta.

Lue myös:

Elias Kuosmasen mitaliputkelle jatkoa EM-kisoissa

EM-kisoihin suuntaava Elias Kuosmanen ei enää lähde takki auki otteluihin – "Opin, etten ikinä paini matseja etukäteen"

Painija Elias Kuosmanen lunasti paikan MM-kisoihin

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut