Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Donny van der Blom ihastui Suomen luontoon niin, että jäi tänne pysyvästi – vantaalaismiehen uudessa kuvausprojektissa tähtinä ovat Hämeenkylän koirat

Oli vuosi 1999. Hollantilainen Donny van der Blom kohtasi suomalaisnaisen. Seurasi rakastuminen ja muutto Suomeen.

Sittemmin rakkauksia syntyi lisää; luonto hurmasi niin, että van der Blom päätti jäädä Suomeen pysyvästi.

– Täällä on kaunis luonto ja paljon villieläimiä, kun taas kotimaassani luontoa on vähän ja ihmisiä liian paljon, Hämeenkylässä asuva van der Blom toteaa.

Viime vuosina luonto on tullut yhä läheisemmäksi. Van der Blom löysi valokuvaamisen, joka täyttää nyt vapaa-aikaa isolta osin. Hänellä ei ollut juurikaan aiempaa kokemusta kuvaamisesta, kun hän sijoitti hyvään kameraan ja päätti katsoa, että ”miten siinä käy.”

–  Ei siinä ollut alkuun mitään sen ihmeellisempää kuin, että halusin vapaa-ajalle jotakin tekemistä, koulunkäyntiavustajan työskentelevä mies kertoo vaatimattomana.

Kuvaus, ja etenkin halu oppia lisää, vei kuitenkin mennessään. Hän aloitti verkko-opinnot englantilaisessa School of Photographyssa, jossa kuvaamisen ohella paneutui kuvankäsittelyyn.

Toivon, että kuvani yllättävät iloisesti ja saavat ihmiset hyvälle tuulelle.

Erityisen innoissaan van der Blom on villieläinten kuvaamisesta. Hän on päivystänyt metsässä lukemattomia tunteja muun muassa karhuja, susia, kauriita ja lintuja odottaen.

Kuhmossa hän vietti kolme yötä kuvauskojussa, ja se kannatti. Metsän kuningas ilmestyi paikalle, ja van der Blom sai upeita lähikuvia karhusta.

Lyhyemmillä vapailla hän koluaa Uudenmaan alueen metsiä. Joskus kuva, jota ei itse osaa arvostaa, herättääkin valtavasti huomiota. Niin teki eräs sinitiaisesta napattu otos, jossa lintu tuijottaa veikeän näköisenä linnunpöntöstä ulos. Kuva julkaistiin myös Vantaan Sanomissa Lukijan kuvana aiemmin tänä vuonna.

–  Olin kuvaamassa jotakin ihan muuta, ja huomasin, että lintu vain istui siinä. Lopulta nappasin kuvan enkä ajatellut sitä sen kummempaa. Kun laitoin kuvan Facebookiin, se sai hetkessä tuhansia tykkäyksiä.

Kuvaus pyörii nykyään mielessä aina. Kun mies ei ole räpsimässä, on hän mitä luultavimmin käsittelemästä kuvia. Ammattivalokuvaajana hän ei itseään kuitenkaan ihan heti näe.

–  Teen tätä nyt lähinnä omaksi ilokseni. Hyvän kuvan saaminen antaa intoa tehdä tätä lisää, mutta valokuvaajan ammatti tuntuu kaukaiselta ajatukselta. Hyviä kuvaajia on niin paljon.

On eräs Facebook-ryhmä, jonne van der Blom päivittää kuviaan säännöllisesti. Ryhmä on nimeltään Paskat luontokuvat, ja siellä harrastajakuvaajat laittavat itsensä likoon, huumorin voimin. Mitä huonompi kuva, sen tykätympi se luultavasti on.

Tarkoitus on päivittää sinne kuvia, joissa oikeasti on tähdätty täydelliseen otokseen, mutta matkan varrella ja luonnon yllättäessä jokin on mennyt pahasti pieleen.

–  Olen erittäin suosittu tässä ryhmässä, van der Blom virnistää.

Yksi van der Blomin tavoite onkin se, että kuvat välittäisivät hyvää mieltä, ja saisivat hymyn katsojien kasvoille. Siihen tähtää myös Hämeenkylän koirat -nimeä kantava projekti, jonka van der Blom juuri aloitti. Hän ottaa kuvia Hämeenkylän puistossa ulkoilevista koirista, omistajien luvalla. Alustavissa suunnitelmissa on koostaa niistä mahdollinen näyttely puistoon.

–  Toivon, että kuvani yllättävät iloisesti, saavat ihmiset hyvälle tuulelle ja herättävät keskustelua, hän sanoo.

Donny van der Blomin kuvat Instagramissa: vanderblom_photography