Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luontokohteet ovat säilyneet Vantaalla ilman hulinointia – toista on Nuuksiossa, jossa metsistä tuli bilepaikkoja

Ulkoilu: Itä-Uudenmaan poliisin mukaan Kuusijärven alueella on ollut rauhallista toisin kuin Nuuksiossa.

Koronapandemian aikana syntyi uudenlainen, hiukan erikoinen ilmiö. Kun luontokohteet täyttyivät eräilystä innostuneesta väestä, niiden ympäristössä esiintyi pysäköintiongelmia ja häiriökäyttäytymistä tavallista enemmän.

Läntisellä Uudellamaalla erävalvonnasta on tullut käytännön pakosta tärkeä osa-alue polisiin toimintaa.

Vuosi sitten Länsi-Uudenmaan poliisi käynnisti Metsähallituksen kanssa retkiratsiatoiminnan ja jalkautui reput selässä, virkavaatteisiin pukeutuneena erävalvojan kanssa esimerkiksi Nuuksion metsään.

Välillä moottoripyöräpoliisi ja jopa koirapoliisi on käynyt rauhoittamassa liiaksi yltynyttä juhlintaa tai sammuttelemassa laittomasti sytytettyjä nuotioita.

– Poliisi vierailee luontokohteissa säännöllisesti, hälytys- ja valvontatoimintaa johtava ylikomisario Jussi Päivänsalo Länsi-Uudenmaan poliisista sanoo.

Varsinkin kokemattomamman väen määrä ja liikkuminen luonnossa lisäsi levottomuutta.

– Autoja jätettiin sinne ja tänne, mikä estää pelastusajoneuvojen kulun. Se ei sinänsä ole uutta, mutta määrät olivat suuria.

Metsistä tuli osalle jopa bilepaikkoja.

Poliisin näkyminen rauhoitaa Päivänsalon mukaan.

– Pollaria pidetään luontevana valvontakumppanina, ja turvaamme mielellään kansalaisia vapaa-aikana.

Tyhjissä metsissä ei ole mieltä samota.

– Kun virkavaltaa tarvitaan, sen on hyvä näyttäytyä.

Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle perustettiin maaliskuun 2021 lopussa monialaista poliisityötä tekevä Rapido-ryhmä. Sen tavoitteena on rikoskomisario Hanna Kiiskisen mukaan hoitaa rikostutkintaa ja valvontaa.

– Kevään ajan Rapidon valvontapartiot ovat valvoneet yleisillä paikoilla järjestystä ja turvallisuutta erityisesti viikonloppuiltaisin.

Kiiskinen sanoo, että valvonta on kohdistunut pääasiassa lähiöihin, juna-asemille sekä koulujen läheisyyteen.

Hänen mukaansa Itä-Uudenmaan alueella ei ole ollut vielä tänä keväänä häiriötä luontokohteissa, kuten esimerkiksi Kuusijärvellä.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos suoritetti tehostettua valvontaa myös vappuna.