Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki-Vantaalla liikkuu tänään hälytysajoneuvoja – tärkeä osa tavaraliikenteen turvallisuutta

Helsinki-Vantaan lentoasemalla liikkuu tänään keskiviikkona normaalia enemmän hälytysajoneuvoja. Tilanteesta ei kuitenkaan tarvitse huolestua, sillä kyseessä on viranomaisten yhteisharjoitus vaarallisten aineiden valvonnasta.

Tällä kertaa harjoituksessa on kyse säteilyvaaratilanteiden torjunnasta. Tullin tehtäviin kuuluu radioaktiivisten aineiden valvonta rajalla ja tätä tehdään muun muassa säteilymittauksin. Valvonnan tarkoitus on estää säteilylähteiden laiton maahantuonti.

– Teemme säteilyvalvontaa yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Lentoasemat ovat merkittävässä asemassa säteilyvaaratilanteiden valvonnassa, sillä lentoliikenteen nopeutta hyödynnetään säteilevien tuotteiden kuljetuksessa, kertoo harjoitusta johtava tullitarkastaja Jussi Planting tiedotteessa.

Tulli kertoo, että yhteisharjoituksilla varmistetaan eri toimijoiden sujuva yhteistyö aidoissa tilanteissa.

Tämänkertainen harjoitus on jatkoa kahdelle aiemmalle vaarallisten aineiden harjoitukselle. Vuonna 2018 yhteisharjoitusten aihe oli kemikaalionnettomuudet ja vuonna 2019 tarttuvat taudit.

Harjoituksesta vastaa Tulli yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen kanssa. Lisäksi harjoituksen suunnittelussa ovat olleet mukana Hätäkeskuslaitos, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoito, HUS, Poliisi, Rajavartiolaitos, Finavia, Finnair, sekä asiantuntijoita sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.