Yhä useampi Rikosuhripäivystykseen soittava on joutunut verkossa tapahtuneen rikoksen uhriksi.
Rikosuhripäivystys kertoo tiedotteessaan, että tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kaikista sen asiakkaista 7 prosenttia on ollut verkkorikosten uhreja. Osuus on yli kaksinkertainen verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon, jolloin se oli 3 prosenttia. Asiakkuuksiin on laskettu sekä pitkäkestoiset asiakassuhteet että yksittäiset yhteydenotot eri palveluihin.
Kappalemäärillä laskettuna kasvu on ollut vielä jyrkempää, sillä tammi-maaliskuussa 2021 Rikosuhripäivystyksen asiakkuuksista noin 360:ssä oli kyse verkkorikoksesta, kun luku vuotta aiemmin oli 100.
Jo aiemmin Rikosuhripäivystys on tiedottanut, että verkkorikosten vuoksi yhteyttä ottaneita oli viime vuonna ennätysmäärä Vastaamon tietomurron vuoksi. Syksyllä ilmi tullut tietomurto toi Rikosuhripäivystykseen 1 500 uutta asiakasta.
– On tärkeää, että myös verkossa tapahtuviin rikoksiin haetaan apua, eikä uhri jää yksin. Digitalisaation vuoksi verkossa tapahtuva rikollisuus lisääntyy, ja osa tapauksista on hyvin vakavia, sanoo tiedotteessa Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg.
Yleisimmät verkkorikokset Rikosuhripäivystyksessä ovat petos tai kavallus, joiden osuus yhteydenotoista on ollut noin kolmannes (yli 30 prosenttia). Identiteettivarkauksista on ollut kyse noin joka viidennessä tapauksessa (yli 20 prosenttia).
Verkkorikosten uhrit ovat ottaneet yhteyttä eniten Rikosuhripäivystyksen puhelinpalveluun.
– Korona-aikana puhelinpalvelu on ollut tärkeä auttamisen väline. Sitä kautta asiakas saa apua ja tukea nopeasti ja puhelinpäivystys on arkisin auki iltaan klo 20 saakka. Haluamme käynnissä olevan digimarkkinointikampanjan kautta lisätä ihmisten tietoisuutta tästä palvelumuodosta, Åberg kertoo tiedotteessa.
Yleisin syy Rikosuhripäivystykseen soittamiselle on edelleen lähisuhdeväkivalta.
Rikosuhripäivystys palvelee puhelimitse numerossa 116 006.