Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalainen taitouimari Sini Tuuli ensi kertaa mukana arvokisoissa – Duo-uinnin vapaaohjelmassa puolet ajasta ollaan pää pinnan alla

Urheilu: Suomella ei ole kymmeneen vuoteen ollut edustuspaikkaa taitouinnin arvokisoissa.

Taitouimarit pääsevät yli vuoden tauon jälkeen kilpailemaan normaaliin tapaan, kun Unkarin pääkaupungissa Budapestissa kisataan lajin EM-titteleistä. Matarissa asuva Sini Tuuli, 23, aloittaa osuutensa parikilpailun alkukilpailussa Linnea Pitkäsen kanssa tiistaina. Perjantain finaaliin pääsee 12 parasta paria.

Sini Tuuli aloitti taitouinnin kymmenisen vuotta sitten. Voimistelutelineet vaihtuivat märkään elementtiin.

– Telinevoimistelun tärähtelyt alkoivat liikaa rasittaa rannetta ja selkää. Äiti vei minut Mäkelänrinteeseen katsomaan taitouinnin SM-kisoja. Olin silloin 13-vuotias. Innostuin. Melko myöhäinen ikä aloittaa tällainen taitolaji. Mutta ihan hyvin on mennyt.

Tuulen ensimmäinen taitouintiseura oli Vantaan Uimarit ja sitten seurafuusion myötä Vanders. Aiemman parinsa Inka Hirsilän asuinpaikan vuoksi Tuuli harjoitteli välillä tiiviisti Oulussa ja edusti Oulun Uintia. Viimeiset kolme vuotta hänen parinaan on ollut Pitkänen ja molempien seura espoolainen Cetus.

Jos oli Tuuli aiemmin matkustelun suhteen haasteellisessa tilanteessa, niin nyt vaaditaan Pitkäseltä venymistä. Oululaislähtöinen Pitkänen opiskelee Tampereella, ja pari harjoittelee Espoossa Leppävaaran uimahallissa erikoisluvalla useamman kerran viikossa.

– Linnea yöpyy aina välillä meillä, jotta saamme minimoitua matkustusrasitusta, kertoo vanhempiensa hoteissa yhä asusteleva Tuuli, joka taitouinnin ohella työskentelee yksityisyrittäjänä kotonaan.

– Suunnittelen ja valmistan kilpailuasuja muun muassa taitouimareille ja -luistelijoille.

Tuuli ja Pitkänen ovat siinä mielessä tyytyväisiä koronapandemian aikaansaannoksiin, että EM-kisojen piti olla jo viime vuonna, mutta ne siirrettiin vuodella eteenpäin. Iris Luceniuksen valmentamaa kaksikkoa ei mitä todennäköisimmin olisi vuosi sitten kisoihin valittu. Koronan aikana ei normaalikisoja ole ollut lainkaan sen enempää kansallisella kuin kansainväliselläkään tasolla.

– Viimeisimmistä on yli vuosi. Karsintanäytöt näihin EM-kisoihin videoitiin yli 20 kansainvälisen tuomarin arvosteltaviksi, Tuuli kertoo. Budapestin duo-kilpailussa on osallistujia noin 20 maasta, vain yksi pari kustakin. Soolo-kisassa Suomea edustaa Pinja Kekki. Joukkuekilpailussa Suomi ei ole mukana.

Taitouinti on vaativa laji. Esimerkiksi duossa vapaaohjelma kestää kolmisen minuuttia. Reilusti yli puolet ajasta kilpailijat ovat pää veden pinnan alla.

– Voi tietysti olla vähemmänkin, mutta mitä enemmän on hapetonta ja silti mahdollisimman korkealla suorittamista, sitä paremmat pisteet, Tuuli selvittää.

Tuuli ja Pitkänen harjoittelevat vedessä parikymmentä tuntia viikossa.

– Suomuja taitaa vähitellen alkaa näkyä, Tuuli naurahtaa. Taitouintiharjoitteita tehdään myös kuivalla maalla, esimerkiksi peilisalissa.

– Finaali on tietysti tavoite, Sini Tuuli ennakoi EM-kisoja.

– Omaa piste-ennätystä me ensisijaisesti lähdemme tavoittelemaan, taitouimari Tuuli jatkaa.

– Suomella ei ole kymmeneen vuoteen ollut edustuspaikkaa taitouinnin arvokisoissa. Siihen nähden on kova juttu jo se, että selvitimme pisterajat ja pääsimme kisoihin. Parhaamme sielläkin toki yritämme. Mutta Euroopan taso on tosi kova ja meillä molemmilla ensimmäiset arvokisat, Tuuli muistuttaa.

Taitouinnin EM-kisat Budapestissa 10.–15. toukokuuta.

Lue myös:

Sini, 20, voitti suomenmestaruuden maailman rankimmaksi väitetyssä uintilajissa

Tämä laji sopii tavikselle – Halpa harrastus, josta puhutaan harvoin