Vantaa ennen ja nyt | Mitä miettii koomikko Ali Jahangiri kotilähiöstään Hakunilasta? – Vantaan kaupunginmuseon lähiö-podcast: "Asia mitä kukaan ei voi viedä multa pois, on vantaalaisuus"

Museon tehtävä on kerätä muistoja. Kuvauksia siitä miten ennen elettiin ja miltä maailma näyttää nyt. Sanotaankin, että museot ja arkistot ovat kansakuntamme muisti.

Vantaan kaupunginmuseon arkistossa on professori Erkki Ala-Könnin vuonna 1980 keräämää aineistoa vantaalaisesta kansanelämästä, ajalta kun Vantaa oli vielä maaseutua. Katse oli vahvasti menneisyydessä ja kertojat iäkkäitä ihmisiä.

Näin kuvailee eräs kertoja, Armas Alarik Wasenius (s. 1908) omaa lapsuusaikaansa Helsingin maalaiskunnassa, josta sittemmin tuli nykyinen Vantaa:

– Jos muistellaan noita lapsuuden aikoja, silloinhan tämä pitäjä oli hyvin harvaan asuttua, teollisuutta ei paljon ollut, maanviljelys oli pääelinkeino, suurin osa aluetta oli ilman sähköä, elettiin vaan petrolilampulla ja kynttilöillä pimeän aikaan…

Jos Ala-Könnin haastatteluissa hypätään lähes sadan vuoden taakse, on kaupunginmuseon uusimmassa tallennushankkeessa, tänä keväänä ilmestyneessä Lähiö-podcastissa ajankuva toinen.

Katse kohdistuu tämän päivän ilmiöihin ja korkeintaan lähimenneisyyteen. Tallennustapa ja tempo on eri kuin Ala-Könnin nauhojen verkkaisessa kerronnassa.

Mitä esimerkiksi koomikko Ali Jahangiri podcastin ensimmäisessä jaksossa miettii Vantaasta ja omasta kotilähiöstään Hakunilasta?

– Vantaa on iso osa meikäläistä. Se on se paikka, mikä määrittää pääosin mun identiteetin. Joskus mietin sitä, mikä on semmonen asia mitä kukaan ei voi viedä multa pois, niin se on vantaalaisuus. Aina kun mä kävelen näillä samoilla kulmilla, ni tulee semmonen fiilis, että hei, tääl mä oon kasvanu ja tääl mä oon vieläkin. Mikään ei oo muuttunu.

Mutta on moni asia muuttunut. Siitä mitä Helsingin maalaiskunta Armaksen aikaan oli, siihen mitä Vantaa on nyt, Alin aikaan. Vanhat ja uudet haastattelunauhat sen todistavat. Lähiö-podcastia voi kuunnella osoitteessa lähiöpodcast.fi.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiaan liittyviä juttuja löytyy täältä .

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut