Mikkolan vanhaan metsälähiöön rakennetaan kahdeksan uutta kerrostaloa – asukkaita voi tulla yli 300 lisää

Kaavoitus: Osa Kaakkoisväylänpuistoa jää rakentamisen alle.

Susanna Lehtimäki ja Marika Janhunen kävelivät Pihkalantien reunalla, jonne suunnitellaan uusia kerrostaloja. Asuntoja tarvitaan, joten he pitävät suunnitelmia hyvänä. Mikkolassa asuva Janhunen toivoo lähistölle myös koirapuistoa. Armi Suojanen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Korson suuralueella sijaitsevaan Mikkolan kaupunginosaan kaavoitetaan kahdeksan kerrostaloa lisää. 5–8-kerroksisia taloja suunnitellaan Vantaan kaupungin ja Sato Oyj:n omistamille maille Kaakkoisväylän ja Pihkalantien kainaloon.

Rakennusoikeutta noin 7,8 hehtaarin kokoiselle suunnittelualueelle on tulossa hieman runsaat 20 000 kerrosneliömetriä. Asuntoja taloihin voisi tulla arviolta 350 ja siten asukkaita noin 700.

Vantaan maapoliittisten linjausten mukaisesti enintään 30 prosenttia asunnoista saa olla yksiöitä ja vähintään saman verran pitää olla kolmioita.

Autopaikkoja tehdään vähintään yksi jokaista asuntoa kohti.

Mikkolan uudet kerrostalot on hahmoteltu ympäristöön vaaleansinisinä. Etualalla näkyy Maarukan taloja ja niiden edessä pätkä Pihkalantietä sekä Kaakkoisväylän kiertoliittymä. Linnea Löytönen/Vantaan kaupunki

Korkeimpia 8-kerroksisia taloja tulisi suunnittelualueelle kaksi. Toisen niistä rakennuttaa Sato omistamalleen tontille Saturnuksenrinteeseen. Toinen on suunniteltu Vantaan kaupungin tontille Pihkalantien ja Kaakkoisväylän kulmaan.

Kaupunki myy tontit kilpailutuksella.

Myös matalammat kerrostalot sijoittuisivat kaupungin omistamille maille Pihkalantien varteen. Kaupunki myy tontit kilpailutuksella, kertoo aluearkkitehti Vesa Karisalo.

Pihkalantien jatkeen rakentaminen kohti Rekolaa on vielä tekemättä, mutta tänä vuonna siitä on tarkoitus tehdä katusuunnitelma. Pihkalantielle on suunniteltu alikulkua Kaakkoisväylänpuistosta Maarukanmetsään.

Kerrostaloja varten Kaakkoisväylänpuistosta nipistetään siivu ja uudet talot tulevat lähelle Matarin kaupunginosan pientaloja. Siitä ovat jotkut asukkaat ilmaisseet huolensa.

Kaupungin mukaan rakennettavan korttelin rajan ja alueen itä-länsi-suuntaisen polun väliin on jätetty kapeimmassa kohdassa 12 metrin leveä puistoalue. Lisäksi Kaakkoisväylänpuisto pysyy yli 130 metrin levyisenä uusien talojen kohdalla. Myös metsäinen mäki uusien talojen ja pientaloalueen välissä säilyy.

Mikkolan asukasmäärä on laskenut kymmenessä vuodessa yli 200 asukkaalla ja oli vuoden 2020 alussa noin 3 100.

Väkimäärän lasku selittyy lähinnä 1970-luvulla rakentuneiden alueiden tyypillisellä kehityksellä, kun alkuperäinen väki vanhenee ja ruokakunnat pienenevät.

Pääosa Mikkolan taloista on rakennettu 1970-luvulla, mutta siellä on uusiakin kerrostaloja. Viimeksi on purettu VAV:n vuokratalot Venuksentien varresta ja uudet valmistuivat 2017. Sitä ennen rakennettiin Maarukan asuinalue 2001–11.

Lisäksi vanhempien kerrostalojen julkisivuja on remontoitu ja alueen ilme on kohentunut merkittävästi.

Suunnittelualueen kaavamuutosehdotus on nähtävillä 3. kesäkuuta saakka.

Mikkola kuuluu Havukosken ja Länsimäen ohella kaupungin osallistuvan budjetoinnin alueisiin tänä vuonna. Parannusideoita voi jättää kaupungin osallistu.vantaa.fi -verkkosivulla 16. toukokuuta saakka.

Juttua korjattu 10.5. klo 11: Maarukan asuinalueen rakennusvuodet 2001–11.

Lue myös: Vantaa tukee vanhojen lähiöiden hyvinvointia miljoonilla euroilla –  Mitä rahalla on saatu aikaan?

Lue myös: Jo pääosa rehtoreiden työtehtävistä liittyy koronaan – "Se on työllistänyt tavoilla, joista en osannut aiemmin kuvitellakaan", kertoo Mikkolan koulun rehtori Ville Ylianunti

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut