Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Jättiterassi tulee keskelle Tikkurilaa – Kaupunginjohtaja iloitsee terassista, paikallisen yrittäjän mielestä hanke on osaamattomasti hoidettu

Elinkeinot: Ravintolayrittäjä toivoo, että Vantaa olisi suunnitellut terassia yhteistyössä paikallisten yrittäjien kanssa ja ottanut mallia Helsingin suurterassilta tutusta hakumenettelystä.

Tikkurilaan tulee ensi kesänä suurterassi. Vantaan kaupungininsinööri Henry Westlin vahvistaa kaupungin vuokranneen terassikäyttöön puretun virastotalon tontin osoitteesta Kielotie 13.

–  Terassi tulee Mehiläisen koronatestipaikan viereen. Terassille maankäyttöluvat myöntää katujen ja puistojen palvelualue. Lupa on työn alla, Westlin sanoo.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen korostaa, ettei kaupunki ole mukana terassia perustamassa.

– Yksityinen yritys haki meiltä vuokratonttia terassitoimintaa varten. Olimme hakemuksesta iloisia. Tontti on noin 3 000 neliötä. Vuokraaja hoitaa terassitoiminnan järjestämisen ja esimerkiksi ohjelmatuotannon. Kaupunki on luvannut hankkia kukkalaatikot, jotka pysyvät kaupungin omistuksessa.

Kaupunginjohtaja korostaa yrittäjän kantavan ison riskin yksin.

Asia on Viljasen mukaan edennyt nopeasti, koska terassikausi alkaa olla käsillä.

Voimme miettiä pelisääntöpolitiikkaa tulevina kesinä uudelleen.

– Valmistelua ei ole voitu tehdä pitkään, koska vielä muutama viikko sitten oli epävarmaa, tuleeko pääkaupunkiseudulle liikkumisrajoituksia.

Elinkeinojohtaja Kimmo Viljamaa kertoo, ettei Vantaan elinkeinopalvelut ole terassin valmistelussa mukana. Hän kuitenkin tietää asian edenneen vauhdilla.

Kolmea ravintolaa terasseineen Tikkurilan keskustassa pyörittävä Minttiravintolat Oy:n ravintoloitsija Kimmo Bergman luki tulevasta suurterassista Vantaan Sanomista. Hän on asiasta hämmentynyt.

Hänen mielestään suuren terassin avaaminen olisi voinut olla hyvä tapa tukea koronan runtelemaa ravintola-alaa. Se olisi voinut olla kaupungin kädenojennus alueen yrittäjille. Yrittäjiä ei kuitenkaan ole otettu mukaan terassin suunnitteluun.

– Olen ymmärtänyt, että terassihanketta ajetaan Tikkurilaan elvytyksenä alueen yritystoiminnalle, mutta alueen keskeisille toimijoille ei asiasta kerrottu mitään.

Bergman sanoo Vantaan Sanomien jutun jälkeen muiden tikkurilalaisten ravintola-alan yrittäjien soittaneen hänelle ja kyselleen terassista.

– Heilläkään ei ollut asiasta tietoa.

Huolta herättää Bergmanin mukaan se, että suurterassi lähes kaksinkertaistaa Tikkurilan terassipaikat.

– Miten käy alueen yrittäjien? hän kysyy.

Terassitontin vuokraa kaupungilta Vuntae Xperience Oy. Westlin kutsuu yritystä Tikkurilan terassin toimijaksi ja "kokoonjuoksijaksi".

Yrityksen edustaja totesi tiistaina, ettei hän halua kommentoida asiaa Vantaan Sanomille.

Bergman kertoo Vuntae Xperiencen edustajan soittaneen hänelle tiistai-iltana ja tarjonneen paikkaa terassilta.

– Tarjous ei poistanut huolta. Huoli alueen yrittäjien kohtalosta tulevana kesänä vain kasvoi. Ymmärsin, että tämä yksi toimija vuokraa muille paikkoja ja pitää itsellään anniskeluoikeudet.

Ilman anniskeluoikeuksia terassille ei Bergmanin mukaan ole kannattavaa lähteä yrittämään.

– Juomien myynnistä tulee leijonanosa terassin tuotosta.

Suurterassi on Viljasen mukaan kokeilu.

– Voimme miettiä pelisääntöpolitiikkaa tulevina kesinä uudelleen. Minusta näyttää, että tämä on ainakin tähän mennessä saanut myönteisen vastaanoton.

Bergman toivoo, että Vantaa olisi suunnitellut terassia yhteistyössä paikallisten yrittäjien kanssa ja ottanut mallia Helsingin suurterassilta tutusta hakumenettelystä.

Kaupunginjohtaja Viljanen sanoo, että yrittäjien kiinnostusta suurterassipaikkojen vuokraamiseen on kartoitettu.

– Vantaalla levitettiin viime vuonna sanaa yrittäjille, että olisiko kiinnostusta suurterassille. Kukaan ei ollut kiinnostunut. Tänä vuonna vuokratonttia terassitoimintaa varten haki vain tuo yksi yrittäjä.

Bergman ei ole tietoinen siitä, että Vantaa olisi viime kesänä lähestynyt asian tiimoilta yrittäjiä.

– Minun korviini tuollainen ei ole kantautunut, enkä ole kuullut sanan tavoittaneen muitakaan yrittäjiä.

Ravintolayrittäjä Bergman korostaa, ettei hän ole kaupungin elävöittämistä vastaan.

– Helsingin ja Tampereen vastaaviin hankkeisiin verrattuna Vantaan sinänsä arvostettava terassihanke on valitettavan kiireellä ja osaamattomasti hoidettu.

Lue myös:

Vantaan Yrittäjät: Tikkurilan jättiterassin toimijoiksi otettava paikallisia yrittäjiä