Tutkimus: Maksuton ehkäisy on yhteydessä vähentyneisiin teiniraskauksiin – Vantaalla kaikki ehkäisymenetelmät ovat alle 20-vuotiaille maksuttomia

Yleisimmin nuoret käyttävät Vantaalla ehkäisypillereitä. Pelkkää keltarauhashormonia sisältävien pillereiden käyttö on lisääntynyt. Arkisto / Outi Paappanen
Mia Lindström

Mia Lindström

Kuntien nuorille tarjoama maksuton ehkäisy ja se, että jälkiehkäisypillereitä voi ostaa apteekista ilman ikärajaa ja ilman reseptiä, ovat yhteydessä vähentyneisiin teiniraskauksiin, ilmenee Helsingin yliopiston tutkimuksesta.

Naistentauteihin ja synnytyksiin erikoistuva lääkäri, tohtorikoulutettava Eerika Jalanko kertoo, että teiniraskauksien vähenemiseen liittyviä tekijöitä on toki paljon muitakin.

– Jo entuudestaan tiedetään, että esimerkiksi koulutusaste on yhteydessä etenkin teinisynnytysten esiintyvyyteen, hän toteaa.

Tutkimusryhmä tutki Helsingin yliopistossa alle 20-vuotiaiden raskaudenkeskeytysten ja synnytysten määrällisiä muutoksia sadassa suurimmassa suomalaiskunnassa vuodesta 2000 vuoteen 2018. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millainen yhteys kuntien tarjoamilla ehkäisypalveluilla oli nuorten naisten raskauksiin.

Ehkäisypalvelut ovat Suomessa kunnan vastuulla ja niiden käytännöt vaihtelevat suuresti. Vaikka moni kunta tarjoaa nuorille jonkinlaisen ehkäisyn maksutta, on kuntien välillä kuitenkin suuria eroja.

Jossain kunnissa kaikki ehkäisymenetelmät ovat maksuttomia, osassa on erilaisia ehtoja. Esimerkiksi Vantaalla kaikki ehkäisymenetelmät ovat alle 20-vuotiaille maksuttomia. Alle 25-vuotiaat saavat pitkäaikaisen ehkäisymenetelmän, kuten hormokierukan, maksutta.

Kun nuoren ensimmäisen pitkävaikutteinen ehkäisymenetelmä tuli Vantaalla maksuttomaksi vuonna 2013, käytti noin neljännes nuorista ehkäisyneuvolan palveluja.

– Vantaalla pitkävaikutteisten ehkäisyvalmisteiden, kuten kierukan, suosio näkyy nuorten keskuudessa. Kavereilla tai siskolla on voinut olla ja kierukka on siten normijuttu nuorelle. Sitä ei mielletä vain synnyttäneiden naisten ehkäisymenetelmäksi, kertoo Vantaan ehkäisyneuvolan vastuulääkäri Frida Gyllenberg.

Yleisimmin nuoret käyttävät Vantaalla ehkäisypillereitä. Pelkkää keltarauhashormonia sisältävien pillereiden käyttö on lisääntynyt.

– Yhdistelmäehkäisypillereitä ei suositella henkilöille, joilla on esioireita migreeni. Myös tieto veritulppariskeistä on lisääntynyt, Gyllerberg kertoo syistä yhdistelmäehkäisypillereiden käytön vähenemiseen.

Espoossa ja Helsingissä alle 25-vuotias saa ehkäisypillerit tai -renkaan vuodeksi. Espoossa ensimmäisen kierukan tai kapselin saa maksutta kunnes täyttää 25 vuotta. Helsingissä kupari- tai hormonikierukan tai ehkäisy kapselin saa niin ikään maksutta, kunnes täyttää 25 vuotta.

– Nuorten yhdenvertaisuuden vuoksi olisi hyvä, jos maksuttomaan ehkäisyyn liittyvät käytännöt olisivat yhteneväiset. Esimerkiksi Vantaan malli, jossa kaikki ehkäisyvalmisteet ovat maksuttomia alle 20-vuotiaille, olisi hyvä, Jalanko toteaa.

Tutkimusryhmän tutkimusjakso ajoittui vuosille 2000–2018. Jalanko toteaa, että moni kunta on tämän jälkeen aloittanut maksuttoman ehkäisyn tarjoamisen nuorille.

Pelkän maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen ei yksin riitä. Tutkimuksessa korostetaan, että laadukas ehkäisyneuvonta on tärkeää, jotta nuori löytää itselleen sopivan ehkäisyvalmisteen.

Tämä on huomattu myös Vantaalla. Frida Gyllenberg pitää onnistuneena ratkaisuna sitä, että ehkäisyneuvolan palvelut on Vantaalla keskitetty yhteen paikkaan.

– Ei se ole se juju, että ilmaista ehkäisyä jaetaan lääkekaapista. Pitää olla aikaa ja mahdollisuuksia keskustella ehkäisyasioista nuorten kanssa ja yhdessä löytää kullekin sopiva ehkäisymenetelmä, hän toteaa.

Sopivan ehkäisytavan löytäminen voi joskus olla hankalaa.

– Olemme onnistuneet jos nuori tulee takaisin ja uskaltaa ottaa huolensa puheeksi. Yhdessä voimme keskustella ja pohtia, mikä ehkäisyvalmiste nuorelle voisi sopia, Gyllenberg kertoo.

Hormonaalisen ehkäisyn välttäminen ei Vantaalla näy voimakkaana ilmiönä.

– Tämä näkyy enemmän sellaisten naisten kanssa, jotka ovat jo kokeilleet hormonaalista ehkäisyä, mutta eivät esimerkiksi sivuvaikutuksien vuoksi ole löytäneet sopivaa, Gyllenberg toteaa.

Ehkäisy

Suurta vaihtelua

Pääkaupunkiseudulla nuorille on tarjolla maksutonta ehkäisyä, mutta kuntien välillä on suuria eroja.

Tällä hetkellä Vantaalla tarjotaan kokonaan ilmainen ehkäisy kaikille alle 20-vuotiaille. Ehkäisyvaihtoehtoja ovat ehkäisypillerit tai -rengas ja pitkäaikaiset ehkäisimet sekä kondomit.

20–24-vuotiaat saavat pitkäaikaisen ehkäisymenetelmän, kuten hormoni- tai kupaerikierukan tai ehkäisykapseleita ilmaiseksi.

Espoossa alle 25-vuotias saa ehkäisypillerit tai -renkaan vuodeksi, jos ei ole aiemmin käyttänyt. Ensimmäisen kierukan tai kapselin saa maksutta kunnes täyttää 25 vuotta.

Helsingissä alle 25-vuotiaat saavat ehkäisypillerit tai -renkaan vuodeksi.

Kupari- tai hormonikierukan tai

ehkäisyimplantaatin saa niin ikään maksutta, kunnes täyttää 25 vuotta.

Kondomeja saatavilla joka kaupungista esimerkiksi ehkäisyneuvoloista.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut