"Etätyöstä on tullut aiempaa hyväksytympää ja ymmärrettävämpää" – Kotona työskentely yleistyy Vantaalla pysyvästi koronan seurauksena, ja samalla päästöt vähenevät huomattavasti

Työelämän asiantuntija Anu Järvensivu arvioi, että ainakin osittainen etätyö lisääntyy jatkossa merkittävästi.

Koronapandemian arvioidaan lisäävän pysyvästi etätöitä Vantaalla ja muualla Suomessa toimivissa yrityksissä. Tämä on hyväksi ympäristölle: kun työmatkaliikenne vähenee, päästötkin supistuvat.

Talo- ja yhdyskuntatekniikan alalla toimivassa Uponorissa on noudatettu maan hallituksen etätyösuosituksia koko koronakriisin ajan. Lähes kaikki Vantaan pääkonttorin noin 80 toimihenkilöä ovat työskennelleet etänä maaliskuusta 2020, kertoo Uponor Suomen ja Infran HR-johtaja Mikko Mäki-Tuuri.

– Järjestelyt ovat sujuneet hämmästyttävän hyvin. On huomattu, että työ onnistuu myös kotona, hän sanoo.

Mäki-Tuuri arvioi, että pandemia lisää henkilöstön etätöitä pysyvästi.

– Uskon, että joustavuus on tullut jäädäkseen. Se toki tarkoittaa sitä, että työtä ja johtamista on suunniteltava hyvin.

Mäki-Tuurin mukaan etätöiden lisäämistä puoltaa sekin, että kestävä kehitys on yrityksen johtavia teemoja.

Uskon, että joustavuus on tullut jäädäkseen.

Uponorilla on tehty jonkin verran etätöitä jo ennen korona-aikaa muttei läheskään niin laajasti kuin nyt.

Yhtiö on tekemässä henkilöstölleen kyselyä, jossa tiedustellaan, miten ja millaisissa tiloissa he haluavat työskennellä, kun "uusi normaaliaika" koittaa.

– Kun etätyösuositukset lievenevät, mietimme asteittain paluuta toimistoon.

Mäki-Tuuri uskoo, että jatkossa lisääntyy erityisesti toimistoväen osittainen etätyö. Tämä tarkoittaa, että he olisivat muutamana päivänä työviikosta etänä ja loppuajan konttorilla.

Ratkaisuna voi myös olla, että osa osastojen väestä on vuoroviikoin etänä ja osa työpaikalla.

Mäki-Tuuri huomauttaa, että moni kaipaa yhä myös lähitöitä, sillä kotona voi kokea olonsa yksinäiseksi ja arkensa yksipuoliseksi.

Uponorilla on Suomessa vajaat 700 työntekijää, joista 400 on toimihenkilöitä ja loput tuotantoväkeä.

– Tuotannon puolella etätyötä ei voida järjestää.

Sama tilanne on pitkälti mittalaitteita valmistavassa Vaisalassa. Valtaosa yrityksen 1 200:sta Suomen työntekijästä on töissä Vantaalla, ja heistä lähes kaikki muut paitsi tuotantoväki ovat olleet korona-aikana enemmän tai vähemmän etätöissä.

– Noin 700 työntekijää on ollut etänä, kertoo yhtiön osaamisen kehittämisen johtaja Johanna Saarinen.

Saarinen itse viettää suuren osan työpäivistään kotona, videopalavereissa.

– Välillä on ehkä vähän Teams-ähkyä, mutta toisaalta tähän on niin tottunut. Välillä järjestämme myös kivoja virtuaalikahvitteluja, joissa saa keskustella vapaasti, Saarinen kertoo.

Vaisalan toimistoväki on voinut tehdä etätöitä jo ennen koronaa, mutta pandemian aikana niiden määrä on lisääntynyt suuresti.

He ovat voineet itse päättää, tekevätkö he etä- vai lähitöitä. Pääkonttorissa on voinut työskennellä pitämällä maskia ja turvavälejä. Suurin osa konttoriväestä on halunnut tehdä enimmäkseen etätöitä, ja tätä on myös suositeltu.

– Moni on kiitellyt tätä joustomahdollisuutta. Toki osa on halunnut tehdä myös konttoritöitä, koska toimistolla voi olla esimerkiksi paremmat työskentelyolot ja he kaipaavat työkavereiden seuraa, Saarinen kertoo.

Vaisalakin on ryhtynyt selvittämään, miten yhtiön työntekijät haluavat työskennellä pandemian jälkeen. Saarinen uskoo, että entistä useampi haluaa vaalia osittaista etätyötä.

– Ihmiset ovat tottuneet etätöihin, yhteydetkin ovat toimineet.

Etätyöskentelyyn suhtaudutaan Vaisalassa suopeasti myös siksi, että se pienentää päästöjä karsimalla työmatkaliikennettä ja liikematkailua.

Saarinen arvioi kuitenkin, että lähityöt ovat jatkossakin tärkeä osa henkilöstön arkea.

– Välillä on hyvä, että väki on toimistolla yhteisöllisyyden vuoksi.

Työelämän asiantuntija, Humanistisen ammattikorkeakoulun yliopettaja Anu Järvensivu arvioi, että ainakin osittainen etätyö lisääntyy jatkossa merkittävästi, jopa kymmeniä prosentteja verrattuna pandemiaa edeltävään aikaan.

– Etätyöstä on tullut aiempaa hyväksytympää ja ymmärrettävämpää, hän summaa.

Järvensivu arvioi, että etätyöt yleistyvät todennäköisesti kaikilla aloilla, joilla voi työskennellä verkkovälitteisesti.

– Toki voi olla ammatti- tai työpaikkakulttuureja, joille ajatus etätyöstä on kovin vieras. On myös töitä, joita tehdään verkkovälitteisesti, mutta esimerkiksi tietosuojan takia työnantaja haluaa työtä tehtävän tietyissä tiloissa.

On myös useita töitä, joissa etä- tai verkkotyöskentely ei onnistu.

– Tällaisia ovat monet tekniikan ja rakennusalan työt, puhtaanapito, kuljetusala, ravintola-ala ja terveydenhuolto, Järvensivu listaa.

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen kertoo, että päästöt vähenevät merkittävästi, jos nojataan Turun yliopiston etätyötä koskevan viimevuotisen kyselytutkimuksen tuloksiin ja niihin pohjautuvaan arvioon.

Suurin osa, reilu puolet, etänä työskennelleistä vastaajista haluaa jatkaa etätöissä pysyvästi. Yli 1 500 henkilöä antoi vastauksensa verkkokyselyssä.

Laskelman mukaan työmatkaliikenne vähenee etätyön ansiosta pandemiaa edeltävästä ajasta 13 prosenttia. Henkilöautoliikenne vähenisi kuutisen prosenttia, jos etätyötä jatketaan aiempaa pysyvämmin pandemian jälkeen.

– Se tarkoittaisi, että päästöt vähenevät 0,34–0,45 miljoonaa tonnia vuodessa. Se on noin neljännes niistä lisätoimista, joita tarvitaan liikennepäästöjen puolittamiseksi vuoteen 2030 mennessä, arvioi Helsingin yliopiston ympäristöekonomian emeritusprofessori Ollikainen.

Suomessa etätyöskentely on yleistä

Ennen koronaa noin neljännes suomalaisista palkansaajista teki säännöllisesti etätöitä, selviää Työ- ja elinkeinoministeriön vuotuisesta työolobarometrista.

Pandemian myötä etätyöskentelyn määrä kasvoi rajusti vuosi sitten.

Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön Eurofoundin mukaan Suomessa lähes 60 prosenttia työntekijöistä aloitti etätyöt koronan takia. Lukema oli EU-maiden suurin, ja Suomi saattoi olla kärjessä etätöiden tekemisessä maailmanlaajuisestikin.

Lähde: Työelämän asiantuntija Anu Järvensivu

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut