Kaurabuumi toi kauran takaisin Vantaan kaupungin pelloille – "On pohdittu, korvataanko ohra kokonaan kauralla"

Viljely: Vantaan omilla pelloilla aloitellaan kevätvehnän ja -rapsin kylvöjä.

Tilanhoitaja Tuomas Vaherlehto, kertoo, että traktori on talvella aurauskäytössä. Silloin vain yksillä renkailla. Armi Suojanen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Kaura on tehnyt paluun Vantaan kaupungin viljelemille pelloille. Kauraa alettiin viljellä viime vuonna noin 20 vuoden tauon jälkeen. Syynä on kaurabuumi ja viljan hyvä kysyntä.

– Kauralle olisi merkittävää kysyntää. On pohdittu, korvataanko ohra kokonaan kauralla, kertoo kaupungin tilanhoitajaa Tuomas Vaherlehto.

Mallasohraa kylvetään tänä vuonna 76 hehtaarille ja kauraa 25 hehtaarille eli noin viisi hehtaaria suuremmalle alalle kuin 2020. Viime vuoden kaurasato kärsi sateista eikä se Vaherlehdon mukaan täyttänyt leipäviljan laatua. Kaura meni rehuksi.

Ennen kauraa aletaan kylvää kevätvehnää ja -rapsia, koska niillä on kauraa tai ohraa pidempi kasvuaika. Kevätkylvö kestää yhteensä kymmenen "hyvää päivää", sanoo Vaherlehto. Toistaiseksi on ollut vain repaleisia "huonoja päivä", koska vettä on satanut useana päivänä. Mutta kun sää vihdoin suosii, siitä otetaan kaikki irti.

– Silloin tehdään pitkää päivää 7–21.

Kaupunki omistaa peltoja yhteensä noin 755 hehtaaria, joista runsas puolet on vuokrattu ja noin 350 peltohehtaarilla kaupunki viljelee itse. Koko Vantaan alueella on peltoja noin 4 000 hehtaaria.

Kylvöpäivinä tehdään pitkää päivää.

Tänä vuonna kevätvehnän viljelyala on 94 hehtaaria, mikä on noin 20 hehtaaria vähemmän kuin viimevuonna.

– Pinta-alat vaihtelevat viljelykierron mukaan, Viherlehto selittää.

Viljelylajeja pitää vaihdella kasvitautien välttämiseksi.

– Esimerkiksi vehnää ei kannata viljellä kahta vuotta peräkkäin samalla lohkolla kasvitautien takia.

Varsinkin syysviljoihin vaikuttaa myös sää. Kaksi viime syksyä ovat olleet erittäin sateisia ja pellot vettyivät pahasti eikä syysvehnää kylvetty viime syksynä lainkaan.

Vantaan kaupungin tilojen hoidon tukikohta on Seutulassa, Katriinan sairaalan naapurissa. Tilanhoitaja Tuomas Vaherlehto istahti traktoriin, jonka perässä on äes. Armi Suojanen

Siemenviljaa lukuun ottamatta kaupunki myy kaiken viljan myllyille. Mallasohra voi päätyä oluen raaka-aineeksi ja hyvälaatuinen vehnä leipään. Leipäviljaksi kelpaamaton vehnä käytetään rehuna.

Viherlehto muistuttaa, ettei kaupungin viljelyssä ole tärkeintä tulojen maksimointi, vaan maiseman vaaliminen. Vantaa haluaa säilyttää viljavia peltoja kulttuurimaisemina. Lumettoman talven maisemaa kaunistavat oraalle nousseet syysvehnä ja -ruis.

Viljojen lisäksi kaupunki kasvattaa kevätrapsia. Öljykasvista syntyy kaunis maisema, kun se kukkii keltaisena. Tosin syksyllä rapsi haisee Vaherlehdon mukaan tunkkaiselle.

Rapsi kypsyy puitavaksi syksyllä viimeisenä, lokakuun alkuun mennessä. Tänä vuonna sitä viljellään 33 hehtaarilla.

Lainehtivien viljapeltojen ja keltaisena hehkuvien rapsipeltojen lisäksi vantaalaista maisemaa kaunistavat poimintapellot, joita on kaksi Länsi-Vantaalla ja kaksi Itä-Vantaalla. Pelloilla kasvatetaan lähinnä muutamia hehtaareja auringonkukkaa, kehäkukkaa ja ruiskaunokkia.

– Puolet poimintapelloista on kesannolla tai viljanviljelyssä ja puolet poimintapeltona, että saadaan viljelykierrolla rikkaruohot kuriin.

Poimintapeltojen lisäämistä jarruttaa se, että kulkeminen ja pysäköinti niiden luona pitää olla liikenneturvallista.

Lue myös: Vantaalla levitetään peltoihin kuluvan satokauden päätteeksi kipsijauhetta – Vesiä suojelevaan hankkeeseen ehtii vielä mukaan

Fakta

Pellot

Kaupunki sai maatiloiltaan myyntituloa noin 157 000 euroa 2019 ja EU:n maataloustukia 80 000 euroa.

Maatiloilla työskentelee kolme vakituista työntekijää ja 1–2 kausityöntekijää. Maatilatöiden lisäksi he muun muassa niittävät ja talvella hoitavat katujen kunnossapitoa.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut