Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harvempi kuin joka kolmas muistaa tehdä tärkeän tarkastuksen kesärenkailleen tarpeeksi säännöllisesti – Tässä kuusi vinkkiä renkaiden ajokunnon varmistamiseen

Renkaiden kunto vaikuttaa oleellisesti liikenteen turvallisuuteen, mutta tuoreen selvityksen mukaan vain reilu puolet suomalaisista autoilijoista tarkastaa säännöllisesti renkaidensa urasyvyyden ja ilmanpaineen.

Muita renkaiden kuntoon liittyviä asioita tarkastaa vielä harvempi.

Muun muassa renkaiden urasyvyys, ilmanpaine ja ikä vaikuttavat siihen, miten turvalliset ne ovat ajaa. Erityisesti sadekelillä kesärenkaan pidolla on iso merkitys, sillä kuluneilla renkailla jarrutusmatkat venyvät ja vesiliirron riski on suurempi.

Nokian Renkaat -konserniin kuuluvan Vianorin teettämän kyselyn mukaan urasyvyyden tarkastaa säännöllisesti 60 prosenttia autoilijoista, rengaspaineet puolestaan 51 prosenttia.

– Tutkimukseen osallistuneista 11 prosenttia vastasi, että renkaista ei tarvitse pitää huolta millään tavalla. Tässä voi olla kyse ihan siitäkin, että osa autoilijoista ei tiedä, millaisia asioita renkaista pitää tarkastaa ja miten ne vaikuttavat omaan ja muiden turvallisuuteen, sanoo Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen tiedotteessa.

Kesärenkaiden tarkastukseen Vianor tarjoaa kuusi vinkkiä:

- Jälkikiristä pultit, kun olet ajanut 100-200 kilometriä renkaanvaihdon jälkeen.

- Tarkasta riittävä urasyvyys. Kun kulutuspintaa on enää 4 millimetriä, on aika harkita uusia renkaita.

- Tarkista ilmanpaineet kerran kuussa ja kun kuormaa on tavallista enemmän.

- Varmista, että renkaat ovat kuluneet tasaisesti.

- Poista isot irtokivet renkaiden pääurista.

- Uusi renkaat, jos niillä on ajettu 6 vuotta tai jos niiden valmistuksesta on kulunut 10 vuotta.

Lain mukaan kesärenkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään 1,6 millimetriä, mutta pito-ominaisuudet heikkenevät ja vesiliirron riski kasvaa jo silloin, kun renkaiden urasyvyys alittaa neljä millimetriä.

Liian alhaiset rengaspaineet vaikuttavat auton ohjattavuuteen, kuluttavat renkaita tavallista nopeammin ja lisäävät polttoaineenkulutusta.

– Vaikka noin puolet kuljettajista tarkistaa rengaspaineita, vain 31 prosenttia tekee sen tarpeeksi usein eli kerran kuussa. Suositellut rengaspaineet löytyvät auton käyttöohjekirjasta sekä usein myös kuljettajan ovenkarmista tai polttoaineluukun kannesta, Laitinen neuvoo.