Vaalikone: Pitäisikö Vantaan suitsia rakentajia entistäkin tiukemmin? – "Yksiöiden määrä tulee suhteuttaa todelliseen tarpeeseen"

Asuminen: Mitä mieltä kuntavaaliehdokkaat ovat yksiöiden määrän rajoittamisesta uusissa taloissa?

Vantaan Sanomien vaalikoneeseen 9. toukokuuta mennessä vastanneista kuntavaaliehdokkaista noin 46 prosenttia on sitä mieltä, ettei Vantaan tule suitsia yksiöiden rakentamista nykyistä tiukemmin. Nykyisin yksiöitä saa olla Vantaalle rakennettavan uudiskohteen asunnoista enintään 30 prosenttia.

Vaalikoneen väittämä kuuluu: Vantaan pitäisi rajoittaa uudiskohteisiin rakennettavien yksiöiden määrää vielä enemmän. Tiukempaa rajoittamista vastustaa eli täysin eri mieltä tai eri mieltä väittämän kanssa on noin 46 prosenttia vastaajista. Tiukempien rajoitusten kannalla on noin 40 prosenttia. Noin 14 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Tiukemmat rajoitukset tyrmääviä ehdokkaita on suhteellisesti eniten perussuomalaisissa ja kokoomuksessa.

Perussuomalaisten ehdokkaista noin 58 prosenttia katsoo, ettei tiukemmalle rajoittamiselle ole tarvetta. Yksi heistä on Pekka Virkamäki.

– Ihmisillä tulisi olla mahdollisuuksia tehdä asumisensa suhteen valintoja. Yksiöistä on hirvittävä pula, Virkamäki kirjoittaa.

Kokoomuksen ehdokkaista on väittämän kanssa täysin eri mieltä tai eri mieltä on noin 57 prosenttia.

Pienistä vuokra-asunnoista on jatkuva pula.

– Uudiskohteiden tulisi vastata kysyntään. Päättäjät puhuvat vain lapsiperheistä, vaikka yksineläjien määrä on voimakkaassa kasvussa, perustelee kantaansa täysin eri mieltä väitteen kanssa oleva kokoomuslainen Minna Erkkilä.

Sosialidemokraateista tiukempaa säätelyä vastustaa tasan puolet vaalikoneeseen vastanneista.

–  Pienistä vuokra-asunnoista on jatkuva pula. Siihen pitää saada muutos, demariehdokas Markku Heikkilä kirjoittaa.

Tiukempaa rajoittamista kannattavia on suhteellisesti eniten kristillisdemokraattien ehdokkaissa (noin 63 prosenttia).

– Yksiöiden määrä tulee suhteuttaa todelliseen tarpeeseen, kommentoi Martti Vilpas (kd.).

Myös ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokkaista yli puolet (noin 54 prosenttia) on väitteen kanssa täysin samaa mieltä tai samaa mieltä.

– Asunnot ovat nykyisin neliöiltään pienemmät kuin ennen, joten viime aikoina on ollut havaittavissa suurempi tarve perheasunnoille. Yksiöiden kysyntä on myös jonkun verran hiipunut, ja niitä on tarjolla huomattavasti enemmän kuin perheasuntoja, perustelee samaa mieltä väitteen kanssa oleva Marianne Sieviläinen (r.).

Vasemmistoliiton ehdokkaista noin 41 prosenttia kannattaa yksiöiden määrän rajoittamista entisestään ja noin 34 prosenttia vastustaa sitä.

Eniten kantaansa epäröiviä on vasemmistoliiton ja keskustan ehdokkaissa. Vaalikoneeseen vastanneista vasemmistoliiton ehdokkaista 25 ja keskustan ehdokkaista noin 23 prosenttia valitsee ei osaa sanoa -vaihtoehdon. Vihreistä saman valinnan tekee noin 22 prosenttia.

Vihreiden Tuomas Mutanen perustelee, miksei hän ota kantaa väitteeseen:

– Tämä on arvioitava tarkkaan. Päätöstä tehtäessä on punnittava nuorten ja opiskelijoiden tarpeita. Toisaalta Vantaan tulisi houkutella asukkaikseen riittävästi keskiluokkaa, jotka luovat tukevan veropohjan. Korona on saattanut pysyvästi muuttaa asumistottumuksiamme ja yksiöiden kysyntä voi tulevaisuudessa vähentyä.

Vasemmistoliiton Esa Ylikoski valitsee ei osaa sanoa -vastauksen ja kirjoittaa:

– Tämä riippuu myös paikasta. Yleisesti ottaen myös perheasuntoja pitää rakentaa uudistuotannossa.

Vantan Sanomien vaalikoneeseen pääset tästä.

Lue myös:

Omakotiaktiivi Rekolasta: ”Ei torahampaita kylän keskelle” – vantaalaisilta kuntavaaliehdokkailta kannatusta pientaloalueiden tehorakentamisen välttämiselle

Vantaan ratikka on kuntavaalien kuumin aihe – enemmistö vaalikoneen vastaajista vähintään hidastaisi raitiotien rakentamista taloustilanteeseen vedoten

Asuntopolitiikka

Syy ohjata rakentamista

Vantaan kaupunkiympäristön toimialan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä perustelee, miksi pienien asuntojen määrää halutaan rajoittaa.

– Sijoittajat ovat kiinnostuneet pienistä asunnoista ja monet niistä päätyvät lyhytaikaisiksi vuokra-asunnoiksi. Omistustalosta tulee usein vuokratalo, jos siinä on paljon pieniä asuntoja.

Penttilä lisää, että asuntojen yksipuolinen kokojakauma johtaa siksi usein siihen, että asujamisto on sosiaalisesti yksipuolista.

– Se saattaa johtaa häiriöiden kasaantumiseen tietyille alueille, Penttilä sanoo.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut