Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Kahden eri koronarokotteen yhdistäminen näyttää aiheuttavan enemmän haittavaikutuksia

Kahden erilaisen koronavirusrokotteen yhdistäminen aiheuttaa alustavien tietojen mukaan enemmän haittavaikutuksia toisen annoksen jälkeen kuin rokottaminen kahdella annoksella samaa rokotetta.

Kahden eri rokotteen käyttämisesta aiheutuvat haitat ovat kuitenkin lieviä tai kohtalaisia, kuten kuumetta, vilunväristyksiä, väysymystä tai päänsärkyä, ja oireet menevät ohi nopeasti.

Tieto on peräisin Oxfordin yliopiston johtamasta tutkimuksesta, josta ovat kirjoittaneet useat mediat, kuten CNN ja BBC. Suomessa asiasta kertoo MTV.

Suomessakin suunnitellaan kahden eri rokotetyypin yhdistämistä, koska Astra Zeneca -rokotetta ei enää käytetä alle 65-vuotiaille verihyytymäriskin vuoksi. Ne alle 65-vuotiaat, jotka ovat jo saaneet ensimmäisen annoksen Astra Zenecaa, aiotaan rokottaa jollain muulla koronarokotteella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo MTV:llä, että vaikka kahden eri rokotteen yhdistelmästä saattaa tulla enemmän lieviä haittavaikutuksia, se on parempi vaihtoehto.

– Me haluamme välttää hyvin vakavia hyytymishäiriöitä, joita Astra Zenecan jälkeen on raportoitu, noin yhdellä per 100 000. Yhdistelmän käytöstä voi tulla kuumetta, mutta näin vältytään vakavilta hyytymishaitoilta. Se painaa vaakakupissa, Nohynek sanoo MTV:lle.

Muokattu 15.5.2021 kello 8.51: Lisätty tieto, että aiheesta kirjoittaneihin medioihin lukeutuvat CNN ja BBC.