Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tupakkajätti ja R-kioski avasivat huomiota herättävät myymälät Triplaan ja Myyrmanniin – tätä mieltä Valvira on niiden laillisuudesta

Suomen tiukentuvat tupakkalait ovat pitäneet huolen, että savukkeet pysyvät visusti katseilta piilossa tavallisissa kioskeissa ja kaupoissa.

R-kioski ja tupakkajätti Philip Morris Finland ovat avanneet kuitenkin huomiota herättävän sähkösavukeliikkeen keskelle Pasilan aseman odotusaulaa. Pop up -kauppa löuytyy myös kauppakeskus Myyrmannista.

Mistä on kyse, R-kioskin valikoimapäällikkö Lauri Vatanen?

–  Uuden sähkösavukkeen lanseerauksen yhteydessä halusimme rakentaa pop-up kaupat Triplaan ja Myyrmanniin, joissa voimme myydä meillä saatavilla olevia sähkösavukkeita ja jakaa tietoa niistä kiinnostuneille täysi-ikäisille kuluttajille, Vatanen vastaa.

Sähkösavuke on akulla toimiva laite, jossa nikotiinineste lämmitetään höyryksi.

Tupakkalaki kieltää sähkösavukkeiden markkinoinnin, millä tarkoitetaan esimerkiksi perinteistä mainontaa ja muuta myynninedistämistä. Erikoisliikkeissä tuotteet saavat olla kuitenkin esillä tietyin edellytyksin.

Miten markkinointikielto on huomioitu Triplan pop-up-myymälässä?

– Suora näkyvyys tuotteisiin on estetty, R-kioskin viestinnästä kerrotaan.

Noin kuukauden auki olevan pop-up myymälän seinässä lukee teksti ”Tervetuloa sähkösavukekauppaan”. Sen yläpuolella on Philip Morris Finlandin Omavape-logo sekä R-kioskin tunnus.

Onko myymälä laillinen, Valviran lakimies Isabella Lencioni?

– Tällaiset pop-up myyntipaikat saattavat olla luonteeltaan tupakkalailla säädetyn markkinointikiellon vastaisia, jos niiden avulla vedotaan tuotteiden myynnin ainutkertaisuuteen tai jos väliaikaista myyntipaikkaa muutoin käytetään myynninedistämisen keinona. Sähkösavukkeisiin erikoistuneen myyntipaikan ulkopinnalle saa kuitenkin sisällyttää tiedon siitä, että kyseessä on sähkösavukkeiden myyntipaikka, kunhan tietoa ei ole esitetty mainonnallisella tavalla.

Lencioni sanoo kommentoivansa asiaa vain yleisellä tasolla, koska yksittäisten myyntipaikkojen valvonta on kaupungin vastuulla.

Helsingin kaupunki kertoo myöntäneensä myymälälle luvat nikotiininesteiden myyntiin, mutta kysyneensä asiaan ensin Valviran mielipidettä.

–  Markkinointikielto ei voi etukäteen estää tällaista lyhytaikaistakaan toimintaa, kunhan muut luvan edellytykset täyttyvät. Vastaavia tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden myyntipaikkoja on ollut aiemmin tapahtumissa, joten tasapuolisuuden vuoksi myyntilupaa ei myöskään voi jättää myöntämättä, kertoo terveysinsinööri Pia Malm Helsingin kaupungilta.

Miksi R-kioski haluaa lisätä tietoisuutta sähkösavukkeista?

– Emme missään nimessä kannusta tupakanpolttoon, mutta niin kauan kuin polttaminen on Suomessa sallittua, haluamme tuoda vähemmän haitallisia vaihtoehtoja tietoisuuteen kyseisestä tuotekategoriasta kiinnostuneille täysi-ikäisille kuluttajille, Lauri Vatanen sanoo.

Millainen terveysriski sähkötupakat ovat?

– Sähkösavukkeet eivät ole riskittömiä. Kaikki tupakka- ja nikotiinituotteet eivät kuitenkaan ole terveysriskeiltään samanlaisia. Savukkeet ovat kaikkein haitallisimpia, sillä niissä tupakka palaessaan muodostaa savua, Vatanen kertoo.

Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila ei ollut kuullut R-kioskin kampanjasta aiemmin.

–  Vaikka sähkösavukkeet vaikuttavat vähemmän haitallisilta kuin perinteiset savukkeet, ne voivat toimia porttina savukkeille etenkin nuorilla. Tavallisten savukkeiden ja sähkösavukkeiden yhteiskäyttö saattaa olla jopa haitallisempaa kuin tupakointi yksin.