Verkkokaupat yrittävät yhä useammin perua yksipuolisesti asiakkaansa tilauksen laittomin perustein.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) pitää ilmiötä huolestuttavana. Sen kuluttajaneuvontaan aiheesta tulleet ilmoitukset ovat lisääntyneet.
KKV:n mukaan yritykset koettavat yksipuolisesti perua asiakkaansa tilauksen vetoamalla tavaran toimitusvaikeuksiin tai varaston riittämättömyyteen, vaikka sopimus sitoo kaupan kumpaakin osapuolta.
Verkkokaupassa tilausvahvistus on vahvistus sopimuksen syntymisestä. Tilaus sitoo kaupan molempia osapuolia eikä myyjä voi perua kauppaa yksipuolisesti.
Sopimuksista vetäytyminen on KKV:n kuluttajaneuvontaan tulleiden yhteydenottojen perusteella yleistä erityisesti kodinkoneita tai elektroniikkaa myyvissä verkkokaupoissa.
Kuluttajat ovat kertoneet etupäässä tietotekniikkaan, kuten näytönohjaimiin ja grafiikkakortteihin, liittyvien tilausten peruuntumisista.
Kuluttajien on voitava luottaa tilauksensa paikkansapitävyyteen, eikä verkkokauppa saa vetäytyä sopimuksesta esimerkiksi varaston riittämättömyyteen tai toimitusvaikeuksiin vedoten, KKV huomauttaa.
KKV katsoo, että yleensä näissä tilanteissa ei ole kyse sellaisesta ylivoimaisesta esteestä, joka oikeuttaisi myyjän vetäytymään sopimuksesta.
– Verkkokaupan huolellinen toiminta edellyttää, että se markkinoi vain tuotteita, joita se voi myös toimittaa. Verkko-ostosten suosio jatkaa yhä kasvuaan, ja asiakkaiden luottamus yritykseen on myös verkkokauppiaiden etu, kuluttaja-asiamies Katri Väänänen sanoo tiedotteessa.
Kuluttaja-asiamies muistuttaa, että yritys on vastuussa siitä, että sen ilmoittamat tiedot esimerkiksi varaston riittävyydestä pitävät paikkansa.
Myyjän tehtävänä on huolehtia siitä, että jos tuote on loppu, sitä ei ole enää mahdollista ostaa. Verkkokaupan on myös noudatettava ilmoittamaansa toimitusaikaa.
Verkkokaupan tekemä tilauksen peruminen on sopimusrikkomus, sillä myyjä ei voi perusteettomasti livetä sopimuksesta yksipuolisella ilmoituksella. Sopimusrikkomuksesta seuraa korvausvastuu.
Sopimusrikkomuksen voi korvata esimerkiksi niin, että asiakas ostaa vastaavan tuotteen kalliimmalla hinnalla toiselta myyjältä ja alkuperäinen myyjä hyvittää tuotteiden hintaeron.
Oikeus tällaiseen korvaukseen arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Kuluttajan tulee kuitenkin ensin olla yhteydessä alkuperäiseen myyjään ja vaatia tuotteen toimittamista.
Korvausvastuun arviointiin vaikuttaa myös se, pystyykö myyjä osoittamaan, että tuotteen toimittamiselle on olemassa ylivoimainen este.
Jos yritys vaatimuksesta huolimatta kieltäytyy toimittamasta tilausta, kuluttajan kannattaa tehdä kirjallinen valitus yritykselle mahdollisimman pian. Reklamaation tekemiseen voi hyödyntää reklamaatioapuria, ohjeistaa KKV.
Kuluttajaneuvonta tarjoaa opastusta ja sovitteluapua, jos neuvottelut yrityksen kanssa eivät tuota toivottua tulosta.