Vantaa ennen ja nyt: Håkansbölen kartanon ullakolta löytyi upeita tekstiilejä

Håkansbölen kartanon ullakolta löytyneitä kauniita tekstiileitä. Stella Karlsson, Vantaan kaupunginmuseo

Elli Keto, Suvi Purmonen

Hakunilan reunamilla seisoo upea jugendtyylinen Håkansbölen kartano, jonka on Arvid ja Emilia Sanmarkin tilauksesta suunnitellut arkkitehti Armas Lindgren. Lopputuloksena on vuonna 1908 valmistunut Lindgrenin kokonaistaideteos, johon hän suunnitteli rakennuksen lisäksi kaakeliuuneja, huonekaluja, valaisimia, tapetteja ja tekstiilejä.

Vuonna 2005 Håkansbölen kartano siirtyi Sanmarkien suvulta Vantaan kaupungin omistukseen. Vantaan kaupunginmuseolla alkoi työt kartanon historian, ja myös sen esineistön parissa.

Päärakennuksen ullakolta löytyi vanhoja, kartanossa käytössä olleita sisustustekstiilejä. Tyylillisesti osa niistä voidaan ajoittaa nykyisen päärakennuksen alkuajoille 1900-luvun alkuun, mutta tarkemmin tekstiilien historiasta ei tiedetä. Upeat tekstiilit ovat käsin kudottuja, ommeltuja ja kirjottuja villaisia peitteitä ja raanuja. Kuvioaiheet toistavat muun sisustuksen lähes geometristä tyyliä, värit ovat toinen toistaan herkullisempia. Voi vain kuvitella, kuinka kaunista Håkansbölessä oli sata vuotta sitten!

Kuluvana keväänä Vantaan kaupunginmuseolla on ollut harjoittelussa Metropolia Ammattikorkeakoulusta kaksi konservoinnin opiskelijaa, jotka ovat työskennelleet kartanon tekstiilien parissa. Luetteloinnin yhteydessä tekstiilit saivat pintapuhdistuksen ennen uudelleen pakkaamista.

Alkuvuodesta tekstiilejä oli konservoitavana myös Metropoliassa oppilastöinä. Konservoinnin aluksi tekstiilit valokuvattiin ja tutkittiin tarkemmin tekemällä vauriokartoitus, pH-mittaukset ja kuiduntunnistus. Tutkimustulosten perusteella tekstiilit saivat oikeanlaisen puhdistuksen, vesipesun ja rakenteen vauriokohdat tuettiin, jotta niiden alkuperäinen loisto pääsisi taas esiin ja ne kestäisivät tulevillekin sukupolville. Kun Håkansbölen kartano tulevaisuudessa kunnostettuna aukeaa yleisölle, jokainen halukas pääsee nauttimaan sen upeista tekstiileistä muun jugendsisustuksen ohella.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat tällä viikolla kaupunginmuseon konservaattoriharjoittelijoita Metropolia Ammattikorkeakoulusta.

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut