"Frozen-treeni" tutustuttaa tytöt matalalla kynnyksellä jalkapallon pelaamiseen – KoiPS ja TiPS mukana UEFA:n Disney-yhteistyössä

Urheilu: Koivukylän Palloseura on yksi niistä 48 suomalaisesta jalkapalloseurasta, jotka tarjoavat 5–8-vuotiaille tytöille mahdollisuuden tutustua lajiin matalalla kynnyksellä. Frozen-tarinaan pohjautuvat ohjatut harjoitustapahtumat ovat keränneet Havukosken urheilupuistoon maanantai-iltaisin yli kolmekymmentä lasta.

Playmakers-harjoitusohjelman avulla tytöt saavat mahdollisuuden matalalla kynnyksellä tutustua jalkapalloiluun. Havukosken urheilupuistossa on riittänyt kevätmaanantai-iltaisin vilskettä. Matti Hannula

Matti Hannula

Euroopan jalkapalloliitto UEFA on tänä keväänä käynnistänyt yhteistyössä Disneyn kanssa 2013–2016 syntyneille tytöille suunnatun Playmakers-ohjelman.

Suomessa 48 jalkapalloseuraa toteuttaa ohjelmaa 38:lla eri paikkakunnalla. Vantaalaisseuroista mukana ovat Koivukylän Palloseura ja Tikkurilan Palloseura.

KoiPS:n kotiareenalla Havukosken urheilupuistossa on jo kolmena maanantai-iltana käynyt vilske, kun runsaat 30 lasta on osallistunut harjoitustapahtumiin, joiden tavoitteena on leikin varjolla tarjota matalan kynnyksen mahdollisuus tutustua jalkapalloon harrastuksena.

Kolmisen varttia kerrallaan kestävissä Playmakers-harjoituksissa lapsille opetetaan liikunnallisia, sosiaalisia ja jalkapallotaitoja Disneyn tuttujen Frozen-tarinoiden maailmassa. Runko pohjautuu Frozen 2 -elokuvaan. Sen myötä lapset innostuvat, opettelevat kaverin kannustamista ja iloitsemista sekä omista että toisten onnistumisista.

Playmakers-harjoitukset on tarkoitettu tytöille, jotka eivät vielä ole mukana jalkapallon joukkuetoiminnassa. Seurojen tavoitteena on tietysti rohkaista tyttöjä sellaiseen.

– Eikä toiminta nuorimmissa ikäluokkajoukkueissa vielä paljon tästä eroa. Leikinomaisesta siirrytään pikkuhiljaa pelinomaisempaan harjoitteluun. Kaiken a ja o on, että toiminta on hauskaa, innostavaa ja hyvin organisoitua, korostaa KoiPS:n nappulapäällikkö Kalle Kähkönen. Hänen mainiona apunaan ”Frozen-treeneissä” ovat oman seuran innostavat tyttöpuolen valmentajat Anki Korkalainen, Jenna Niemi ja Janica Tuominen. Koko trio on aiemmin keväällä käynyt läpi Playmakers-valmentajakoulutuksen.

Päiväkumpulainen Peppi Palm, 5, on tykännyt käydä Playmakers-harjoituksissa.

– On ollut kivaa, kun on saanut leikkiä ja touhuta, Peppi sanoo.

– Aion tulla joka kerta. Mulla on täällä aika monta kaveriakin, ja täältä saa lisää kavereita.

Pepille jalkapallo oli jo ennestään tuttua. Toni-isän kanssa on tullut pelattua.

– Tosi kiva, että tällainen tytöille ajankohtainen juttu, Frozen, on yhdistetty jalkapalloharjoitteisiin, Toni Palm kehuu konseptia.

– Ihmekös tänne riittää innokkaita tulijoita.

Myös Sara Antila, 4, Nikinmäestä on viihtynyt KoiPS:n Frozen-ympyröissä.

– Sara on aiemmin ollut KoiPS:n jalkapallokerhossa ja tuntuu olevan vielä innostuneempi tästä, kun tämä on tytöille suunnattu ja vieläpä Frozen-teemalla, äiti Roxana Antila kertoo.

Nappulapäällikkö Kähkönen on ollut todella tyytyväinen pelaajamäärään.

– On hienoa, että olemme tavoittaneet näin paljon tyttöpelaajia. Onneksi olimme varautuneet riittävällä määrällä ohjaajia. Ilmoittautuneita oli 38, ja muutamia uusia tuli jo toisena maanantaina mukaan, kun tytöt olivat koulussa kertoneet kavereilleen, kuinka kivaa täällä on. Emmekä halua sanoa kenellekään "ei". Mukaan pääsee vielä, Kähkönen korostaa.

Yhdeksän harjoituskertaa maksaa vain 30 euroa. Suhteellisen halpaa, vaikka menisi vasta nyt mukaan. Harjoituskerroista on kuitenkin vielä kaksi kolmasosaa jäljellä.

KoiPS tekee paljon yhteistyötä lähialueen päiväkotien kanssa. Seuran tämän hetken nuorin tyttöjoukkue on 2015 syntyneet.

– Seuran strategia on tarjota futista kaikille lähialueen tytöille ja saada sen myötä koottua suurempia ikäluokkia, jotka kantaisivat pidemmälle tulevaisuuteen. Näemme tässä ison potentiaalin, Kalle Kähkönen sanoo.

Fakta

UEFA Playmakers -ohjelma

Tytöille (5–8-vuotiaille) suunnattu UEFA Playmakers -ohjelma toteutetaan 38 paikkakunnalla Suomessa.

Tavoitteena on tarjota mahdollisuus tutustua jalkapalloon harrastuksena ja rohkaista heitä mukaan lajin pariin sekä varsinaiseen joukkuetoimintaan.

Playmakers-harjoituksissa liikunnallisia, sosiaalisia ja jalkapallotaitoja opetellaan lapsille tuttujen Disney -tarinoiden maailmassa.

Suomalaisia seuroja on mukana kaikkiaan 48, Vantaalta Koivukylän Palloseura ja Tikkurilan Palloseura.

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut