Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaan kaupunki suunnittelee isoa muutosta maanalaisten ja -päällisten velvoiteparkkipaikkojen rakentamiseen. Jatkossa kaupunki pääasiassa vuokraisi asuinkerrostalojen pysäköintipaikkojen tontit erikseen eikä myisi niitä kokonaisuutena asuintonttien kanssa.

Tonttien vuokra-aika olisi yleensä 40 vuotta ja vuokra tarkistettaisiin käyvän hinnan mukaiseksi puolivälissä vuokrakautta.

Vantaalla on ollut viime vuosina tapana luovuttaa myytävien asuntotontteihin liittyvät pysäköintitontit ilman maksua rakennuttajille. On ajateltu, että pysäköintitontin arvo sisältyy asuintonttien hintaan. Mutta rakentamisen kiihtyessä ja maanarvon noustessa, siihen tarvitaan muutosta.

Muutos tulee voimaan, mikäli kaupunkisuunnittelulautakunta ja kaupunginhallitus hyväksyvät luovutusperiaatteet, -hinnat ja -ehdot. Lautakunta jätti asian pöydälle toukokuun alussa ja se tulee käsiteltäväksi ensi viikon kokouksessa.

Muutoksella tähdätään siihen, että pysäköintitontin omistus säilyy kaupungilla. Vuokraamalla kaupunki voi pitää hyppysissään alueiden kehittämisen myös pitkällä tulevaisuudessa.

Maankäyttöinsinööri Juho Lumme sanoo, että kukaan ei tiedä, miten autojen määrä kehittyy vaikkapa 50 vuodessa. Alueita voidaan tarvita muuhun käyttöön, jos autoilu vähenee.

Vuokraamisesta on se hyöty, että siitä kertyy kaupungille tuloja tasaisesti. Myymällä hyöty tulee kerralla.

Käypä vuokra muodostuu pinta-alan mukaan.

– Vuokrat ovat hyvin maltilliset, Lumme sanoo.

Kiinteistöhallinta ja asuminen -yksikkö on laskenut koemielessä maanvuokria per autopaikka, jos maksua alettaisiin periä nyt Kivistössä ja Leinelässä.

– Kivistössä pysäköintihallitontilla vuokra olisi alle euron kuukaudessa ja Leinelän maantasopaikoitustontilla vuokra olisi noin kuusi euroa kuukaudessa autopaikkaa kohden, Lumme kertoo.

Hän muistuttaa, että yhden autopaikan rakentaminen pysäköintitaloon voi maksaa jopa 30 000 euroa.

Vuokraa velvoiteparkkipaikkatonteista peritään myös muissa isoissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Espoossa ja Tampereella.