Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalainen juoksijalupaus Rasmus Krogell, 19, on matkalla terävimpään kärkeen – kevään saldo kestävyyslajeista oli kaksi SM-mitalia, kesällä tavoitteena hankkia lisää

Ilman muutaman vuoden takaista rasitusvammakierrettä olisimme kenties kuulleet Rasmus Krogellista jo aiemmin.

Vammat laittoivat kapuloita Ylästössä asuvan kestävyysjuoksijan kehityksen rattaisiin. Nyt takana on ehjä harjoitustalvi, mikä on näkynyt tuloksissa: Huhtikuussa Pyhtäällä Krogell juoksi maantiejuoksun SM-kisoissa kymmenellä kilometrillä M19-sarjassa hopealle ja tuli puolitoista viikkoa sitten Joensuussa maastojuoksun SM-kisoissa saman ikäluokan kuuden kilometrin matkalta maaliin kolmantena.

– Pyhtäällä tarkkailin, mitä muut tekevät. Kävi hyvä tuuri, kun Tuure Haapanen (kisan voittaja) piti 32 minuutin vauhtia. Kaikki muut paitsi minä putosivat kyydistä, kertoo Krogell.

Joensuussa hän veti itse letkaa ensimmäiset viisi kilometriä.

– Siellä ajattelin, että on minulle etu, jos pidetään kunnollista matkavauhtia, ja että pääsen sitä myöten mitalitaisteluun. Niinhän sitten kävikin. Viimeisellä kilometrillä kolmen kärki oli selvästi irti.

Kahden kuukauden päästä 19 vuotta täyttävä Krogell aloitti yleisurheilun Vantaan Salamoissa kymmenvuotiaana.

Lasse Virén on yksi esikuvistani.

Rasmus Krogell

– Vuonna 2016 vaihdoin KU-58:n väreihin, kun Joni Oilinki alkoi valmentaa minua ja siirryin tehoryhmään.

Salamoissa Krogell harrasti yleisurheilua erittäin monipuolisesti. KU-58:ssa kaikki painotus on ollut juoksuharjoittelussa, ja ratajuoksu on oleellisin osa sitä.

– Kalevan kisoihin on tarkoitus päästä juoksemaan jo tulevana kesänä, Krogell kertoo.

Tavoite vaatisi 5000 metrillä 15 minuutin alitusta, kympillä 32 minuutin. Maantiejuoksun SM-kisoissa Krogell jäi tuosta kympin rajasta vain kahdeksan sekuntia.

– Vitoselle on ollut ensisijainen tavoite, mutta nyt näyttää siltä, että kympille pääsisin varmemmin.

Tampereella elokuun lopussa pidettävistä Kalevan kisoista Krogell hakisi lähinnä kokemusta, mutta Turussa kaksi viikkoa aiemmin kilpailtavissa 19-vuotiaiden SM-kisoissa on tarkoitus päästä mitalikantaan.

Ensimmäiset SM-mitalinsa Krogell saavutti jo M17-sarjassa, mistä irtosi pronssi sekä 3000 metrillä että maastojuoksun joukkuekilpailussa. Viime vuonna hän oli SM-viesteissä KU-58:n M19-joukkueessa pinkomassa 3x800 metrin hopeaa.

Rasmus Krogellin juoksua ja habitusta katsellessa tulee mieleen Lasse Virén, 10 000 ja 5000 metrin olympiavoittaja sekä Münchenin 1972 että Montrealin 1976 olympialaisista.

– Virén on yksi esikuvistani, yllättää Krogell, joka on syntynyt vasta 26 vuotta Virénin tuoreimman tuplan jälkeen.

– Tuoreemmista australialainen Craig Mottram ja norjalaiset Ingebrigtsenin veljekset (Henrik, Jakob ja Filip), Krogell jatkaa listaa.

Juoksemisessa on hänen mielestään hienointa se, että vaikka laji on yksinkertainen ja helppo harrastaa, vaatii hyviin tuloksiin pääseminen täydellistä sitoutumista.

Krogell kärsi kolmesta lähes peräkkäisestä rasitusmurtumasta helmikuun 2017 ja maaliskuun 2018 välillä.

– Silloin jäivät juoksut vähiin, ja sen jälkeen oli harjoittelussa vähän hakemista. Sittemmin olen saanut harjoitella terveenä.

Joni Oilinki luonnehtii Krogellia helpoksi valmennettavaksi.

– Rasmus on tunnollinen ja kunnianhimoinen. Yhteistyömme alusta lähtien olen saanut ennemminkin jarrutella häntä. Jalkavaivojen aikaan jouduimme turvautumaan korvaaviin harjoitteisiin. Siinä tuli samalla nähtyä, kuinka kova motivaatio Rasmuksella on kehittyä urheilijana.

Krogell opiskelee Mäkelänrinteen urheilulukiossa neljän vuoden aikataulussa. Yksi lukuvuosi on enää edessä.

– Aloitin kirjoitukset tänä keväänä. Lääketiede ja liikuntatieteellinen tiedekunta kiinnostavat jatko-opintoja ajatellen eniten.

Olympialaiset ovat jokaisen tavoitteellisen urheilijan kiikarissa, niin myös Krogellin.

– Vuotta on vielä paha sanoa, mutta kymmenen vuotta pitää harjoitella kovaa päästäkseen huipulle. Minun harjoituskilometrieni voi nyt laskea olleen hyvällä tasolla kaksi vuotta. Sen perusteella aikaisintaan Los Angeles 2028.

Lue myös: Laura Manninen juoksi puolimaratonilla uuden ennätyksen