Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jätevesitutkimus: Amfetamiinin käyttö lisääntyi Suomessa koronavuonna – "Bilehuumetta" sen sijaan otettiin aiempaa vähemmän

Amfetamiinin käyttö lisääntyi Suomessa koronavuonna, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesitutkimuksista. Ainetta käytettiin keväällä 2020 Suomessa edelleen enemmän kuin useissa muissa Euroopan maissa.

Sen sijaan suomalaiset käyttävät kokaiinia selvästi muita eurooppalaisia vähemmän, vaikka sen käyttö onkin pitkällä tähtäimellä lisääntynyt erityisesti pääkaupunkiseudulla.

– Koko maan tasolla amfetamiinin, kokaiinin, ekstaasin metamfetamiinin yhteenlasketut käyttömäärät ovat noin kolminkertaisia verrattuna vuoteen 2012, jolloin laaja kansallinen jätevesitutkimus toteutettiin ensimmäistä kertaa, kertoo tiedotteessa yksikönpäällikkö Teemu Gunnar THL:stä.

Huumetilanne on kehittynyt Suomessa eri alueilla eri tavoin. Pääkaupunkiseudulla ja sen lähialueilla amfetamiinin, kokaiinin, ekstaasin ja metamfetamiinin yhteenlaskettu käyttö on moninkertaistunut vuodesta 2012. Samaan aikaan näiden aineiden määrät esimerkiksi Turun ja Lahden seutujen jätevesissä on ollut vähäisempää.

THL:n nyt julkaisemat jätevesitutkimuksen tulokset ovat peräisin marras-joulukuun näytteenotosta 27 kaupungista lähialueineen ja lisäksi tämän vuoden maaliskuulta Helsingistä, Espoosta, Turusta ja Tampereelta. Viime vuonna näytteitä otettiin maaliskuussa, touko-kesäkuussa, elokuussa ja marras-joulukuussa.

Jätevesitutkimusten väestöpohja on noin 60 prosenttia Suomen väestöstä.

Amfetamiinin määrä jätevesissä on kymmenessä vuodessa kolminkertaistunut.

Aine on suosittua etenkin pääkaupunkiseudulla, missä maaliskuussa 2021 mitattiin mittaushistorian korkeimmat amfetamiinin käyttömäärät. Amfetamiinin käytön nousevaa trendiä on havaittavissa myös esimerkiksi Lappeenrannassa, Kotkassa ja Porissa.

– Amfetamiinin käytön voimakas kasvu väestötasolla näkyy myös yhteiskunnallisissa lieveilmiöissä, kuten huumerattijuopumuksen kasvuna, toteaa Teemu Gunnar tiedotteessa.

THL:n koostaman tilastotiedon mukaan huumeita löytyy rattijuoppojen huumeseuloissa samassa suhteessa kuin jätevesitutkimuksessakin.

Kokaiinin käyttö tasaantui koronavuonna: useissa kaupungeissa sen määrä jätevesissä lievästi laski vuoden takaisesta huippulukemasta. Näin on tapahtunut etenkin pääkaupunkiseudulla ja muissa suurimmissa kaupungeissa.

Vuoteen 2012 verrattuna hurraamista ei kuitenkaan juuri ole, vaan kokaiinin käyttö on pitkällä tähtäimellä moninkertaistunut Suomessa.

Kokaiinin käyttö painottuu vahvasti pääkaupunkiseudulle, kuten aikaisempinakin vuosina. Tamperetta pohjoisemmassa Suomessa kokaiinin käyttö on edelleen hyvin satunnaista.

Ekstaasin käyttö väheni viime vuonna useissa tutkimuskaupungeissa.

– Kokaiinin käyttö on tasaantunut ja ekstaasin käyttö jopa vähentynyt koronarajoitusten aikana useissa tutkimuskaupungeissa. Tähän ovat mahdollisesti vaikuttaneet paitsi huumeiden saatavuus, myös kokoontumisrajoitukset sekä iltaelämää koskevat rajoitukset, sanoo tiedotteessa kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää THL:stä.

Ekstaasia käytetään usein "bilehuumeena".

Metamfetamiinia käytetään tällä hetkellä Suomessa hyvin vähän. Vuosina 2016 ja 2017 sitä käytettiin pääkaupunkiseudulla hetkellisesti jopa enemmän kuin amfetamiinia, mutta nyt sen määrä jätevesissä on selvästi laskenut näistä huippulukemista.

Niin sanotuista muuntohuumeista Suomessa käytetään yleisimmin alfa-PVP:tä. Sitä kuitenkin löytyy jätevesistä säännöllisesti vain pääkaupunkiseudulla ja Vihdin Nummelan puhdistamon alueella.

Muuntohuumeiden käytön alueelliset ja ajalliset vaihtelut käytössä ovat selvästi perinteisempiä huumausaineita suurempia.