Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Koronakaranteeniin ei enää määrätä kaikkia altistuneita

Koronan jo sairastaneita tai rokotuksen saaneita ei enää jatkossa määrätä karanteeniin, vaikka olisivat altistuneet koronalle. Asiasta tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Rokotteella vapautuu karanteenista vain, jos on saanut kaksi annosta ja toisesta annoksesta on kulunut vähintään viikko.

Yhden rokoteannoksen jälkeen karanteenia ei vaadita, jos on saanut sen kuuden kuukauden sisällä siitä, kun on saanut koronatartunnan. Tällöinkin rokotuksesta on pitänyt kulua viikko.

Koronan jo sairastaneen ei tarvitse olla karanteenissa, jos hänellä on esittää lääkärintodistus kuusi kuukautta aiemmin todetusta koronatartunnasta.

Tartuntatautilääkäri voi kuitenkin asettaa myös taudin jo sairastaneen tai rokotetun karanteeniin, jos arvioi sen tarpeelliseksi. Tartuntatautilääkäri tekee koronavirukselle altistumisesta riskinarvion, jossa hän ottaa huomioon tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa rokotteen tehoon. Näitä ovat muun muassa paikallinen virusmuunnostilanne sekä ikä ja mahdollinen perustauti.

Uudet ohjeet koskevat myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Sairaalapotilaille ja hoivakotien asukkaille on omat erilliset ohjeet.

Koronavirusrokote suojaa hyvin koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan. Silti rokotettukin voi joissakin tapauksissa saada tartunnan ja levittää sitä eteenpäin, THL muistuttaa.

THL:n mukaan myös rokotettujen tuleekin noudattaa koronahygieniaa eli muun muassa pitää turvavälit, käyttää maskia ja pestä käsiä ahkerasti.