Kannatuskysely: Perussuomalaiset putosi Vantaalla kakkossijalta, SDP on yhä kärjessä

Kokoomus ja vihreät ovat kiilanneet kannatusmittauksessa perussuomalaisten edelle.

Tuoreen selvityksen mukaan vantaalaiset kannattavat eniten SDP:tä. Tiina Örn/arkisto

Tuomas Massinen

Kokoomus ja vihreät ovat nousseet tuoreessa kannatusmittauksessa perussuomalaisten ohi. SDP pitää Vantaalla yhä kärkisijaa.

Asia käy ilmi Tietoykkösen huhti–toukokuussa tekemästä kyselystä.

Tutkimusyhtiön helmikuisessa selvityksessä perussuomalaiset oli Vantaan toiseksi suurin puolue 19,3 prosentin kannatuksellaan. Nyt prosenttiosuus on laskenut 17,4:ään ja puolue pudonnut neljännelle sijalle.

Perussuomalaisten kannatus on silti yhä selvästi suurempaa kuin kuntavaaleissa 2017, jolloin se keräsi 12,4 prosentin äänipotin.

Vantaan suurimpien puolueiden järjestys on nyt tismalleen sama kuin se oli viime kuntavaaleissa.

Kokoomus on noussut kannatusmittauksessa kakkossijalle. Kyselyn mukaan puolueen kannatus on 20,1 prosenttia, kun helmikuussa se oli 18,7 prosenttia. Kokoomuksen kannatus on kuitenkin selvästi pienempää kuin viime kuntavaaleissa, jolloin se sai 24,4 prosenttia äänistä.

Vuonna 2008 kokoomus oli Vantaan suurin puolue, mutta kaikissa muissa kuntavaaleissa vuodesta 1980 lähtien se on sijoittunut toiseksi. Vuonna 2012 sekä demarit että kokoomus saivat 18 valtuustopaikkaa, mutta demareiden äänisaalis oli muhkein.

Viime kuntavaaleissa kolmanneksi yltänyt vihreät on parantanut tuntuvasti asemiaan edellismittauksesta: puolue majailee nyt kolmantena 18,9 prosentin kannatuksellaan. Helmikuussa puoluetta olisi äänestänyt 15,5 prosenttia vantaalaisista.

Vihreiden kannatus on nyt väkevämpää kuin se oli vuoden 2017 vaaleissa, jolloin puolue keräsi 17,8 prosenttia äänistä.

Viime kuntavaalit voittaneet demarit pitävät Vantaalla yhä ykköstilaa, mutta puolueen kannatus on hieman laskenut. Vantaalaisista 23,5 prosenttia äänestäisi nyt SDP:tä, kun helmikuussa osuus oli 24,3 prosenttia. Viime kuntavaaleissa demarit rohmusi 25 prosenttia äänistä.

Vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja RKP ovat menettäneet kannatustaan edellismittauksesta.

Vasemmistoliittoa kannattaa nyt 7,1 prosenttia, kun helmikuussa osuus oli 9,4 prosenttia. Kuntavaaleissa 2017 puolue keräsi 7,4 prosentin äänipotin.

Kristillisdemokraatteja kannattaa 2,9 prosenttia vantaalaisista. Helmikuussa kannatus oli 4,2 prosenttia ja viime kuntavaaleissa 3,8 prosenttia.

Myös RKP:n kannatus on laskenut helmikuun jälkeen 2,6 prosentista 2,2 prosenttiin. Vuonna 2017 RKP:tä äänesti 2,9 prosenttia vantaalaisista.

Tuore selvitys antaa pientä ilon aihetta keskustalle, sillä puolueen suosio on kasvanut. Keskustaa äänestäisi 4,1 prosenttia vantaalaisista, kun helmikuussa osuus oli 2,8 prosenttia. Puolue sai edellisessä kuntavaalimittelössä 4,3 prosenttia äänistä.

Liike nyt keräisi 1,5 prosenttia äänistä, kun helmikuussa kannatus oli 1,3 prosenttia.

Demareiden suosio on Vantaalla huomattavasti koko maan lukuja korkeampaa. Ylen huhti–toukokuussa tekemän kuntavaalimittauksen mukaan kokoomus on Suomen suosituin puolue 20,2 prosentin kannatuksellaan. Perussuomalaiset ja SDP ovat miltei tasoissa: perussuomalaisia kannattaa 18,2 prosenttia ja SDP:tä 18,1 prosenttia äänestäjistä.

Tietoykkösen kyselyyn haastateltiin puhelimitse 495 vantaalaista huhti–toukokuussa. Virhemarginaali vastaajien osalta on 4,4 prosenttiyksikköä suuntaansa. Suurimman puolueen virhemarginaali on 5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tutkimuksen tehnyt Tietoykkönen kuuluu samaan Mediatalo Keskisuomalainen -konserniin kuin Vantaan Sanomia julkaiseva Etelä-Suomen Media.

Aktiivisuus

Äänestysprosentti uhkaa jäädä jälleen matalaksi

Vuoden 2017 kuntavaaleissa äänestysprosentti oli Vantaalla vain 52,3 prosenttia. Se oli valtakunnallisesti vertaillen hyvin matala.

Selvityksen mukaan äänestysaktiivisuus voi kesäkuun vaaleissa olla vilkkaampaa kuin 2017, mutta kovin korkea se ei ole tälläkään kertaa. Vain 53 prosenttia kyselyyn vastanneista vantaalaisista pitää äänestämistään täysin varmana ja 28 prosenttia melko varmana.

Toimihenkilöt, johtajat ja yrittäjät äänestävät varmimmin. Epävarmimpia äänestämisestään ovat työntekijät. Äänestysvarmuus kohenee tulotason kasvaessa.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut