Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Todistukset koronarokotuksista ovat pian Omakannassa, kesällä tulee myös EU:n yhteinen todistus – tässä ohjeet, miten toimia

Koronarokotustodistukset tulevat näkyviin Omakantaan vaiheittain, alkaen 26. toukokuuta, tiedottaa Sosiaali- ja terveysministeriö (stm).

Rokotustodistuksen päivittyminen Omakantaan voi kestää jonkin aikaa, koska rokotustietoja korjataan eri tietojärjestelmiin takautuvasti.

Stm:n mukaan jatkossa koronarokotustodistus näkyy Omakannassa viiden vuorokauden sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen.

Omakannan kansallinen koronarokotustodistus sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista. Todistusta voi käyttää rajanylitystilanteissa vain niissä EU-maissa, jotka hyväksyvät kansallisen todistuksen koronarokotuksista.

EU-maat voivat siis itse päättää, hyväksyvätkö ne kansallisen todistuksen rajanylitystilanteissa. Kansallisella koronarokotustodistuksella ei näin ollen pysty matkustamaan vapaasti koko EU:n alueella.

Sosiaali- ja terveysministeriö muistuttaa, että yleisesti matkustamista on yhä syytä välttää, koska koronatilanne on huono useissa maissa. Ennen matkalle lähtöä on tarkistettava kohdemaan koronatilanne ja ennen paluumatkaa Suomen koronatilanne sekä koronaan liittyvä ohjeistus.

Kansallinen koronarokotustodistus on käytettävissä, kunnes EU:n yhteinen koronatodistus tulee käyttöön heinäkuussa.

EU:n yhteinen koronatodistus sisältää todistukset koronarokotuksista, koronatestituloksesta ja sairastetusta koronavirustaudista. Kaikki kolme todistusta tulevat käyttöön samalla kertaa ja ne saa Omakannasta.

Kun EU:n koronatodistus otetaan käyttöön, se korvaa kansallisen koronarokotustodistuksen.

EU:n koronatodistus toimii EU-maissa viimeistään, kun EU-asetus koronatodistuksesta on tullut voimaan ja otettu käyttöön. Näillä näkymin asetuksen on tarkoitus tulla voimaan 30. kesäkuuta ja jäsenmaiden tulee ottaa se käyttöön kuuden viikon sisällä asetuksen voimaan tulosta. Tämä tarkoittaa, että EU-mailla ei välttämättä ole täysin samaan aikaan valmiuksia antaa ja lukea todistuksia.

EU:n tavoitteena on helpottaa vapaata liikkumista EU:n koronatodistuksen avulla.