Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joka neljäs nuori juo energiajuomia viikoittain – käyttö korostuu etenkin heikommin koulussa pärjäävillä ja heillä, joilla perheen valvonta jää vähäiseksi

Energiajuomia nauttivat viikoittain etenkin pojat sekä nuoret, joiden koulumenestys ja terveyden lukutaito olivat alhaisia.

Myös niille nuorille energiajuomat maistuvat, jotka kokeva perheen valvonnan vähäiseksi, käy ilmi tuoreesta Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta.

Vaikka pojat käyttävät energiajuomia tyttöjä yleisemmin, tyttöjenkin viikoittainen energiajuomien käyttö lähes kaksinkertaistui vuosien 2014 ja 2018 välillä.

Yhtenä vaikuttimena tyttöjen energiajuomien käytön lisääntymiselle saattaa olla, että markkinointi on muuttunut, arvioi väitöskirjatutkija Maija Puupponen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

– Markkinoille on tullut uusia, kaikille kuluttajille kohdennettuja energiajuomabrändejä, Puupponen toteaa tiedotteessa.

Nuorten viikoittainen energiajuomien käyttö oli kuusi prosenttia yleisempää 2018 kuin vuonna 2014. Erityisesti tyttöjen ja 15-vuotiaiden osuudet kasvoivat.

Vuonna 2018 puolet nuorista käytti energiajuomia, neljäsosa käytti niitä viikoittain ja suunnilleen saman verran harvemmin kuin viikoittain.

Viikoittainen energiajuomien käyttö oli pojilla kaksi kertaa yleisempää kuin tytöillä. Niin ikään 15-vuotiaat käyttivät enemmän kuin 13-vuotiaat.

Aiemmissa tutkimuksissa energiajuomien käyttöön on yhdistetty haitallisia terveysvaikutuksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on muun muassa suosittanut, että vähittäiskaupat rajaisivat energiajuomien myynnin yli 15-vuotiaille, ja niiden myynnin rajoittamista ovat esittäneet useat poliittiset tahot.

– Samaan aikaan kun pohditaan ostamisen rajoittamista nuorilta, on pyrittävä myös ymmärtämään energiajuomien käyttöä ilmiönä ja tunnistamaan niiden käytön taustalla vaikuttavia tekijöitä, huomauttaa Puupponen.

Energiajuomien viikoittainen käyttö on yleisempää nuorilla, joiden koulumenestys ja terveyden lukutaito olivat heikompia kuin muiden saman ikäisten, tutkimus osoittaa.

Myös 15-vuotiaiden koulutusorientaatio näkyi energiajuomien käytössä. Vuonna 2018 ammatilliseen koulutukseen aikovista 15-vuotiaista 46 prosenttia käytti energiajuomia viikoittain, kun vastaava osuus lukioon aikovilla oli 18 prosenttia. Ero ryhmien välillä kasvoi mittausvuosien välillä.

– Kansainvälisissä selvityksissä on havaittu, että nuorilla voi olla puutteita energiajuomiin liittyvissä tiedoissa. Olisikin panostettava nuorten terveyden lukutaidon kehittämiseen energiajuomien kohdalla. Tämä on mahdollista esimerkiksi kouluissa terveystiedon tunneilla.

Puupponen harmittelee, että ammatillisissa toisen asteen opinnoissa terveystiedon asema on heikentynyt vuosien saatossa, mikä voi kasvattaa eroa nuorten välillä entisestään.

Perheen varallisuus ei ollut merkittävästi yhteydessä viikoittaiseen energiajuomien käyttöön.

Sen sijaan vanhempien rooli oli tärkeä. Kun nuori koki, että vanhempien valvonta oli vähäistä, oli energiajuomien viikoittainen käyttö yleisempää kuin silloin, kun nuori koki valvontaa olevan perheessä kohtalaisesti tai paljon.

Vanhempien valvonnalla tarkoitettiin tutkimuksessa nuoren näkemystä siitä, kuinka paljon vanhempi tai huoltaja tietää, miten ja kenen kanssa hän viettää vapaa-aikaa ja mihin käyttää esimerkiksi rahaa.

– On erittäin tärkeää, että kodeissa keskustellaan energiajuomien käytöstä nuoren kanssa perustellen, miksi juomia ei suositella nuorelle. Tässä edellytyksenä on, että myös vanhemmilla on ajantasaista ja oikeaa tietoa energiajuomista, Puupponen katsoo.