Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa puhaltamassa nostetta Ilmailumuseolle – Kaupunki takaisi miljoonien eurojen lainan ja avustaisi vuosittain sadoilla tuhansilla

Vantaan kaupunki on osoittamassa vahvaa tukea Suomen Ilmailumuseon Uusi Ilmailumuseo -hankkeelle.

Hankkeessa rakennettaisiin uusi näyttelykeskus Vantaan Aviapolikseen. Arvioitu valmistumisvuosi olisi 2025.

– Olemme kaupungin asiantuntijoiden kanssa jo puolitoista vuotta vieneet hanketta yhteistyössä eteenpäin, Suomen Ilmailumuseon museonjohtaja Pia Illikainen toteaa.

Ilmailumuseo ja Vantaan kaupunki ovat yhteistyössä selvittäneet muun muassa museolle uutta sijaintia Vantaalta.

Parhaiten museon paikaksi sopisi maa-alue, joka sijaitsee Aviapoliksen rautatieasemalla, nykyisen Ilmailumuseon vieressä. Finavia omistaa määräalasta tällä hetkellä osan, mutta museolle tuleva alue hankittaisiin kokonaan kaupungin omistukseen. Lähtökohtana on, että kaupunki vuokraisi tontin käypään hintaan pitkäaikaisella maanvuokrasopimuksella Ilmailumuseosäätiölle.

Suunnitelmien mukaan Vantaa tukee hanketta taloudellisesti, mutta sen lisäksi hanke edellyttää myös valtion vahvaa rahoitusosuutta. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja liikenne- ja viestintäministeriön aikovat esittää eduskunnalle 8,5 miljoonan euron investointiavustusta museohankkeelle.

Valtionavustuksen lisäksi Suomen Ilmailumuseosäätiö tarvitsee lisärahoitusta vähintään 6,5 miljoonaa euroa. Ilmailumuseosäätiö ottaisi 6,5 miljoonan euron lainan, josta Vantaa takaisi 5,2 miljoonaa euroa. Loppuosa lainasta katettaisiin Ilmailumuseosäätiön omilla vakuuksilla.

Ilmailumuseosäätiö voisi valtionavustuksen ja Vantaan kaupungin takaaman lainan lisäksi hankkia lisärahoitusta kolmannelta osapuolelta, jotta yhteensä noin 17 miljoonan euron hanke voidaan toteuttaa.

– Näemme, että kyseessä ei ole kaupungin kertaluonteinen mukana oleminen, vaan yhteistyö jatkuisi. Ilmailumuseolla on suuri merkitys kaupungille myös taloudellisesti. Tutkimuksen mukaan uuden Ilmailumuseon aluetaloudellinen vaikutus on noin 4,9 miljoonaa euroa, Illikainen sanoo.

Suunnitelmissa mainitaan, että nykyisen 50 000 euron vuosittaisen tuen sijaan Vantaan kaupunki tukisi Ilmailumuseon toimintaa uuden museon valmistumisen jälkeen vuosittain 400 000 eurolla. Tavoitteena on 100 000 kävijää vuodessa.

Kaupunginhallitus päättää hankkeessa etenemisestä maanantaina 24. toukokuuta.

Ilmailumuseo on toiminut vuodesta 1981 alkaen Helsinki–Vantaan lentoaseman läheisyydessä Aviapolisaseman tuntumassa Finavia Oyj:n omistamalla tontilla.

Ilmailumuseon nykyiset Suomen Ilmailumuseosäätiön omistamat museotilat ovat elinkaarensa lopussa ja maanvuokrasopimus päättyy vuonna 2028.

Lue myös:

Ilmailumuseon hankkeelta puuttuu edelleen yli 20 miljoonaa euroa – "Mikäli rahoitusta ei saada, museotoiminta lakkaa nykymuodossaan kokonaan"

Uutta Ilmailumuseota ehdotetaan elvytyskohteeksi – Kaupunginjohtaja: Hanke voidaan käynnistää heti

Ilmailumuseon uudeksi paikaksi on kaksi vaihtoehtoa – Ne molemmat sijaitsevat samalla suuralueella