Naapurit ärsyyntyvät Vantaalla: Risuja poltetaan kiellosta huolimatta – paljuista tuli uusi kiistanaihe

Kaupunki: Savuhaitasta tehdään viikoittain ilmoituksia Vantaan ympäristötarkastajille.

Ohje on yksiselitteinen. Risuja tai muuta puutarhajätettä ei saa taajama-alueella polttaa. Pientaloalueet ovat Vantaalla pääsääntöisesti taajamaa. Arkisto/Minna Jaakkola

Tiina Örn

Kodin tulisijojen aikaansaama savu ärsyttää Vantaan pientaloalueilla. Omakotitalojen, pihasaunojen ja muiden rakennelmien piipuista tulevan savun lisäksi naapurisopua koettelee risujen polttaminen.

Ympäristötarkastaja Toni Heino kertaa selkeän ohjeen:

– Pihoilla ei saa taajama-alueella polttaa risuja, muuta puutarhajätettä tai roskia.

Heino lisää pientaloalueiden olevan Vantaalla pääsääntöisesti taajama-aluetta.

– Maatalousalueita löytyy jonkin verran esimerkiksi Keimolan eteläpuolelta ja Sotungista. Roskia ei saa polttaa maatalousalueellakaan, mutta risujen polttaminen on sallittua.

Savuhaittavalituksia tulee Vantaan ympäristötarkastajille Heinon mukaan viikoittain.

Taajama-alueellakin saa tehdä pihalle nuotion.

– Tiivis rakentaminen näkyy savuhaittavalitusten suurena määränä. Pientaloalueillakin asutaan lähekkäin.

Risukasaa ei saa tuikata tuleen, mutta pihalle saa tehdä nuotion asianmukaiseen tulisijaan, vaikkapa makkaranpaistoa varten.

Piha-alueilla saa polttaa kuivaa, käsittelemätöntä ja puhdasta puuta, kuten muissakin tulisijoissa. Polttamisesta ei saa aiheutua kohtuutonta haittaa naapureille tai lähiympäristölle.

Kuivaa ja käsittelemätöntä puujätettä saa polttaa. Vaneria, liimapuuta tai vastaavaa ei saa polttaa.

Pientalokotien tulipesät ovat merkittävä päästölähde. Ne aiheuttavat noin puolet Vantaan pienhiukkaspäästöistä. Päästöjen määrää voi vähentää muistamalla, että kodin tulisijassa poltettavaksi sopii vain käsittelemätön, kuiva puu.

HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä listaa, ettei tulisijassa saa polttaa märkää, maalattua, kyllästettyä tai muita haitallisia aineita sisältävää puuta tai lastulevyä. Pahvin ja paperin poltto on ongelmallista, koska siitä syntyy runsaasti savukanavia tukkivaa tuhkaa ja nokea. Muovin ja muun jätteen polttaminen tuottaa myrkyllisiä hiukkasia ja kaasuja.

Mitä tehdä, jos havaitsee naapurin toimivan ohjeiden vastaisesti, esimerkiksi polttavan risuja? Heino kannustaa ensin pohtimaan, voisiko asiasta keskustella naapurin kanssa.

– Jos ei uskalla olla naapuriin yhteydessä, niin silloin yhteys ympäristötarkastajiin. Virka-ajan ulkopuolella voi olla yhteydessä myös pelastuslaitokseen, jos on mahdollista vaaraa.

Ympäristötarkastajat kehottavat ensin asukkaan lopettamaan risujen polttamisen tai jätteen polttamisen.

– Meillä ei ole sakotusvaltaa. Tarvittaessa kaupungin ympäristölautakunta voi kuitenkin asettaa uhkasakon toiminnan lopettamiseksi.

Ympäristötarkastajille tulee ilmoituksia risujen ja muun puutarhajätteen polttamisesta sekä paljujen lämmittämisestä. Paljon viestitään myös metsään tai muualle dumpatusta puutarhajätteestä.

– Toisen kiinteistölle ei saa jättää jätettä, ei myöskään puutarhajätettä, Heino sanoo.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut