Kultainen keihäs kisataan Hiekkaharjussa – Myyrmäessä remontti viivästyy: "Suomen kevät ei ole nyt ollut armollinen"

Urheilu: Kultainen keihäs -kilpailussa Hiekkaharjussa nähdään 29. toukokuuta sprinttereitäkin – ja melkoisella varmuudella myös kenttäennätyksiä.

Vantaan Salamoiden yhdessä Vantaan kaupungin kanssa vuodesta 2016 lähtien järjestämän vuotuisen Kultainen keihäs -tapahtuman piti tänä keväänä olla Myyrmäen ehostetun kentän vihkiäiskilpailu.

Ensi viikon lauantain (29.5.) tapahtuma on pääkaupunkiseudun yleisurheilukauden avauskisa, muttei Myyrmäen kentän vihkiäistapahtuma. Salamat ja Vantaan kaupunki joutuivat alkuviikosta yksissä tuumin toteamaan, etteivät Myyrmäen kentän pinnoitteet valmistu ajoissa. Kultainen keihäs siirretään Hiekkaharjun urheilukentälle.

– Myyrmäessä on paiskittu täysillä hommia, mutta Suomen kevät ei ole nyt ollut kelien puolesta armollinen mondo- ja polyuretaanipinnoitteiden asentamiselle. Lämpöä ja poutapäiviä olisi pitänyt olla enemmän, Vantaan Salamat ry:n puheenjohtaja Jani Merimaa harmittelee.

– Toki tiesimme, että homma on keleistä kiinni ja että kentän saaminen ajoissa kuntoon on epävarmaa. Onneksi Vantaalla on muitakin hyviä kenttiä, kuten Hiekkaharju.

Katso tämä: Myyrmäen yleisurheilukenttä saa kasvojenkohotuksen

Kultainen keihäs -tapahtuma on perinteisesti ollut toukokuun lopulla, paitsi vuosi sitten koronarajoitusten vuoksi vasta juhannuksen jälkeen.

– Silloin tapahtumakalenterissa oli väljää. Nyt siirto myöhempään ajankohtaan ei ollut mahdollista, koska kalenteri on niin täynnä, Merimaa kertoo.

Koska yleisöä ei voi tapahtumaan ottaa koronarajoitusten vuoksi kuutta silmäparia enempää, ei Salamoille ole kuin korkeintaan ”imagotappio”, että Kultaista keihästä heitetään nyt Itä- eikä Länsi-Vantaalla.

– Taloudellisesti siirrolla ei ole meille käytännöllisesti katsoen mitään merkitystä, Merimaa toteaa.

Naisten kisassa on mukana koko kotimainen kärkikaarti Kultaisen keihään kolmesti (2017, 2019 ja 2020) voittaneen Heidi Nokelaisen johdolla. Mukana ovat myös viime vuoden muut mitalistit Juulia Valtanen ja Jatta-Mari Jääskeläinen sekä viime kesän Kalevan kisojen ykkönen Sanne Erkkola.

Miesten kilpailussa mukana ovat ainakin Kultaisen keihään viime vuonna voittanut Toni Kuusela ja viime kesän Kalevan kisojen ykkönen ja toissavuoden MM-nelonen Lassi Etelätalo, joka jahtaa tosissaan olympiapaikkaa. Kansainvälisyyttä kisaan tuo eteläafrikkalainen Rocco van Rooyen.

Ainakin Hiekkaharjun kenttäennätykset ovat vaarassa rikkoutua. Miesten ennätys on Marko Hyytiäisen vuonna 1990 viskaama 76,52 ja naisten ennätys Oona Sormusen kahdeksan vuotta vanha 58,01.

Kultainen keihäs -tapahtumassa on tällä kertaa miesten ja naisten keihäänheiton lisäksi sekä miesten että naisten 100 metriä. Niissä juostaan ensin kahdeksan juoksijan alkuerät, joista neljä nopeinta pääsee finaaliin.

Miesten 100 metrillä järjestävän seuran Riku Illukka pyrkii pitämään pintansa muun muassa Nurmijärven Yleisurheilun Oskari Lehtosta ja Esbo IF:n Tuukka Huuskolaa vastaan. Naisten satasella nähdään muun muassa viime vuoden SM-hopeamitalisti Anniina Kortetmaa ja SM-vitonen Sara Francis.

Miesten kenttäennätys on Visa Hongiston hallussa vuodelta 2010 (10,82), naisten ennätys (12,1) on ollut Outi Tiilikaisella jo 27 vuotta.

Lähes kolmetuntinen Kultainen keihäs -tapahtuma alkaa lauantaina 29. toukokuuta jo kello 11. Se televisioidaan suorana MT26-kanavalla, joka on tähän asti profiloitunut ensisijaisesti ravikanavana.

– Tutkimusyritys Sponsor Insightin tuoreiden mittausten perusteella yleisurheilu on Suomessa jääkiekon jälkeen toiseksi kiinnostavin laji ja naisten keskuudessa kaikkein kiinnostavin. On siis luonnollista, että yleisurheilua halutaan televisioida, Salamoiden puheenjohtaja Merimaa toteaa.

Lue myös:

Keihään ykkösnainen Heidi Nokelainen janoaa Kultainen keihäs -kisasta viime vuoden voitolleen suoraa jatkoa

Myyrmäen urheilupuistoa uudistetaan miljoonilla - tätä kaikkea on luvassa

Juttua korjattu 26.5. klo 12.05. Muutettu kuvatekstiin, että kilpailu järjestetään Hiekkaharjussa. Poistettu lause, jossa luki Oliver Helanderin osallistuvan kilpailuun.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut