Edessä kaikkien aikojen hääruuhka? – "Eräs pari siirsi hääjuhliaan niin monesti, että ehti jo erota", kertoo ravintolayrittäjä

Tilaisuudet: Tänä kesänä vietetään juhlia, joissa lähes kaikki ovat rokotettuja.

Moni hääpareista on siirtänyt juhliaan koronapandemian takia. Osa jopa neljään kertaan.

– Olen kuullut sellaisestakin, että eräs pari ehti jo erota ennen kuin moneen kertaan siirretyn hääjuhlan aika olisi ollut, toteaa Ravintola Backaksen yrittäjä Mireka Kantanen.

Hän sanoo koronan muuttaneen häämaailmaa.

– Ensin tuli paljon juhlien siirtoja, ja yhtäkkiä tänä keväänä alkoi tulla tosi paljon kyselyjä ja varauksia. Osa pareista kertoo, että heidän varaamansa paikan yrittäjä on joutunut lopettamaan toimintansa ja he etsivät uutta paikkaa, sanoo Kantanen, joka suunnittelee myös omia hääjuhliaan vuodelle 2022.

Viertolan kupeessa, lähellä Keravanjoen rantaa sijaitsevan Wanha Bäckbyn yrittäjä Selena Pesosen mukaan juhlatilojen kysynnässä on havaittavissa patoutumista. Se purkautuu nyt rokotusten edetessä ja pandemian hellittäessä ainakin hiukan.

– Vaikka osa on siirtänyt alkukesän häitään varmuuden vuoksi, niin peruuntuneiden juhlien tilalle on saatu uusia varauksia. Heinäkuusta lähtien perjantait ja lauantait ovat varattuja. Heinäkuuksi ei ole tullut kuin yksi peruutus, Pesonen sanoo.

Varauksia tehdään jopa vuodelle 2023.

Juhlatila Villa Smedsissä Vantaanlaaksossa koko kesä heinäkuusta lokakuulle on täynnä varauksia.

– Alkukesän häitä on peruttu, mutta heinäkuusta alkaen tilanne on normaali. Seuraavat hääjuhlat ovat kalenterissamme 12. kesäkuuta, toteaa yrittäjä Heidi Hurmerinta.

Villa Smedsissä järjestetään tänä kesänä Hurmerinnan mukaan myös juhlia, joissa lähes kaikki vieraat ovat jo saaneet koronarokotuksen.

Häitä suunnittelevat suhtautuvat hänen mukaansa tilanteeseen hyvin vaihtelevasti.

– Osa haluaa isot häät normaalisti, osa rajaa tiettyä ikäryhmää pois ja osa haluaa pienet intiimit häät. Hyvin varovaisiakin on. Yksi pari perui lokakuuksi suunnittelut häät, koska korona, Hurmerinta sanoo.

Kantanen uskoo, että tämän kesän hääsesonki jatkuu tavallista pidemmälle syksyyn, mikäli koronapandemia ei pahene.

– Häävarauksia tehdään poikkeuksellisen pitkälle, varauksia tulee vuodelle 2022 ja jopa vuodelle 2023.

Korona-aika on saanut yrittäjät muuttamaan peruutusehtojaan.

– Olemme Villa Smedsissä joustaneet koronan takia niin, että varauksen voi siirtää maksutta toiseen ajankohtaan samalla kaudella, ja peruutuksiin ei lisätä ehtojen mukaisia kuluja, Hurmerinta kuvaa.

Hän lisää, että näin yrittäjälle on langennut vähän tavallista suurempi riski.

Wanha Bäckbyn varauksen on voinut korona-aikana siirtää ilman varausmaksun menettämistä. Pesonen kertoo yrityksen liikevaihdon kokeneen kovan kolauksen koronan vuoksi. Varausten siirtäminen näkyy yrittäjän taloudessa.

– Varauksen siirto toiseen ajankohtaan tarkoittaa sitä, että yksi myynti menetetään. Sitä ei välttämättä aina ymmärretä. Jos varaus oli vuodelle 2020 ja se siirrettiin vuodelle 2021, emme välttämättä saaneet viime vuoden varaukselle korvaajaa ja tämän vuoden kalenterista oli yksi päivä poissa myynnistä. Ja sama toistuu, kun juhlia on siirretty vuodelta 2021 vuodelle 2022, Pesonen kertoo.

Myös Backas on joustanut niin, että tilaisuuksia on voinut siirtää veloituksetta.

Kesän varauskalenterit ovat monessa paikkaa täynnä. Yrittäjä Pesosella on terveisiä seurakunnille. Hän sanoo perjantain olevan nykyisin varteenotettava vihkipäivä. Nimenomaan vihkipäivä, ei ilta.

– Valitettavaa on, että kirkoista saa usein ainoastaan myöhäisiä vihkiaikoja perjantaille, vaikka juhlat haluttaisiin järjestää samaan aikaan päivällä kuin lauantaisin.

Pesonen tietää, että ajatuksena on varmistaa vieraiden ehtiminen juhlaan töiden jälkeen perjantaina.

– Save the date -ilmoitukset kuitenkin lähtevät vieraille jo puolta vuotta ennen juhlaa ja kutsutkin useita kuukausia ennen juhlaa, joten kaikki paikalle haluavat ehtivät järjestää perjantain vapaaksi.

Lue myös:

Isonkin perhejuhlan saa nyt järjestää – avi vahvistaa, mikä on sallittua

Kirkkohäät

Suosikkikirkko remontoidaan

Vantaan Seurakuntien kesän kalenterissa on 91 vihkivarausta Vantaalla. Niistä lähes kaikki on Pyhän Laurin kirkossa.

– Oikeastaan kaikki kesälauantaiden vihkiajat Pyhän Laurin kirkossa ovat varattuina. Perjantai-iltoja on vielä vapaana, viestintäpäällikkö Meri-Anna Hintsala toteaa.

Hän lisää, että aluehallintoviraston ohjeistuksen mukaisesti kirkossa saa olla paikalla yhtäaikaisesti samassa tilassa enintään kuusi henkilöä. Rajoitus on voimassa toukokuun loppuun asti.

– Uskonnollisia yhteisöjä koskevat omat aluehallintoviraston antamat ohjeistukset. Kirkolliset tilaisuudet eivät ole yksityistilaisuuksia. Kirkollinen vihkiminen ei siis ole yksityistilaisuus, vaikka hääjuhla on.

Vaikka Pyhän Laurin kirkon ajat ovat varattuina, Seutulan kappelissa on vihkiaikoja vielä vapaana.

– Muissa Vantaan kirkoissa vihkimisiä toimitetaan hyvin vähän, koska niissä on lauantaisin paljon konfirmaatioita ja kasteita, joten toimitusaikoja on tarjolla vähän.

Hintsala pohtii, että jonkin verran vihkimisiä tullaan varmasti siirtämään syksyyn tai vuodella eteenpäin.

– Pyhän Laurin kirkko on remontin takia kiinni syyskuun puolivälistä alkaen muutaman kuukauden. Se rajoittaa tilaisuuksien siirtoa syksylle.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut