Maastopyöräilijät polkevat kieltoja ja nostattavat tunteita luonnonsuojelualueilla – Vantaa lupaa tuoda säännöt selvemmin esiin

Vantaan ympäristökeskus aikoo parantaa suojelualueiden opastekylttejä.

Vestran 194 hehtaarin alue on Vantaan toiseksi suurin suojelualue Sipoonkorven Vantaan osan jälkeen. Noin 1 500 hehtaaria eli kuusi prosenttia Vantaan pinta-alasta on rauhoitettua aluetta. Arja-Riikka Nikkilä/arkisto

Tuomas Massinen

Luonnonsuojelualueilla liikkumisen säännöt ovat nousseet taas puheenaiheeksi. Esimerkiksi Facebookin Aviapolis-ryhmässä on keskusteltu viime aikoina siitä, miten maastopyöräily on ongelma Tammiston luonnonsuojelualueella. Vantaan ympäristökeskus on saanut aiheesta moittivaa palautetta.

– Muiltakin suojelualueilta on tullut vuosien kuluessa palautteita maastopyöräilystä. Niitä tulee kausittain, ryöpsähdystyyppisesti, kuvaa Vantaan ympäristösuunnittelija Sinikka Rantalainen.

Rantalaisen mukaan maastopyöräily on yleisesti kielletty suojelualueilla, koska se kuluttaa maastoa: se möyhentää multavan maaperän kasvittomaksi ja hävittää kallioiden kasvillisuutta.

Poikkeuksena on Vierumäessä oleva uusi luonnonsuojelualue, jonne ulottuu rakennettu maastopyöräreitti. Rantalaisen mukaan vanhemmille suojelualueille ei voitane tehdä pyöräreittejä, koska se vaatisi, että ely-keskus muuttaisi alueiden rauhoitusmääräyksiä.

Sääntörikkeitä tulee ajoittain ympäristökeskuksen tietoon eri suojelualueilta. Ne koskevat muun muassa koirien irti pitämistä, roskaamista ja sotkemista.

– Suojelualueilla ei myöskään saa esimerkiksi kerätä kasveja, katkoa oksia, kaivaa, häiritä eläimiä, polttaa nuotiota tai toimia muuten luonnolle haitaksi. Sienestäminen ja marjastaminen ovat yleensä sallittuja, Rantalainen selvittää.

Alueilla tulisi myös kävellä vain liikkumiseen osoitetuilla poluilla.

– Ihmiset voivat virkistäytyä suojelualueiden poluilla. Tarkoitus on, että luonto saa olla rauhassa.

Suojelualueen käyttäytymissäännöistä kerrotaan opastetauluissa.

– Ongelmana on, ettei ohjeita aina lueta.

Rantalainen arvioi, että tietämättömyys onkin pääsyy sääntöjen rikkomiseen, kuten maastopyöräilyyn.

Vantaa aikoo uusia suojelualueiden hoito- ja käyttösuunnitelmia ja puuttua samalla Tammiston alueen pyöräilyyn. Rantalainen myöntää, että kylteissä on parantamisen varaa. Opasteita uusitaan ja lisätään reiteille, joilla niitä ei ole.

– Infotauluissa tulisi kertoa nykyistä selkeämmin, mitä alueella saa ja mitä ei saa tehdä. Myös kävelyreitit tulisi merkitä paremmin.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut