Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verkkohuijarit ovat kynineet suomalaisilta tänä keväänä jo ennätykselliset 2,1 miljoonaa euroa – Varo näitä ansoja

Verkkohuijarit ovat olleet kuluvana keväänä erityisen aktiivisina, tiedottaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus.

Huijaukset ovat olleet rikollisille melkoinen kultakaivos, sillä suomalaiset ovat menettäneet tänä keväänä rikollisille 2,1 miljoonaa euroa.

– Luku on ennätyksellinen. Poliisille näistä petoksista on tehty noin 250 rikosilmoitusta, kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen Traficomin tiedotteessa.

Huijarit ovat saaneet saaliinsa urkkimalla pankkitunnuksia ja luottokorttitietoja. Kohteena on ollut useita kotimaisten pankkien asiakkaita ja huijaus tehdään usein pankin nimissä.

Erityisen paljon petosten uhreiksi ovat joutuneet yli 60-vuotiaat, mutta Kyberturvallisuuskeskus muistuttaa, että näin voi käydä kenelle tahansa.

– Omien verkkopankkitunnusten ja luottokorttitietojen turvallinen käyttö ja käsittely on juuri nyt erityisen tärkeää, Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Ville Kontinen painottaa tiedotteessa.

Poliisille näistä petoksista on tehty noin 250 rikosilmoitusta.

Poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen, Poliisihallitus

Huijarit käyttävät Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan verkkopankkitunnusten varastamiseen esimerkiksi sähköposti- tai tekstiviestiä, jossa pyydetään kirjautumaan viestissä olevan linkin kautta verkkopankkiin.

Toinen tapa on hakukoneoptimointi eli kun pankin asiakas hakee pankkia Bingin tai Googlen hakukoneella, hakutuloksissa korkealla on linkki kalastelusivustolle. Poliisi ja Finanssiala varoittivat hakutuloshuijauksista helmikuussa. Ne kehottivat aina kirjautumaan verkkopankkiin suoraan eikä hakukoneen kautta.

Kyberturvallisuuskeskuksen suojautumisneuvot ovat samanlaiset: Älä koskaan kirjaudu verkkopankkiin linkistä, jonka olet saanut esimerkiksi sähköpostitse tai tekstiviestillä. Käytä pankin mobiilisovellusta. Lisää verkkopankkisi osoite selaimen kirjanmerkkeihin tai suosikeihin ja kirjaudu verkkopankkiin sitä kautta.

Kyberturvallisuuskeskus kehottaa myös kertomaan ilmiöstä eteenpäin.

Jos erehtyy syöttämään pankkitunnuksensa huijaussivustolle, pitäisi ottaa heti yhteys omaan pankkiin ja tehdä rikosilmoitus poliisille.