Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maahantulijoiden pakolliset terveystarkastukset jatkuvat kesäkuun ajan

Pakolliset terveystarkastukset jatkuvat ainakin Etelä- ja Itä-Suomen rajanylityspaikoilla kesäkuun ajan. Osana terveystarkastusta voidaan ottaa koronatesti.

Terveystarkastusten jatkamisesta ovat päättäneet Etelä-Suomen ja Itä-Suomen aluehallintovirastot (avi).

Päätökset tarkoittavat, että kuntien pitää järjestää terveystarkastus maahan tulijoille ja velvoittaa tarkastukseen niin sanotuista riskimaista tulevat.

Käytännössä lähes kaikki maat luokitellaan tällä hetkellä riskimaiksi. Riskimaita ovat maat, joissa koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25 tapausta sataa tuhatta asukasta kohti 14 vuorokauden aikana. Riskimaista tuleviksi katsotaan ihmiset, jotka ovat maahantuloa edeltävien kahden viikon aikana oleskelleet riskimaassa.

Jos tulijalla on esittää todistus negatiivisesta koronavirustestistä, joka on tehty enintään kolme vuorokautta ennen maahantuloa, hänelle ei lähtökohtaisesti tehdä rajalla koronatestiä. Sen sijaan hänet ohjataan toiseen koronatestiin aikaisintaan 72 tunnin kuluttua maahantulosta ja hänen tulee olla omaehtoisessa karanteenissa negatiivisen testituloksen saamiseen saakka.

Koronatestiä ei tehdä myöskään ihmiselle, jolla on esittää luotettava todistus sairastetusta koronavirustaudista, josta on aikaa alle puoli vuotta.

Määräys pakollisesta terveystarkastukseen osallistumisesta ei koske kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä. Määräys ei myöskään koske vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneitä lapsia eikä Helsinki-Vantaan lentoaseman kauttakulkumatkustajia, jotka vaihtavat lentoasemalla ulkomaan jatkolennolle.