Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

PVL:n edustajia syytteessä: Kantoivat hakaristilippua itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa ja levittivät maahanmuuttajavastaista puhetta

Natsilippujen kantaminen mielenosoituksessa ja maahanmuuttajavastainen palopuhe veivät kuusi ihmistä oikeuteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Jutun käsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa tänään tiistaina.

Ainakin osa syytetyistä kuului uusnatsijärjestö Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen (PVL), joka on sittemmin lakkautettu oikeuden päätöksellä. Liike lakkautettiin ensin väliaikaisesti vuonna 2018 ja lopullisesti korkeimman oikeuden päätöksellä 2020.

Syyttäjä vaatii viidelle miehelle ja yhdelle naiselle ehdollisia vankeustuomioita ja sakkoja. Kaikki vastaajat kiistävät syytteet. Naisen kirjallisessa vastauksessa pidetään syytteitä poliittisina yrityksinä vaientaa toisinajattelijat.

Rangaistusvaatimuksen perusteella syyttäjä pitää vakavimpana tekona tapausta, jossa PVL:een kuuluva mies piti 25. huhtikuuta 2018 puheen Merilahden koulun lähellä Helsingissä ja puheesta kuvattu video ladattiin internetiin.

Syytteen mukaan puheessa uhataan, panetellaan ja solvataan maahanmuuttajia heidän ihonvärinsä, syntyperänsä, kansallisen tai etnisen alkuperänsä ja uskontonsa perusteella.

Puheen kuvaamisesta ja verkkoon lataamisesta vastasi syyttäjän näkemyksen mukaan naispuolinen vastaaja. Nainen on kiistänyt olevansa vastuussa lataamisesta. Hänen mukaansa puhe ei myöskään solvannut tiettyjä ihmisryhmiä vaan siinä kritisoitiin näiden käytöstä.

Toisessa syytekohdassa kyse on itsenäisyyspäivän 2018 mielenosoituksesta. Syyttäjän mukaan palopuheen pitänyt ja kaksi muuta miestä kantoivat kulkueessa natsilippuja, mikä syytteen mukaan on tiettyjä ihmisryhmiä solvaavan mielipiteen tai viestin levittämistä.

Kulkuetapauksen vuoksi myös kahdelle muulle miehelle luettiin syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan: yksi mies oli vastustanut poliisin yritystä poistaa liput ja viides mies oli syyttäjän mukaan vastuussa, koska järjesti kulkueen tietoisena siitä, että siellä kannettaisiin natsilippuja.

Kun poliisi yritti poistaa natsiliput kulkueesta, lippuja kantaneet sekä neljäs mies kieltäytyivät ja vastustivat käskyä sanallisesti. He myös pitivät lipputangoista kiinni niin, että poliisin piti vääntää ne heidän käsistään väkisin. Tämän vuoksi syyttäjä vaatii rangaistusta myös haitanteosta virkamiehille.

Vastauksensa antaneet miehet kiistävät, että pelkkä natsilipun kantaminen olisi tietyn kansanryhmän panettelua, solvaamista tai uhkaamista. Mielenosoituksen järjestänyt mies lisäksi kiistää vastauksessaan, että mielenosoituksen järjestäminen tekisi hänestä syyllisen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.