Vaikka syöpä on eniten ikääntyneiden tauti, nuoremmissakin ikäluokissa esiintyy erityisesti tiettyjä syöpiä. Syöpärekisterin tiedoista selviää, mitkä syövät ovat eri ikäryhmissä tyypillisimpiä. Listan voi lukea jutun alla olevasta tietolaatikosta.
Huomattavaa tosin on, että alle 30-vuotiailla syöpä on erittäin harvinainen ja monien syöpien huippu osuu 70 ikävuoden tienoille.
Docrates-syöpäsairaalan johtava ylilääkäri Juha Kononen kertoo tiedotteessa, miten eri ikäryhmien tyypillisimmät syövät voi tunnistaa.
Ne nuoret miehet, jotka syöpään sairastuvat, saavat tyypillisimmin lymfooman eli imukudossyövän tai kivessyövän. Suomen Syöpärekisterin tilastoissa lymfoomat ja verta muodostavan kudoksen syöpä eli leukemia ovat yhdessä. Ne ovat uusista todetuista syövistä yleisimpiä myös 35–50-vuotiailla miehillä.
Lymfoomalle tyypillisiä oireita ovat Konosen mukaan tyypillisesti patit ja kyhmyt, useimmiten kaulassa tai nivusissa.
– Lymfooman yleinen oire on iltakuumeilu ja muut oireet määräytyvät sen mukaan, missä elimessä lymfooma on. Levinnyt, nopeakasvuinen lymfooma voi kuumeilun lisäksi aiheuttaa epätavallista hikoilua, painonlaskua tai kutinaa. Tällaisiin muutoksiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ne ovat niin sanottuja hälytysmerkkioireita, joita kokiessa tulee hakeutua välittömästi lääkäriin, Kononen kertoo tiedotteessa.
Tällaisiin muutoksiin kannattaa kiinnittää huomiota.
Johtava ylilääkäri Juha Kononen, Docrates
Alle 30-vuotiailla naisilla yleisin syöpä on puolestaan ihosyöpä tai verta muodostavan kudoksen syöpä. Nelikymppisillä miehillä ihosyöpä on tyypillisesti melanooma, joka on ihosyövistä pahanlaatuisin.
– Ihosyövän havaitsemisessa perushyvä keino on säännöllisesti valokuvata huolta aiheuttavaa kohtaa ihossa – nykyisinhän lähes jokaisella on oma kännykkäkamera. Tällä tavoin voi kätevästi seurata ihossa tapahtuvia muutoksia, ja erityishuomiota kannattaa kiinnittää muutoksiin luomien värissä ja reunoissa. Valtaosa luomista on hyvälaatuisia, mutta ehdoton hälytysmerkki on haavauma, siis jos luomi alkaa vuotaa, Kononen neuvoo tiedotteessa.
Alle kolmekymppisillä naisilla syöpäriskit liittyvät ihon lisäksi munasarjoihin ja rintoihin.
– Vuotohäiriöt ovat gynekologisten syöpien osalta tavallisin oireilu, joskin taustalla useimmiten on jokin muu syy kuin syöpä. Riskin torjuntaan voi myötävaikuttaa käymällä säännöllisesti gynekologin vastaanotolla, Kononen sanoo tiedotteessa.
Rintasyöpä nousee naisten yleisimmäksi syöväksi 30 ikävuodesta lähtien.
30–40-vuotiailla miehillä lymfooma ja leukemia sekä kivessyöpä ovat yleisimpiä. Syövän riski on kuitenkin edelleen pieni.
– Kivessyövän tunnistamiseksi kannattaa tunnustella kiveksiä ja etsiä niistä erilaisia patteja tai kyhmyjä, sanoo Juha Kononen tiedotteessa.
Yli 50-vuotiailla sekä miesten että naisten riski erityisesti suolikanavan syöpiin ja ihosyöpään sairastumisesta alkaa kasvaa.
– Ruokatorven ja mahalaukun syöpä voi aiheuttaa nielemisvaikeuksia tai epämääräistä närästysoiretta, paksu- ja peräsuolisyöpä puolestaan suolistotoiminnan muutoksia tai verenvuotoa.
50 vuoden rajapyykin jälkeen myös keuhkosyövät alkavat Konosen mukaan lisääntyä. Sama pätee haimasyöpään, joka ei ole yleinen, mutta se on erityisen vaarallinen.
Naisten kannattaa tarkkailla erityisesti kilpirauhassyöpään viittaavia oireita, sillä sairaus on Konosen mukaan naisilla kolme kertaa yleisempi kuin miehillä.
– Tavallisin ja usein ainoa oire kilpirauhassyövässä on kaulalla tuntuva kyhmy, joka kasvaa hitaasti. Tällainen kaulalla todettu ja tunnustelussa havaittava patti on aina tutkittava. Kilpirauhassyöpä voi aiheuttaa kaulalle myös imusolmukkeiden suurentumia. Syövän hoitotulokset ovat yleensä hyvät, Kononen sanoo tiedotteessa.
Kaiken kaikkiaan naisten selvästi yleisin uusi syöpä on rintasyöpä, johon sairastui vuonna 2019 kaikkiaan 170,5 naista sadasta tuhannesta. Tieto on peräisin julkaisusta Syöpä 2019 – tilastoraportti Suomen syöpätilanteesta. Seuraavaksi yleisimmät naisten uudet syövät ovat paksu- ja peräsuolisyöpä (ilmaantuvuus 50,9) sekä keuhko- ja henkitorvisyöpä (33,9).
Miesten yleisin uusi syöpä on tilastoraportin mukaan eturauhassyöpä, jonka ilmaantuvuus oli 195,1 tapausta sataa tuhatta miestä kohti. Seuraavaksi yleisin oli vuonna 2019 paksu- ja peräsuolisyöpä (ilmaantuvuus 73,6) sekä keuhko- ja henkitorvisyöpä (63,4).