Tomi Maanoja palasi kasvattiseuraansa Vantaalle: "Aloitin jalkapallon VJS:ssä Vapaalanaukeen kentällä, jolla ehkä ensi kesänä pelaamme kotipelejä – se olisi todella poeettista"

Urheilu: Vantaan Jalkapalloseurassa juniorivuotensa pelannut ja B-nuorten SM-kultaakin juhlinut maalivahti Tomi Maanoja palasi pitkän ammattilaisuran jälkeen kasvattajaseuraansa. ”Psyko” on silti yhä tosissaan.

Joskus lempinimestä tulee tunnetumpi kuin oikeasta. Jalkapallomaalivahti Tomi Maanoja on tällainen tapaus. Psykona hänet paremmin tunnetaan.

– Lempinimelle on perusteensa, ja jos jalkapallopiireissä joku kutsuu minua muuksi kuin Psykoksi, mietin heti, mitä pahaa olen tehnyt.

Kutsutaan häntä silti tässä artikkelissa Tomi Maanojaksi.

Lokakuussa 2008 Maanoja torjui rangaistuspotkukilpailussa Suomelle voiton Itävallasta alle 21-vuotiaiden EM-jatkokarsinnassa, ja Suomi pääsi Ruotsissa 2009 pelattuihin kisoihin.

– Ehkä urani hienoin hetki, kaiken kaikkiaan silti vain osa hienoa matkaa, Maanoja sanoo.

Helmikuun 2009 alussa hän pelasi ainoaksi jääneen A-maaottelunsa. Saman kuun lopulla silloisen seurajoukkueensa, tukholmalaisen AIK:n harjoitusottelussa Maanojan sääriluu katkesi. Koko kausi EM-kisoja myöten meni sivu suun.

Maanoja oli siirtynyt FC Hongasta AIK:hon kesällä 2008 ja palasi vuonna 2011 vuodeksi Espooseen ennen kuin lähti yhdeksi kaudeksi Norjaan Sandefjordiin. Sen jälkeen hän teki muutaman vuoden maakuntakierroksen eri Veikkausliigajoukkueissa. Missä Maanoja ikinä on pelannutkin, hän on ollut seuran kannattajien suosiossa.

– Tykkään olla ihmisten kanssa, ja jos minulle puhutaan, puhun takaisin. Olen aina valmis parantamaan maailmaa.

Viisi vuotta sitten Maanoja palasi pääkaupunkiseudulle ja on sen jälkeen pelannut liigaa vain HIFK:ssa. Viime kausi meni Gnistanissa Ykkösessä. Nyt sarjataso on Kakkonen ja seura VJS, jossa Maanoja syksyllä 2003 juhli B-nuorten SM-kultaa.

– Asuin 4-vuotiaasta 21-vuotiaaksi Vantaalla, ensin Vapaalassa ja sitten Pähkinärinteessä. Aloitin jalkapallon VJS:ssä Vapaalanaukeen kentällä. Kun Myyrmäen nurmi menee kesällä remonttiin, pelaamme kenties kotipelejä Vapaalanaukeella. Se olisi todella poeettista.

VJS:llä on nuori joukkue. Maanojasta, 34, seuraavaksi vanhin on kahdeksan vuotta nuorempi Robert Gädda.

– Nuoruus on haaste, Maanoja myöntää.

– Kaudesta voi tulla vaikea, mutta toisaalta meillä on mahdollisuudet vaikka mihin.

Syksyllä 2018, HIFK:n noustua Ykkösestä takaisin liigaan, Maanoja ehti jo lopettaa tavoitteellisen jalkapalloilun. Jonkin aikaa hän pelasi harrastemestaruussarjaa Kokemusvankkuri-nimisessä joukkueessa.

– Mutta en osannut laittaa löysää vaihdetta päälle. Aloin vaatia liikaa kavereiltani, jotka halusivat vain pitää kivaa. Totesin, etten ole vielä valmis lopettamaan ”oikeaa pelaamista”.

Tuohon aikaan liittyi Maanojan elämässä erittäin raskas vaihe.

– Sairastuin vakavaan masennukseen. Jalkapallosta sain yhden hyvän syyn nousta aamulla ylös. Oli aikoja, ettei riittävän hyviä syitä ollut.

Muutama pelikaveri HIFK-vuosilta houkutteli Maanojan viime kaudeksi Gnistaniin. Tälle kaudelle oulunkyläläisseura muutti aikataulujaan ammattimaisemmiksi, mikä ei sopinut Maanojan kuvioihin. Hän työskentelee kielikylpyluokan opettajana Uomarinteen koulussa. Ruotsin-vuosinaan Maanojasta tuli ruotsinkielinen. Kahdelle tyttärelleenkin (10- ja 11-v.) hän on aina puhunut ruotsia.

– Minulla on paljon annettavaa opettajana mutta myös VJS:lle. On kiva antaa takaisin, mitä on itse seuralta aikoinaan saanut.

Tärkeimmät henkilöt juniori-Maanojalle VJS:ssä olivat B-nuoria valmentanut Tapani Apunen sekä Sami Tuomela.

– Tuomela, pikkukentän valmentajani, sai läsnäolollaan jalkapalloinnostukseni jatkumaan. Apusen eväät ovat kantaneet tähän päivään asti, niin jalkapallossa kuin elämässä muutenkin.

Apunen on Psyko-nimen ”kastepappi”. Kun lupaava B-juniorivahti oli ensimmäistä kertaa menossa liigassa pelanneen AC Allianssin harjoituksiin, Apunen kertoi Allianssin kuntovalmentaja Jari Pylvänäiselle, että ”teille on nyt tulossa sellainen psyko”.

– Psykona minut sitten Allianssissa esiteltiin. Monella joukkuetoverillani meni pitkään, ennen kuin oppi oikean nimeni.

VJS avaa Kakkosen kautensa ke 2.6. Grankulla IFK:n vieraana. Ensimmäinen kotipeli on Myyrmäessä pe 11.6. klo 19.15 Espoon Palloseuraa vastaan.

Lue myös:

Vantaan Jalkapalloseuran jo varmistunut paluunousu Kolmosesta Kakkoseen tuo lisäherkkua näkyvyyteenkin – comeback myös Ylen Teksti-TV-sivuille

Veikkausliigasta putoaminen veti HIFK:n apeaksi – "Saatiin mitä ansaittiin"

Kuka?

Tomi Maanoja

Lempinimi Psyko.

Syntynyt 12.9.1986 Espoossa.

Asunut puolet elämästään (1991–2008) Vantaalla.

Miesten Kakkosessa pelaavan Vantaan Jalkapalloseuran maalivahti.

Pelannut Veikkausliigassa yhteensä 188 ottelua (AC Allianssi 2004–2005, FC Honka 2006–2008 ja 2011, RoPS 2014, KuPS 2014–2015, FC Lahti 2016, HIFK 2016–2017).

Ruotsissa AIK:ssa 2008–2010 ja Norjassa Sandefjordissa 2012.

1 A-maaottelu (Japani–Suomi 4.2.2009), 10 U21-maaottelua.

Torjui Suomen U21-ikäluokan EM-kisoihin ratkaisevan jatkokarsintaottelun rangaistuspotkukilpailussa lokakuussa 2008.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut