Asuntorakentaminen väheni roimasti Vantaalla, ja omistusasuntojen keskineliöhinnat ovat nyt 4 000–7 000 euroa – kehäradan varrelta löytyy edullinen alue, jota asukkaat kehuvat

Rakentaminen: Uusia asuntoja valmistuu Vantaalle tänä vuonna yhteensä 2 900. Se on yli 2 000 vähemmän kuin kaksi vuotta sitten. Kehäradan varren Leinelä saa asukkaiden kehut.

Työmaapäällikkö Teijo Kurvinen (oik.) valvoo rakennusyhtiö Bonavan tulevan kerrostalokohteen edistymistä. Maanantaina paikalla tehtiin vielä maanrakennustöitä. Päivi Tuovinen

Mikko Välimaa

Uusien asuntojen rakentamistahti on hidastunut Vantaalla, ja myös lähivuosina uudiskohteita valmistuu selvästi vähemmän kuin parin vuoden takaisena huippuna.

Kaupungin arvion mukaan tänä vuonna Vantaalle rakennetaan noin 2 900 uutta kerros-, erillis- ja rivitaloasuntoa. Vuonna 2019 uusia asuntoja valmistui peräti 5010.

Vuonna 2022 uusia asuntoja valmistuu ennusteen mukaan noin 3 000 ja sitä seuraavana vuonna noin 3 500, arvioi Vantaan va. kiinteistökehityspäällikkö Tomi Henriksson.

Ennusteeseen liittyy epävarmuutta, sillä erityisesti omistusasuntojen kysyntää on vaikea ennakoida koronan jälkeisessä ajassa.

Luvuissa ovat mukana sekä omistus- että vuokra-asunnot. Valtaosa asunnoista on kerrostaloissa.

Vertailun vuoksi: naapurikaupungissa Espoossa vuosittainen asuntontuotanto on noin 4 000 asuntoa. Espoossa uusien asuntojen määrä on pysytellyt suhteellisen vakaana viime vuodet.

Vantaan Sanomien suurille rakennusyhtiöille tekemällä soittokierroksella selvisi, että vaimentunut kysyntä on saanut yhtiöitä lykkäämään uudisrakentamista Kivistössä. Kivistössä kysyntää on vähentänyt etenkin palveluiden puute.

Useilla vanhoilla asuinalueilla, kuten Tikkurilassa ja Myymäessä, kysyntä on yhtiöiden mukaan kuitenkin varsin vahvaa.

– Vantaalla omistusasuntojen kysyntä vaihtelee alueellisesti. Pohjois-Vantaalla kysyntää ei ole samalla tavoin kuin esimerkiksi Myyrmäessä, sanoo rakennusyhtiö YIT:n divisioonajohtaja Harri Isoviita.

SRV:n asuntoliiketoiminnan johtaja Kim Jolkkonen nostaa hyvin vetävistä alueista esille Tikkurilan ja Louhelan, jossa yhtiön ensi vuonna valmistuvan talon asunnoista myytiin neljännes heti myynnin alettu.

– Uudiskohteille tyypillistä on, että myynti kiihtyy, kun talon valmistuminen lähestyy, Jolkkonen huomauttaa.

Uusien omistusasuntojen keskineliöhinnat vaihtelevat Vantaalla merkittävästi, ja keskeinen syy on sijainti.

Yksikönjohtaja Matti Kuronen rakennusyhtiö Bonavasta sanoo, että Tikkurilassa neliöhinnat ”voivat alkaa seiskalla”, eli ylittää 7 000 euroa.

Toisaalta uuteen omistusasuntoon voi päästä selvästi maltillisemmilla hinnoilla. Bonava rakentaa parhaillaan uutta kerrostaloa kehäradan varren Leinelään, ja kohteen asuntojen keskineliöhinta on hieman yli 4 000 euroa.

Kurosen mukaan hintaa saatiin laskettua yhteistyössä Vantaan kaupungin kaava- ja rakennusviranomaisten kanssa.

– Osallistuimme tontinluovutuskilpailuun, ja ehdotukseemme kuuluneet keskineliöhinnat alkoivat jopa kolmosella. Ehdotus ei täyttänyt kaupungin kriteereitä, mutta se tuli valituksi, ja sitä hiottiin yhteistyössä kaupungin kanssa, Kuronen kertoo.

Tyypillinen uudiskohteen keskineliöhinta Vantaalla sijoittuu Leinelän ja Tikkurilan hintojen väliin, noin 5 000 euroon.

Satu Turunen on asunut Leinelässä vuoden alusta ja viihtyy erinomaisesti: Siisti ja moderni, häiriköintiä ei ole ja lisäksi peruspalvelut ja junayhteys ovat lähellä, hän sanoo. Päivi Tuovinen

Vantaalla rakentaminen on viime vuosina ohjautunut etenkin etenkin kehäradan varren alueille.

Hypo-pankin pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo, että Kivistössä koetuista ongelmista huolimatta kehäradan rakentaminen on ollut Vantaalta onnistunut strateginen toimenpide.

Kauko- ja lähijunaraiteiden yhtymäkohtaan sijoittuvan Tikkurilan vetovoimaa Brotherus vertaa Espoon Tapiolan kasvuun.

– Liikenneyhteydet Tikkurilasta ovat hyvät niin Suomen ainoalle kansainväliselle lentokentälle kuin Helsingin keskustaankin.

Bonavan Matti Kuronen nostaa kehäradan varrella niin ikään sijaitsevan Leinelän esiin sen hyvien yhteyksien ansiosta. Leinelässä on tarjolla myös uudisasukkaiden kaipaamat peruspalvelut.

Juhana Brotheruksen mukaan uusien omistusasuntojen kaupalle on tyypillistä, että ostajat tulevat lähiseudulta, usein aivan naapurustosta.

Vantaallakin uusiin omistusasuntoihin muuttaa siis tyypillisesti vantaalaisia ihmisiä.

– Tämä tarkoittaa toisaalta sitä, että kokonaan uudet alueet, kuten Kivistö, täyttyvät hitaammin.

Rakennusvaatimukset

Epäyhtenäisyys vaivaa

Sijoittajavetoinen pikku asuntojen rakentamisvimma on saanut pk-seudun kaupungit vaatimaan rakennusyhtiöiltä monipuolisempaa asuntotarjontaa.

Yksikönjohtaja Matti Kuronen Bonavasta sanoo, että Vantaalla vaatimuksiin kuuluu tietyt osuudet yksiöille, kaksioille ja perheasunnoille. Espoo taas vaatii 55 neliön keskipinta-alaa koko kohteelle.

Kuronen toivoo, että vaatimukset olisivat nykyistä yhtenäisemmät.

– Myös energiatehokkuusvaatimuksissa kunnat voisivat antaa tavoitteen, mutta jättää rakentajalle harkintaa, miten se saavutetaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut