Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatartunnat ovat lievässä laskussa, mutta alueiden välillä on suurta vaihtelua – työikäisten rokotukset hyvässä vauhdissa

Koronavirustilanne on Suomessa menossa parempaan suuntaan – tosin hitaasti. Tähän mennessä koronavirustartuntoja on ilmoitettu yhteensä 92 062 tapausta. Keskiviikkona todettiin 98 uutta tartuntaa.

Viimeisen viikon aikana tartunnoissa on ollut lievää laskua, mutta tilanne voi vaihdella huomattavasti alueittain, todettiin sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilannekatsauksessa torstaina.

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjola totesi rokotusten edenneen hyvin.

– Kohdeväestöstä jo puolet on saanut ensimmäisen rokoteannoksen ja joukossa on huomattavan paljon työikäisiä.

Ensimmäisen koronarokoteannoksen saaneiden määrä kasvaa myös nuoremmissa ikäryhmissä, mutta Pohjolan mukaan tartuntoja voidaan silti todeta edelleen runsaasti.

– Meillä on alueita, joilla varsin nopeasti syntyä laajojakin tartuntaketjuja. Kansallisesti tilanne näyttää siitä huolimatta suhteellisen tasaiselta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella tartuntojen ilmaantuvuus on tällä haavaa 77, kun Varsinais-Suomessa se on 57. Husin kohdalla tilanne ei ole muuttunut dramaattisesti moneen viikkoon.

Myös THL:n ylilääkäri Otto Helve totesi, että vaikka koronaepidemia on viimeiset viikot pysynyt enemmän tai vähemmän paikoillaan, sitä kuvastaa alueellinen vaihtuvuus.

– Epidemiatilanne on kaksijakoinen eli on alueita joissa se on ollut rauhallinen jo pidemmän aikaa ja sitten on myös kiihtyviä alueita. Joillakin alueilla tapaukset ovat nousseet hyvin jyrkästi ja kiihtymisvaiheesta on siirrytty leviämisvaiheeseen.

Herkemmin tarttuvat muuntovirukset lisäävät tartuntariskiä, toisaalta rokotusten edistyminen parantaa tilannetta.

Tapaukset ovat olleet lievässä laskussa, viimeisen seurantaviikon aikana on todettu 1 302 tartuntaa.

– Testien määrä on pysynyt edelleen hyvällä tasolla. Viime viikolla otettiin lähes 120 000 testiä ja positiivisten osuus, 1,1 prosenttia, on alhainen. Se kertoo, että testaus toimii ja tapaukset tulevat selvitettyä varsin kattavasti.

Tartuntojen jäljitys toimii Helven mukaan valtakunnallisesti erittäin hyvin.

– Viikon aikana se on pystytty tekemään kutakuinkin kaikissa tapauksissa ja 72 prosenttia tartuntalähteistä on saatu selvitettyä. Se on hyvä prosentti.

Karanteenissa on tällä haavaa 6 200 henkilöä, kun enimmillään heitä oli toistakymmentä tuhatta.

– Uusia tartuntoja on todettu 35 prosentilla karanteenissa olevilla henkilöillä eli karanteenit estävät jatkotartuntoja, Helve totesi.

Ulkomaisten tartuntojen määrä on pysynyt vakiona useita viikkoja eli noin seitsemässä prosentissa. Jatkotartuntojen osuus on yhdestä kahteen prosenttia, mikä Helveen mukaan kertoo rajoilla testaamisen onnistumisesta.

Sairaalahoidon tarve vähenee ja kun tehohoidossa on pitkään ollut noin 30 henkilöä, tällä viikolla heidän määränsä on laskenut 18:aan.

Rokotusten edistyminen ja viruksen kausivaihtelu parantavat tilannetta, mutta sosiaalisten kontaktien lisääntyminen ja herkemmin tarttuvat muuntovirukset lisäävät edelleen tartuntariskiä.

Tartuntalähteinä korostuvat nuorten ja työikäisten isot ryppäät ja joukkoaltistumiset, pitkään leviämisvaiheessa olleiden alueiden monimuotoiset sosiaaliset kontaktit ja sairaalaepidemiat.